Güncel Haberler

Analiz: Zenit – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 23. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, 27 Ocak Perşembe günü Rus ekibi Zenit‘e konuk olacak.

Ben de her zaman olduğu için sizler için bir maç önü analizi hazırladım. Gelin birlikte takımları mercek altına alalım ve galibiyetin anahtarlarını belirleyelim. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Zenit, Perşembe günü konuk edeceği son şampiyon konumundaki temsilcimiz Anadolu Efes karşısında kazanarak serisini 4 maça çıkarmaya çalışacak. Rus ekibi (12-7) geçen sezon temsilcimiz karşısındaki 2 normal sezon maçını da kazanırken, bu sezonki ilk karşılaşmalarında da 8. haftada Efes’i Sinan Erdem’de 79-90 gibi net bir skorla yenmeyi başarmışlardı. Halihazırda sakatlığı devam eden Frankamp, o maçta 18 sayı ile takımına liderlik etmişti galibiyet yolunda. Zenit geçen hafta Monaco’ya kaybedene kadar 4 maçlık güzel bir galibiyet serisi yakalamıştı. Koç Pascual’ın öğrencilerinin bu sezon Sibur Arena’daki dereceleri ise 6-4, yani pek iç açıcı değil… Efes ise son maçında konuk ettiği ligin vasat ekiplerinden Panathinaikos karşısında çok zorlanmış ama Moerman’ın son saniye üçlüğüyle 82-81 kazanmayı başarmıştı. Koç Ataman’ın öğrencilerinin deplasman derecesi ise 3-7, evden uzakta sorun yaşıyorlar.

Kritik Eşleşme:

Hem Anadolu Efes hem de Zenit daha çok guard rotasyonundaki yıldızları ile öne çıkan takımlar ama bu maçta uzunların kritik bir rol oynayacağını düşünüyorum. Geçen hafta Gudaitis’in yokluğunda tam 39 dakika sahada kalan Jordan Mickey, 18 sayı, 5 blok ile öne çıkmıştı. Bu hafta da Litvanyalı uzunun yokluğunda omuzlarında ağır bir yük olacak ki karşısında Euroleague’de tüm zamanların blok kralı Bryant Dunston olacak. Tecrübeli uzun son 3 maçta ritmini buldu, çok formda. 13.7 sayı, %72.7 2 sayı, 6.0 ribaund, 1.3 top çalma, 1.3 blok ortalamalarına sahip son 3 maçta. Boyalı alanın kontrolü bu maçta çok önemli olacak ve Mickey ile Dunston’ın kritik rolleri olacak bu yolda.

Galibiyetin Anahtaları:

Zenit’in Anadolu Efes karşısında en çok önem vermesi gereken konu kuşkusuz ribaundlar olacak. Çünkü Zenit rakiplerine ortalama 4.5 ribaund ile üstünlük kuran bir ekip ilk maçta Efes’i yenerken tam 7 ribaund ile önde tamamlamışlardı maçı. Gudaitis’in yokluğunda Mickey, Poythress, Zubkov isminin daha fazla sorumluluk alarak hem çember savunmasında aktif olmaları hem de ribaundlardaki bu avantajlarını korumaları gerekiyor. Çünkü aksi durumda Efes’in ikinci şanslarla yarattığı güçlü ataklar canlarını çok sıkabilir.

Efes’in savunması bu sezon şimdiye kadar sıkıntılı bir durumda, ortalama 79.4 sayı görüyorlar potalarında. Rakiplerin en az 80 sayı ürettiği maçlardaki derecekleri 3-6. Diğer taraftan hücumda ise işler yolunda, ligin en skorer takımı konumundalar. 80 ve üzeri ürettikleri maçlarda 9-2’lik çok iyi bir dereceye sahipler. Ancak Zenit gibi savunma odaklı ve sert bir takıma karşı sayı üretmek öyle kolay olmayacak. Rus ekibi bu sezon sadece 3 maçta 80 ve üstü sayıya izin verdi ve bu maçların tamamını da kaybetti. Hücumda tempoyu arttırmak ve Zenit savunmasını yerleşmeden gafil avlayabilmek Efes adına kritik önem taşıyacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …