Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 28. hafta mücadelesinde Türk derbisi izleyeceğimizi; Anadolu Efes, Sinan Erdem’de Fenerbahçe Beko‘yu konuk edecek.

İki temsilcimizin de play-off yarışının en ateşli döneminde olduğunu düşünürsek her zamankinden daha zorlu ve bir o kadar da keyifli bir derbi izleyeceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Ben de sizler için bu önemli maç öncesinde kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları alt başlıkları eşliğinde bir analiz hazırladım.

Kritik Eşleşme:

Anadolu Efes adına geçen sezon olduğu gibi bu sezon da kısaların verimliliği ve yaratıcılığı çok değerli. Larkin son haftalarda beklentileri karşılamaya başladı ve MVP Vasilije Micic de son maçta Maccabi karşısında kendisine geldi, tekrar ünvanının hakkını vermeye başladı. Kupa finalinde de olduğu gibi onun devrede olması ve Larkin’e eşlik etmesi şart. Sonuçta her ne kadar Henry olmasa da Fenerbahçe’nin iyi bir takım savunması var. Özellikle Guduric’in savunmasında onun rolü kritik olacak. Fiziksel olarak onunla eşleşebilecek en uygun isim ki hücumda da son Maccabi maçında olduğu gibi yırtıcı oynayabilirse oyunun bu tarafında da rakibinin yıpranmasına neden olacaktır. Özetle onun deliciliği ve ikili oyunlardaki hakimiyetine bu maçta çok ihtiyacı olacak Efes’in.

Fenerbahçe’de sakatlık kabusu yavaş yavaş sona eriyor, en azından De Colo’ya kavuştular. Ama bu kez de Henry’i kupa yarı finalindeki Galatasaray maçında kaybettiler. Aslında De Colo’nun yokluğunda liderlik rolüne giren Marko Guduric, özellikle işin organizasyon tarafında çok önemli işlere imza atmıştı. Ama De Colo’nun geri dönmesiyle onu bitirici rolüne kaydırıp organizasyon kısmından aldılar. Efes karşısında ise Henry’nin yokluğunda ona tekrar bu rolü vermeleri şart olacak. Topla daha fazla haşır neşir olması hatta zaman zaman De Colo’nun bitirici, onun organizatör rolüne geçmesi gerekecek. Bir diğer taraftan da Micic karşısında yapacağı savunma çok kritik olacak, formda MVP karşısında fiziksel olarak da mental olarak da ne kadar ayakta kalabileceği maçın Fenerbahçe adına belirleyici faktörlerinden biri olacak.

Galibiyetin Anahtarları:

Anadolu Efes, son 4 maçından 3 galibiyet çıkardı ve son şampiyon olarak güç göstermeye başladı adeta. Son olarak Perşembe günü konuk ettikleri Maccabi karşısında 22 üçlük isabetiyle Euroleague rekoru kırdılar ve halihazırda 83.1 sayı ortalamasıyla ligin en skorer ikinci takımı konumundalar. Tempo ne kadar yüksek olursa Efes o kadar iyi oynuyor; koç Ataman’ın ekibi bu sezon minimum 80 sayı ürettikleri maçlarda 11-3’lük dikkat çekici bir dereceye sahip. Buna tam zıt olarak Fenerbahçe ise 80 ve üzeri sayıya izin verdiği maçlarda 4-6 gibi kötü bir dereceye sahip. İki ekip son kez Euroleague sahnesinde karşılaştıklarında Efes depolasmanda 84-89 ile kazanmıştı. Tıpkı o maçta olduğu gibi Efes, Larkin ile Micic liderliğinde bir kez daha tempoyu forse etmek isteyecektir.

Fenerbahçe’de yıldız isimler sakatlıktan dönmeye başladılar. Son maçlarda De Colo ve Barthel’e hoşgeldin demişlerdi zaten, Vesely’nin de yakın zamanda formasına kavuşması bekleniyor. Koç Djordjevic’in öğrencileri sakatlıklarla boğuştukları zorlu dönemi büyüleyici şekilde başarılı bir şekilde geçmişlerdi ve şimdi kadronun genişlemesiyle birlikte doğru formülü bularak hızlıca yıldızların takım kimyasına adapte olmalarını sağlamaları gerekiyor. Sarı lacivertliler halen 18.3 asist ve %58.1 2sayı ortalamasıyla her iki alanda da ligin lideri ve bu iki istatistik de takım oyunu ve paylaşıma dayalı bir sisteme sahip olduklarını gösteriyor ki bu da yıldızların takıma yeniden adaptasyonunu hızlandıracak bir faktör kuşkusuz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …