Güncel Haberler

Analiz: BCL Top 16 J Grubu (Tofaş ve Daçka)

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde Top 16 grup maçları 25 Ocak Salı günü başlıyor.

J grubunda yer alan iki temsilcimiz Darüşşafaka ile Tofaş, Manresa ve Treviso‘nun önünde grubu 2. sırada bitirerek adlarını play-off eşleşmelerine yazdırmak isteyecekler.

Gelin birlikte bu zorlu grubu mercek altına alalım, keyifli okumalar.

MANRESA

  • Sayı: Joe Thomasson (13.2)
  • Ribaund: Ismael Bako (6.8)
  • Asist: Dani Perez (4.0)

3 kategoriye 3 farklı ismini yazabileceğimiz nadir takım olduğunu söyleyebiliriz. Hatta top çalmada Francisco ve bloklarda Valtonen’i de eklersek 5 kategori 5 farklı isim oluyor ve bu anlamdaki tek takım konumundalar. Üstelik takımın en iiyi oyuncusu da bu isimlerin arasında değil!

BCL’de adeta maç kaybetmeyi unutan bu özel takımın karizmatik bir lideri var; Chima Moneke. Sezon başında koç Martinez’in planları arasında önemli bir yere sahip değildi ama aldığı süreleri çok iyi değerlendirdi, kendisini kanıtladı. Onun liderlik koltuğuna oturmasıyla beraber müthiş bir takım kimyası oluşturmuş durumdalar.

Normal sezon grup maçlarında sadece Hapoel Jerusalem’e, o da formalite maçında kaybeden Manresa, tam 25 yıldan sonra güçlü rakibi Barça’yı da devirmeyi başarmıştı geçtiğimiz haftalada. Fark yarattıkları konu kesinlikle savunmaları; 100 pozisyon üzerinden sadece 97.4 sayıya izin veriyorlar ve hem BCL hem de Endesa sahnesinde 100 pozisyonda 100 sayının altına izin veren 3 takımdan biri konumundalar.

TOFAŞ

  • Sayı: Pako Cruz (16.7)
  • Ribaund: Tomislav Zubcic (5.2)
  • Asist: Berk Uğurlu (4.5)

İki temsilcimiz Tofaş ile Daçka gerçekten garip ve duygusal bir sürecin içinde olacaklar, 2.5 gün arayla 2 maç oynamak zorunda kalacaklar. Pazar günü BSL’de karşılaştıktan sonra (o maçı Tofaş evinde farklı kazanmıştı) bu grubun açılış maçında Salı günü tekrar karşı karşıya gelecekler.

Normal sezonun tamamlanmasının ardından kadrolarını NBA patentli yıldız guard Tyler Ennis ile güçlendirdiler. Önce sakatlık ardından COVID problemlerini atlattıktan sonra çıktığı BSL maçlarında iyi işlere imza attı, ritmini bulduğunu gösterdi. Onunla beraber Cruz, Shepherd, Cook, Zubcic Muhsin ve Berk’in de sağlıklı kalabilmeleri durumunda Bursa ekibinin neredeyse durdurulamaz bir ekip olacağını söyleyebiliriz.

Gruptaki ilk maçlarını Bursa’da Daçka ile Manresa karşısında oynayacaklar. Ara öncesi son maçlarını da İtalya’da Treviso ile oynayacaklar, yani 3-0 ile başlamamaları için bir sebep yok!

TREVISO

  • Sayı: Tomas Dimsa (16.1)
  • Ribaund: Aaron jones (8.3)
  • Asist: DeWayne Russell (5.6)

Treviso’nun çok yoğun ve zorlu bir fikstürü var bu sezon. Koç Menetti İtalya Süper Kupa ve BCL eleme maçlarıyla başlayan bu zorlu serüvende daha şimdiden 30 resmi maçta takımının başında yer aldı!

Ayrıca bu yoğun fikstürde kendilerini de cezalandırdılar diyebiliriz. Son maçta Szombathely karşısında kritik anda Dimsa’nın kaçırdığı turnike nedeniyle play-in’de Lavrio karşısına çıkarak 2 ekstra maç daha yapmak daha zorunda kalmışlardı. Evet çok derin bir rotasyonları yok ama her oyuncularından en yüksek verimi alıyorlar.

Sims BCL’nin en blokçu ismi ve ribaund krallığında da Jones yer alıyor ki Bortolani de turnuvanın en iyi genç oyuncusu olabilir. Akele’nin de patlamaya hazır bir bomba olduğunu, zaman zaman “gizli silah” olarak sahneye çıktığını biliyoruz. Onlar adına buraya gelmek bile çok iyi bir başarı ama Treviso bir basketbol kenti ve tabiki daha fazlasını istiyorlar.

DARUSSAFAKA

  • Sayı: Gabriel Olaseni (13.4)
  • Ribaund: Gabriel Olaseni (6.0)
  • Asist: Troy Caupain (5.3)

Daçka, BSL’de 2 Euroleague ekibi Fenerbahçe ve Anadolu Efes ile liderlik yarışı veren, play-in’de de son 2 sezonun BCL şampiyonu Burgos’u 1-2 ile geçmeyi başarmış özel bir takım.

Koç Ernak’ın elindeki kadroda her türlü silah var diyebiliriz, Pineiro’nun atletizmi ve 3 sayı tehditi (%62), Caupain’in müthiş saha görüşü ve organizatörlüğü, Sinan’ın liderliği ve çok yönlü Doğuş’un özellikle savunma bakanı performansı!

Doğuş şimdiye kadar tam 27 top çaldı ve bu alandaki en yakın rakibi Starks’a 11 farkla üstünlük sağlamış durumda. Elbette Daçka’nın maç başına 13.7 top çalma ile oynamasının temel nedeni de bu diyebiliriz. Hem BSL’de hem de Burgos karşısında tüm tahminlerin aksine yollarına emin adımlarla devam ettiler, neden şimdi dursunlar? Çeyrek finallerden sadece birkaç adım uzaktalar!

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …