Güncel Haberler

Analiz: 37. Türkiye Kupası’nın Şampiyonu Anadolu Efes Oldu

Bursa’nın ev sahipliğinde düzenlenen Bitci Türkiye Kupası Final Four organizasyonunun finalinde Anadolu Efes, rakibi Fenerbahçe Beko‘yu 72-86’lık skorla geçerek 37. kupayı müzesine götüren takım oldu.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Anadolu Efes‘de Tibor Pleiss 20 sayı, 8 ribaund ile yıldızlaşırken maçın MVP’si de seçildi. Vasilije Micic 23 sayı, 3-8 3sayı, 6 asist, Rodrigue Beaubois 19 sayı, 5-7 3sayı, 3 ribaund ve Adrien Moerman 13 sayı, 16 ribaund ile galibiyeti getiren diğer isimler oldular.

De Colo, Vesely ve Henry’den yoksun olan sarı lacivertlilerde ise Devin Booker 17 sayı, 5 ribaund, 3 asist, Marko Guduric 15 sayı, 3-9 3sayı, Melih Mahmutoğlu 10 sayı, 3 ribaund, Markel Starks 10 sayı, 5 asist ve Jehyve Floyd 10 sayı, 2 ribaund ile direnmeye çalışan diğer isimlerdi.

EDİTÖR YORUMU:

Anadolu Efes maça Pleiss’ı kısa devrilemelerle dışarıdan etkili kullanarak başladı. Ancak sarı lacivertler maçın başında reaksiyon göstererek öne fırlamayı başardı. Ardından ise Efes’in üçlükleri yağmur gibi gelmeye başladı. Ancak sarı lacivertliler Şehmus ve Booker’ın enerjisiyle geri adım atmadılar ve skora ortak olmaya devam ettiler. Çeyreğin özellikle ikinci kısmında müthiş bir çekişme vardı ve üstünlük sürekli el değiştirdi. İlk 10 dakikayı Efes 14-16 önde kapattı. İkinci çeyreğe ise yüsek başlayan Efes oldu. Savunmada vidaları sıktılar ve Fenerbahçe yarı sahada üretmekte çok zorlandı bu bölümde. 9-0’lık seri yakalayan lacivert beyazlılar farkı açmaya da başadı. Koç Djordjevic Melih ile Guduric’i aynı anda sahaya sürdü ve bu ikiliden gelen üçlüklerle farkı biraz olsun ertti sarı lacivertliler. Efes ise mola dönüşü Larkin ve Beaubois liderliğinde üst üste üçlüklerle farkı tekrar çift hanelere çıkarmayı başardılar. Fenerbahçe Henry ve De Colo’nın yokluunda yarı sahada organize olma konusunda çok zorlandı, üretimdeki kısırlıkla beraber Efes’in farkı 17 sayıya kadar çıkarmasına engel olamadılar. Lacivert beyazlılar soyunma odasına 27-41’lik üstünlükle girdiler.

Fenerbahçe ikinci yarıda farklı bir hamle yaparak pota altında Floyd ve Booker’ı verimli kullandı. Farkın açılmasıyla biraz konsantrasyon kaybı yaşayan ve hücumda top kayıpları yapan Efes’in bu hatalarını da kullanan sarı lacivertliler farkı 10 bandına indirmeyi başardı. Ancak Efes rakibinin daha fazla yaklaşmasına izin vermedi ve Micic ile Pleiss’ı devreye sokarak farkı tekrar 15-16 bandına taşımayı başardı. Guduric ve Starks’dan gelen üçlüklerle Fenerbahçe uzun bir aradan sonra farkı tek hanelere 9 sayıya düşürdü. Bu noktadan sonra çok iyi bir reaksiyon veren Efes, Micic, Beaubois, Larkin üçlüsünün liderliğinde farkı hızlıca çift hanekere çıkardı ve 3. çeyreği de 49-62 ile önde tamamladı. Final çeyreğinde Guduric ve Booker taşın altına ellerini sokarak takımlarını hücumda ayakta tutmaya çalıştılar, farkı da yine 10 sayı bandına indirmeyi başardılar. Ama Pleiss’ı pota altında yeniden devreye sokan ve müthiş yüzdeli oynayan Beaubois’nın hançer niteliğindeki üçlükleriyle Efes tekrar kontrolü ele alarak farkı güvenli noktalara taşıdı ve 72-86’lık skorla kazanmayı başardı.

Öncelikle Efes’in son 3 yılda kurduğu bu önemli kadroyla alamadığı tek kupa buydu, geçen sezon bildiğiniz üzere pandemi nedeniyle oynanmamıştı ve önceki 2 sene de Fenerbahçe kazanmıştı bu kupayı üst üste 2 kez. Dolayısıyla Efes’in ekstra motive olduğunu da gördük maç boyunca. Larkin, Micic, Beaubois üçlüsünün tıpkı geçen sezonki durudurulamaz Efes günlerinde olduğu gibi rolleri saha içinde çok iyi paylaştıklarını, takım olarak da Pleiss’ı çok verimli kullandıklarını gördük. Fenerbahçe’nin Vesely’nin yokluğunda ribaundlarda yaşadığı sıkıntıları da Moerman ile çok iyi değerlendiren Anadolu Efes, her iki pota altını da domine ederek net bir galibiyete ulaşmış oldu ve sezonun geri kalanı için önemli bir moral kaynığı elde etti. Kupanın tamamını domine eden, çok iyi bir basketbol oynayan Efes’i alkışlar kutluyoruz. Fenerbahçe ise De Colo ve Vesely’nin yokluğuna alışmışken savunma üzerine kurdukları sistemin ana isimlerinden biri olan Henry’i kaybetmenin şokunu yaşıyorlar halen, onlara da bu eksiklerle daha zor geçecek sezonun geri kalanında başarılar diliyoruz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe, Manisa’yı Güle Oynaya Geçti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik …