Güncel Haberler

Analiz: Yunanistan – Türkiye

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemeleri B grubu 3 maçında A Milli Takımımız, deplasmanda Yunanistan‘a konuk olacak.

25 Şubat Cuma günü saat 19:00’da başlayacak karşılaşma öncesi sizlere kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları başlıkları altında bir analiz analiz hazırladım, keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme:

Normal şartlarda eleme maçlarında Euroleague oyuncularını pek izleyemiyoruz fikstür çakışmalarından dolayı ama bu kez çok ama çok keyifli bir eşleşme izleme şansımız olacak. Son yıllarda Euroleague tam olarak damgasını vuran Anadolu Efes’in süper yıldızı, milli takımımızın devşirme oyun kurucusu Shane Larkin, Efes’in Perşembe günü Sinan Erdem’de oynadığı maçı ardından özel uçakla Yunanistan’a ulaştı ve bu maçta koç Ene’nin kuşkusuz en güvendiği isim olacak. Son dönemde formda olan skorer yıldız gerek deliciliği gerekse dış şutlardaki yüksek yüzdesiyle Yunanistan’ın sert ve kapalı yarı saha savunması karşısında yaratıcılık konusunda bir numaralı opsiyonumuz olacak ki ilk pencerede bir maçta forma giyebilmiş ve 22 sayı üreterek kalitesini ay-yıldızlı forma altında da konuşturmuştu.

Yunanistan cephesinde ise Diamantidis ile Spanoulis’in ardından mirası devralan Kostas Sloukas takımına liderlik edecek. O da Perşembe akşamı Euroleague maçında Milano karşısında oynadı ama o daha şanslıydı çünkü o maçta zaten Yunanistan’daydı, yani sadece şehir değiştirmiş oldu milli takım kampına katılmak üzere. Koç Bartzokas yönetimindeki Olympiakos’da da milli takımda olduğu gibi takımın lideri, organizatörü olan, yakından tanıdığımız yetenekli oyun kurucu belki direkt olarak Larkin ile eşleşmeyecek ama o da hücumda takımının en önemli kozu olacak yaratıcılık konusunda ve tabiki kritik yerlerde, el yakan topları yüksek yüzdeyle kullanmasıyla. Daha yakın bir zamanda Efes’i son saniye basketiyle yıktığını unutmayalım.

Galibiyetin Anahtarları:

Yunanistan genelde elemelere B hatta C takımlarıyla gelen bir ülkeydi. Ama bu kez işi sıkı tuttular ve Euroleague fikstürünün de el vermesiyle beraber son zamanlarda olmadığı kadar tecrübe seviyesi yüksek bir takımlar elemelerde yer alıyorlar. Onlar adına öncelik boyalı alanı verimli kullanmak olacak. Yarı sahada düşük bir tempoda oynamayı seviyorlar ekolleri gereği. Bu oyunda da topu boyalı alana indirmek, oradan üretmek çok kritik. Ellerinde bunu yapabilecekleri dev uzun Papagiannis, yürüyen tecrübe Printezis, Yunanistan Ligi’nin formda uzunşarından Gontikas var. Diğer taraftan karşılarında Larkin gibi bir silah varken öncelikle genel anlamda tempoyu kontrol etmeleri gerekecek ve bunun için de yine boyalı alan önemli olacak, ribaundları kontrol altında tutmaları şart olacak. Ayrıca tabiki Larkin üstündeki baskıyı, agresif savunmayı maç boyunca sürdürmeleri gerekecek ve bu nu konuda özellikle Larentzakis’e önemli bir görev düşecek.

Milli takımımız adına en önemli sorun tecrübe eksikliği olacak bu maçta. Özellikle Alperen ve Ömer Faruk’dan yararlanamadığımız bu pencerede Sertaç’ın da Barça’dan izin alamamış olmasıyla beraber uzun rotasyonumuz epey zayıflamış durumda. Oğuz’un tecrübesinden maksimum derecede faydalanmamız ama o oyundayken de ikili oyunlardaki savunma zaaflarını da takım olarak kapatmamız gerekecek. Muhsin ve Samet’in de işin enerji, ribaundlar ve efor kısmında ona destek olmaları şart. Diğer bir konuda da forvetlerimizin etkinliği olacak. Papanikolaou ve Printezis gibi tecrübeli yıdlızların karşısında Onuralp, Metecan, Okben, Sadık gibi milli tecrübesi henüz düşük seviyede olan isimlerle geri adım atmamız enerji faktörünü lehimize çevirmemiz gerekecek. Onlar nasıl Larkin’i maç boyunca kontrol etmek isteyecekse biz de Sloukas üstündeki baskıyı Doğuş ve Kenan ile maçın tamamına yaymalıyız, onun rahatça takımını organize etmesine izin vermemeliyiz. Ve tabiki hücumda Larkin ile Melih’den en yüksek skor katkısını alacak organizasyonları yapmamız lazım, özellikle dış şutlarda istikrarlı üretimi sağlamamız lazım, yoksa gömülen ve kapanan Yunanistan savunması bizi boğar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …