Güncel Haberler

Analiz: Milliler Maç Sonunu Kötü Oynadı, Yunanistan Hakemlerin Yardımıyla Kazandı!

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemeleri B grubu 3. maçında A Milli Takımımız, Atina’da konuk olduğu Yunanistan‘a son nefeste 72-71’lik skorla yenilmekten kurtulamadı.

Bu sonuçla Yunanistan 3. maçında 2. kez kazanarak liderlik koltuğunda oturmaya başladı. Millier ise 1 galibiyette kaldı ve maç fazlasıyla 2. sırada yer aldı.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Yunanistan’da Dimitris Agravanis 14 sayı, 6 ribaund, 4 asist ile öne çıkarken, Georgios Papagiannis 14 sayı, 7-10 2sayı, 4 ribaund, Kostas Papanikolaou 10 sayı, 4 ribaund, 3 asit ve Vassilis Mouratos 10 sayı, 3 ribaund, 2 asist ile galibiyetin diğer mimarları oldular.

Ay-yıldızlılarda ise Melih Mahmutoğlu 21 sayı, 4-10 3sayı, 2 ribaund, 2 top çalma ile maçın en skorer ismi olurken, Shane Larkin 10 sayı, 5 ribaund, 9 asist ve Samet Geyik 10 sayı, 2 ribaund, 3 top çalma ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Deplasmanda olmamıza rağmen maça daha agresif ve istekli başlayan taraf bizdik. Rakibin pota altını kullanma isteğine karşı getirdiğimiz ikili oyunlar işe yaradı, onları potadan uzaklaştırıp dış atışlara yönlendirdik. Melih’in skorer oyunu sayesinde hücumda rahat ettik, diğer isimler de skor yükünü çekmeye başladılar ve ilk çeyreği de 20-13 önde tamamladık. İkinci çeyreğin başında Samet’den gelen üçlükle uzularımızı da devreye soktuk farkı çift hanelare kadar çıkarmayı da başardık. Ancak taraftarı arkasına alan ve Sloukas’ın sazı eline almasıyla ritm bulan Yunanistan, Papanikolaou ve Mouratos’un da skora katkı vermesi, Papagiannis’in elini kolunu sallaya basketler bulmasıyla farkı eritti ve toplamda 18 farklı bir seri yakalayarak soyunma odasına 40-32 önde gitmeyi başardı.

İkinci yarı iki takım da savunmadan çok hücuma konsantre bir bir biçimde başladı. Bu durum ise Yunanistan’a yaradı, bu kez onlar farkı çift hanelere çıkardılar ama kaptan Melih devreye girerek üst üste üçlükler buldu, farkın açılmasını engelledi ve takımımızı ayağa kaldırdı. İkili sıkıştırmalarla beraber Yunan savunmasından nihayet kurtulan Larkin de Melih’in üçlük şovuna katıldı ve 15-2’lik seri ile maça tekrar ortak oldu, son çeyreğe Yunanistan’ın 60-56 üstünlüğü ile girildi. Final çeyreğinin ilk bölümünde hücum anlamında çok zorlandık. Yunanistan bir kez daha farkı çift hanelere çıkardı ve biz de bir kez daha Melih’in üçlükleriyle geri döndük. Ardından savunmada vidaları tam anlamıyla sıkan milliler rakibi zor atışlara yönlendirerek düzen dışına itti ve bitime 3.5 dakika kala maça dengeyi de getirdik. Çemberi iyi savunan millilerimiz karşısında yay gerisinden de isabet bulamayan Yunanistan zorlandı. Papagiannis’i kullanmayı hatırladılar ve yeniden öne geçtiler. Bizde ise Larkin beklendiği üzere kritik anlarda sahneye çıktı önce bir turnike ardından çizgiye giderek üst üste 4 sayı üretti ve 2 dakika kala 3 sayı farkla öne geçmemizi sağladı. Bu bölümde koç Ene onu kenara alınca maalesef üretimde çok zorlandık ve açıkçası koçun bu kararı neden verdiğini anlayamadık! Son bölümde Papagiannis ile farkı 1 sayıya kadar düşürdüler ve son topu en güvendikleri ele, Sloukas’a verdiler ama istediklerini alamadılar. Biz ise süreyi iyi kullansak da son topu Okben’in çok uzaklardan kullandığı üçlükle cömertçe harcadık. Savunma ribaundunu alan Papanikolaou’nun yanında koşan Samet’e maalesef çok ama çok basit bir faul çalındı. Bitime 3 saniye kala çizgiye giden tecrübeli oyuncu hata yapmadı ve takımını 1 sayı farkla öne geçirdi. Son topta 3 saniye içerisinde Larkin’i topla buluşturduk ama dipten el üstünden çok zor bir top kullandı ve maalesef isabeti bulamadı.

Evet maç sonunda Samet’e çalınan faulün hatalı ve yanlış olduğunu aklı selim tüm basketbol severler kabul edecektir ama maçın tamamını alıp bu faule bağlamak milli takımımızın gelişimi ve çıkarması gereken dersler adına çok ama çok büyük bir hata olur. Larkin’in son bölümde oyuna geç alınması (eğer bizim bilmediğimiz bir sakatlık vs sorunu yoksa) ve ardından son hücumda Okben’in dağlardan tepelerden gönderdiği üçlük yani organizasyon anlamında sınıfta kalmamız hakem hatasından daha önemli etkenlerdi. Maç boyunca Larkin’in oyunda olmadığı ya da organizasyonu yapamadan erken topu elden çıkardığı her anda yarı saha hücumlarında sınıfta kaldı. Maalesef Buğrahan, Doğuş, Kenan gibi guardlarımız organizasyon konusunda çok eksik kaldılar, takımı iyi idare edemediler. Hem oyunu kurup hem de skor üretmeye çalışan Larkin de çok fazla efor sarf edip maç sonunu çıkaracak enerjiyi bulamadı, zorlandı. Dolayısıyla hakem hatasından önce bu konuların üstüne eğilmemiz ve Pazartesi günü Sinan Erdem’de oynayacağımız maç öncesi silkelenip toparlanmamız gerekiyor. Bu maçı son düdüğe bağlamak ve daha da kötüsü bu maçta kalmak diğer maç öncesi yapacağımız en büyük hata olur. Dersleri çıkarıp hızlıca aksiyon almamız gereken bir dönemdeyiz!

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …