Güncel Haberler

Analiz: Türkiye – Yunanistan

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemeleri B grubu 4. maçında A Milli Takımımız, İstanbul’da Yunanistan‘ı konuk edecek.

28 Şubat saat 20:00’da Sinan Erdem’de oynanacak karşılaşmanın analizini sizler için kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları alt başlıklarıyla beraber hazırladım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme:

İlk maçta oyunun belirleyicileri her ne kadar kısalarmış gibi görünse de istatistik kağıdının dışında sahada oynanan basketbola baktığımızda uzunların öne çıktığını görebiliriz.

Bu maçta millilerimiz adına Samet Geyik‘in performansı x-faktör nitelikte olabilir. Tecrübeli uzun ilk maçta Oğuz’un erken faul problemine girmesi sonrası hem 5 hem de 4 numarada görev almış, 23 dakika süre alırken10 sayı, 2 ribaund, 4 top çalma ile katkı verebilmişti. Bu maçta özellikle 4 numaradaki performansı kritik olacak. Çünkü Yunanistan’ın en güçlü olduğu pozisyonlardan biri 4 numara, dolayısıyla ondan beklentimiz sahada olduğu sürece hem ribaundlarda daha agresif ve daha üretken olması hem de özellikle savunma tarafında istikrarlı olması.

İlk maçta olduğu gibi bu maçta da Yunanistan’ın en güvendiği isimlerden biri yeni jenarasyonun önemli temsilcilerinden Dimitrios Agravanis olacak. 4 numarada net bir silahımızın olmaması ile beraber ilk maçta da onun üstüne ataklar yaparak savunmada zaaflarını değerlendirip yıpramamamıştık açıkçası. Hem alçak post birebirleri hem de dış şutlar ile canımızı çok yakmıştı, 24 dakika sahada kalırken 3-4 2sayı, 2-5 3sayı isabetleriyle 14 sayı üretip istatistiklerine 6 ribaund ve 4 asist de eklemişti, pas dağıtımında da ne kadar önemli bir rolü olduğunu görmüştük. Bu maçta da koç Manolopoulos’un yarı saha hücumlarında en önemli opsiyonlardan biri olacak.

Galibiyetin Anahtarları:

Millilerimiz adına bu maçta en önemli nokta ev sahibi olarak tempoyu dikte etmek olacak. Larkin ve Melih’in açık sahada, koşarak daha fazla etkili olduğunu biliyoruz ki Buğrahan, Metecan, Doğuş gibi isimler de yüksek tempo basketboluna yatkın isimler. Yunanistan’ın yarı sahadaki baskısından kurtulmak adına da en iyi seçenek. Ama bunu yapabilmemiz için ilk maçta 36-28 ile ezildiğimiz ribaundlarda bu kez üstünlüğü ele almalıyız. İlk maçta tam 12 hücum ribaundu vermiştik. Bu hem hızlı hücumlara çıkmamızı engellemiş, hem de savunma direncimizi düşürmüştü.

Yunanistan adına ise en önemli faktör ilk maçta gösterdikleri boyalı alan etkinliğini sürdürmek olacak. NBA oyuncularımız artı Sertaç’dan yoksun olduğumuz bu maçta Furkan, Samet, Oğuz gibi uzunlarımıza karşı Papagiannis, Agravanis, Printezis ile yine üstünlük kurmak isteyecekler ki ilk maçta ribaundlarda sağladıkları ezici üstünlüğün yanı sıra boyalı alan skor üretiminde de 36-18 ile bizi ikiye katladıklarının altını çizelim. Bu maçta da koç Manolopoulos, takımının gerekmedikçe tempoyu forse etmemesini, yarı sahada pas trafiğini kurup topu boyalı alana indirmesini isteyecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …