Güncel Haberler

Analiz: FC Barcelona – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 32. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, İspanya’da FC Barcelona‘ya konuk oluyor.

Hali hazırda ilk 4 sırayı yani play-off’lardaki ev sahibi avantajını garantilemiş olan lider Barça (20-5) ile play-off umutlarını sürdürmek için kazanmak zorunda olan temsilcimiz Fenerbahçe Beko‘nun (9-14) karşılaşacağı bu maç öncesinde sizler için kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları alt başlıklarıyla bir analiz hazırladım, keyifli okumalar.

KRİTİK EŞLEŞME:

Barça ile Fenerbahçe arasında oyanacak bu zorlu maçta Euroleague’in iki kaliteli 4 numarasının kapışmasını da izleme şansı bulacağız.

Nikola Mirotic mükemmel bir sezon geçiriyor; harika bir şut yüzdesiyle (%66.7 2sayı, %46.7 3sayı, %88.6 s.atış) 17.0 sayı ortalaması yakalamış durumda ki yanına 5.4 ribaund da ekleyerek 20.3 verimlilik puanına ulaşıyor maç başına. Bununla beraber 40 dakikaya vurduğumuzda ligin en skorer ismi (27.8 sayı), hatta bu istatistiğe iç saha maçlarına baktığımızda 32.0 sayıya çıktığını görüyoruz. Son 3 maçta da çok formda ve sezon ortalamalarının üstüne çıktı 21.0 sayı, 6.0 ribaund, 22.7 verimlilik puanı ile. 6. hafta oynanan ilk Fenerbahçe maçında ise iyi savunma karşısında sadece 8 sayı (2-9), 7 ribaund, 9 verimlilik puanı ile katkı verebilmişti ve Barça o maçı son nefeste kazanabilmişti. Bu maçta da koç Saras’ın hücum düzenlerini onun üstünden kuracağını söylemeye gerek yok.

Achille Polonara bu sezon genelde benchten gelerek 7.8 sayı, %63.0 2sayı, 4.6 ribaund, 9.8 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı veriyor. 6. haftada oynanan ilk Barça maçında sadece 4 sayı, 2 ribaund, 3 top çalma ile katkı vermiş ve takımının 74-76 ile kaybetmesine engel olamamıştı. 2 gün önce oynanan maçta da eski takımı Baskonia karşısında sorun yaşamış, farklı kaybedilen maçta sadece 2 sayı, 4 ribaund, 4 verimlilik puanı ile mücadele etmişti. Polonara 3 sayı tehditi nedeniyle Mirotic’i potadan uzaklaştırabileceği gibi çabukluğu ve agresifliği ile de özellikle savumada Mirotic’e zor anlar yaşatabilir, bu alandaki zayıflıklarını öne çıkarabilir.

GALİBİYETİN ANAHTALARI:

Barça 31. hafta mücadelesinde Alba karşısında göz kamaştırıcı bir şut performansına imza atmış, farklı kazandıkları maçta yay gerisinden 14-23 (%60.9) isabet ile oynamışlardı takım olarak. Zaten bu alanda da ligin açık ara en iyi takımı konumundalar yakaladıkları %41.4 isabet oranı ki onlar dışında hiç bir takımın yay gerisinden %38.0’den daha iyi bir yüzde yakalayamadığının da altını çizelim. Sakatlığı tamamen atlatan ve son maçlarda ritmini bulan Abrines ile beraber bu alanda çok daha tehlikeli bir takım olduklarını da söylemek lazım. Alba karşısında Abrines, Laprovittola, Kuric üçlüsü 8-10 3sayı isabetiyle oynadılar. Onların dışarıdan bu kadar etkili olması sayesinde açılan savunmaya karşı özellikle Mirotic’e birebirde daha fazla alan yaratmış oldular. Özetle Barça’nın şutörleri ritmlerini bulurlarsa Fenerbahçe’nin onları durdurması epey zor olur.

Fenerbahçe ise bu maçta uzunlarına güvenecek, pota altında fark yaratmaya çalışacak. Sakatlık dönüşü 2022’deki ilk maçına Baskonia karşısında çıkan Vesely, 7-7 2sayı isabetiyle 15 sayı üretip 23 verimlilik puanı elde etmişti ve bir kez daha gördük ki onun sahada olması mental olarak da takımı yukarı çıkarıyor. Vesely, Booker, Floyd üçlüsü sarı lacivertlilere boyalı alanda bir çok avantaj getiriyor ki bu takımın 2 sayılık atışlarda Euroleague’in en yüzdeli (%57.4) takımı olduğunu belirtelim. Bu nedenle de hücumda mutlaka uzunlara topun değmesi, iç dış dengesinin sağlanması gerekecek ki ancak bu şekilde Barça gibi sert ve disiplinli savunma yapan bir takımı yorabiliriz, yıpratabiliriz. Diğer taraftan Barça’nın etkili şutörlerine yapılan servisleri kısıtlamak ve tempo kontrolünü ele alabilmek adına Henry’nin Calathes üzerinde kuracağı baskı da kritik olacak galibiyet yolunda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Zaferi Sonrası Açıklamalarda Bulundu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi 4. maçında Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Maccabi Tel Aviv‘i 88-95’lik skorla geçmeyi başardı …