Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe Beko – Anadolu Efes

Bursa’nın ev sahipliğinde düzenlenen Bitci Türkiye Kupası final mücadelesinde Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes karşı karşıya gelecek.

Ben de sizler için kritik eşleşme ve galibiyetin anahtaları başlıkları altında bu ucunda kupa olan maçın analizini hazırladım. Keyifli okumalar.

KRİTİK EŞLEŞME:

Fenerbahçe’de sakatlık kabusu bitmek bilmiyor. De Colo ve Vesely’den yoksun oldukları bir dönemde Henry’i de yarı finaldeki Galatasaray maçında kaybettiler. Dolayısıyla artık guard rotasyonunda daha fazla sorumluluk alması gereken isim Marko Guduric olacak. Aslında Sırp guard zaten De Colo’nun sakatlığı sonrası bu beklentileri karşılamış ve tam anlamıyla seviye atlayarak hem organizasyona hem de skor üretimine çok önemli katkılar vermişti. Yarı finalde de Galatasaray karşısında hem yıldız kanat oyuncularının karşısında savunmada çok önemli işler çıkarmış hem de 20 sayı, 5 ribaund, 4 asist ile oyunun diğer noktalarında da takıma liderlik etmişti. Bu maçta da yine koç Djordjevic’in en güvendiği isim olacak.

Anadolu Efes adına geçen sezon olduğu gibi bu sezon da kısaların verimliliği ve yaratıcılığı çok değerli. Larkin son haftalarda beklentileri karşılamaya başladı ama MVP Vasilije Micic‘den halen istediklerini tam ve istikrarlı olarak alamıyorlar. Çeyrek finalde ya da yarı finalde ona fazla ihtiyaç duymadılar ama Fenerbahçe gibi çok iyi bir savunma takımı karşısında onun da kendisine gelmesi şart. Özellikle Guduric’in savunmasında onun rolü kritik olacak. Fiziksel olarak onunla eşleşebilecek en uygun isim ki hücumda da son maçların aksine yırtıcı oynayabilirse oyunun bu tarafında da rakibinin yıpranmasına neden olacaktır. Özetle onun deliciliği ve ikili oyunlardaki hakimiyetine bu maçta çok ihtiyacı olacak Efes’in.

GALİBİYETİN ANAHTARLARI:

Fenerbahçe son haftalarda savunmat tarafındaki gelişimini hızlandırarak sürdürüyor ve artık sadece ligimizin değil Euroleague’in de en iyi savunma yapan takımlarından biri olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yarı final maçında da Galatasasaray gibi etkili hücum silahları bulunan bir takımı sadece 49 sayıda tutarak savunma odaklı bir takım olduklarını tekrar göstermişlerdi. Efes gibi yıdızlarla dolu kısa rotasyonu olan bir takım karşısında Henry’nin yokluğunda topa baskıyı yukarıda tutmak konusunda zorlanacaklardır. Bu konuda Şehmus ve İsmet’e ekstra görevler düşecektir ki Bryant’ın da çok formda olduğunu düşünürsek sahada olan tüm kısaların savunmada ekstra bir efor sarfetmeleri gerektiğini, 100%’ün de üstünde bir efor ortaya koymaları gerektiğini söylemek yanlış olmaz.

Efes ise son yıllarda olduğu üzere net bir hücum takımı. Onların 80 sayıyı geçtiği maçları kaybettiğini çok nadir gördük hem BSL hem de Euroleague sahnesinde. Son dönemde Larkin’in ritm bulması ve Beaubois ile Bryant’ın da ona katkı vermeleriyle eskisi gibi hücumda ritmlerini bulmuş durumdalar. Bu maçta koç Ataman’ın 5. yabancı hakkını bir uzundan mı yoksa kısadan mı yana kullanacağını bimiyoruz, Dunston’ı da devreye sokmak isteyebilir Fenerbahçe’nin geniş uzun rotasyonuna karşı. Çünkü koç Ataman da biliyor ki Fenerbahçe gibi yarı sahada etkili savunma yapan bir takım karşısında ribaundları kontrol etmek yani tempoyu dikte etmek çok değerli. Ancak bu şekilde Larkin ve Micic’in açık alandaki hem hızlı hücumlardaki hem de geçiş oyunlarındaki verimliliklerini yukarı çekebilirler.

Ayrıca iki takım adına da galibiyetin ortak bir anahtarı var, o da üçlükler. Hem kendi atışlarını yüksek yüzdeyle sokabilmeleri hem de rakibi ne kadar iyi savunabilecekleri kazanan takımı büyük ölçüde belirleyecektir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe, Manisa’yı Güle Oynaya Geçti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik …