Güncel Haberler

Analiz: Real Madrid – Barcelona

Granada’nın ev sahipliğinde düzenlenen İspanya Kupası Final 8 turnuvasının finalinde bir kez daha El Clasico izleyeceğiz, Real Madrid ile FC Barcelona kupa için kapışacaklar.

Ezeli rakipler bu sezon 4. kez karşılaşacaklar ve son 3 tanesini Barça’nın kazandığı El Clasico’nun öncesinde ben de sizler için kritik eşleşme ve galibiyetin anahtaları başlıkları altında analizimi hazırladım, keyifli okumalar.

KRİTİK EŞLEŞME:

Real Madrid tam anlamıyla bir yıldızlar topluluğu ama bu ekibin orkestra şefi olması için, en azında rolü paylaşması için transfer edilen Williams-Goss beklentileri karşılayamıyor ve Llull da artık ilerleyen yaşıyla beraber uzun sürelerde sahada kalarak üst düzey katkı veremiyor. İşte burada bir çok basketbolun çok beğenmediği ama kalitesini özellikle hücum alanında da defalarca kez kanıtlamış olan Thomas Heurtel öne çıkıyor. Nitekim Fransız yıldızın skorer oynadığı ve asistleriyle takımı iyi organize ettiği maçların çoğunu kazandı Real. Onun uzunlarla arasında kurduğu köprü ve yeri geldiğinde dış şutlarla ya da orta mesafelerle takıma getirdiği skor katkısı çok kritik olacak ki zamanında kötü ayrıldığı Barça karşısında ekstra motive olacağı da bir gerçek.

Barça cephesinde de Heurtel’e benzer bir isim var, Nicolas Laprovittola. Arjantinli yıldız guardın özellikle Calathes ve Higgins gibi isimlerin olmadığı dönemde Kuric ile beraber taşın altına elini sokarak takımın skor yükünü çektiğini biliyoruz ki Calathes dönmesine rağmen koç Saras ondan vazgeçebilmiş değil ve o da hakkını veriyor açıkçası, yarı finalde de 19 sayı ile takımın en skorer ismiydi. Onun da Heurtel gibi savunması yumuşak ve birbirlerinin bu zaaflarını kullanarak hücumda olabildiğince aktif olup takımlarının skor yükünü çekmeye çalışacaklar. Ondan yüksek skor katkıları alabilen Barça, hücumda rahat ettiği için savunmaya da ekstra konsantre oluyor takım olarak. Ayrıca onun da Real’den kötü ayrıldığını ve eski takımına karşı özel konsantre olduğunu biliyoruz.

EuroLeague'de 26. Haftanın MVP'si Nico Laprovittola - Eurohoops

GALİBİYETİN ANAHTARLARI:

Real Madrid’in hücumda ne kadar yüksek potansiyelli bir takım olduğunu ve açık alanı bulduğunda rakiplerin canını nasıl yaktığını biliyoruz. Bunu yapabilmeleri için de ribaundları domine etmeleri gerekiyor. Müthiş bir uzun rotasyonuna sahipler ve bunun artılarını elbette sadece ribaundlarda değil, hücum sahasında da kullanmak zorundalar. Barça gibi yarı sahada duvar örebilen bir takım karşısında topu içeri indirip Tavares ve Poirier’den çift haneli skor katkıları alabilmek onlar adına önceliklerden biri olacak. Guard rotasyonunda ise Heurtel yanlız kalıyor, onun yanında Causeur, Abalde, Llull gibi isimlerden birini net olarak devreye sokmak zorundalar galibiyet yolunda. Son olarak da dış şutlar kritik olacak Real adına, son maçlarda zorlandıklarını gördük, kanatlardan bulacakları ceza üçlükleri sayesinde Barça’nın savunmasını açacaklardır.

Barça tarafında ise yine anahtar savunma ve savunma ve savunma. Koç Saras’ın sezon başından beri takım aşıladığı sert ve agresif savunma anlayışı onlara başarıyı da beraberinde getirdi. El Clasico’larda kurdukları üstünlüklerin temelinde de Real’in temposunu aşağı çekmeleri, tam sahada kolay sayılar bulmalarını engellemeleri ön plandaydı ki nitekim son 2 El Clasico’da Real’i 75 ve 68 sayıda tutmuşlardı kazanırken. Ancak savunma kurgusunu sadece tempoyu düşürmek ve tam sahaya kurmak hata olur. Real yarı sahada da Tavares ve Poirier gibi yıldız uzunlarla boyalı alanı domine edebilen bir takım. Bu nedenle de hem ribaundlar hem de çember savunması konusunda yine Davies ile milli oyuncumuz Sertaç’a büyük bir görev düşecek. Mirotic’in savunma defolarını da kapatmaları, yani sahada olduklarında 150% hatta zaman zaman 200% efor sarfetmeleri gerekecek savunmada. Mirotic’in savunmada iyi korunması onun hücumdaki etkinliğinin artması yani Barça’nın galibiyete bir adım daha yaklaşması demek olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Barça, Zalgiris Engelini Rahat Geçti

Turkish Airlines Euroleague 21. hafta mücadelesinde FC Barcelona konuk ettiği Zalgiris Kaunas‘ı fazla terlemeden 91-73 …