Güncel Haberler

Analiz: BCL Top 16 I Grubu Değerlendirmesi (Galatasaray)

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde Top 16 programı 25 Ocak Salı günü başlıyor.

Temsilcimiz Galatasaray NEF‘in de yer aldığı I grubu için tam bir ölüm grubu demek yanlış olmayacak. Sarı kırmızılılarla beraber Ludwigsburg, Dijon ve Hapoel Holon 2 çeyrek final biletinden birini kapmaya çalışacaklar.

LUDWIGSBURG

  • Sayı: Justin Simon (15.8)
  • Ribaund: Justin Simon (6.8)
  • Jordan Hulls (4.2)

Her ne kadar İsveçli guad Radebaugh Ekim ayının MVP’si seçilmiş olsa da sezonun geri kalanını Justin Simon domine etti net olarak. Birleşik Amerikalı oyuncu farklı bir seviyeye çıktı 4 kategoride (sayı, ribaund, top çalma, blok) takımına liderlik etti.

Simon bu grupta MVP yarışındaki önemli rakipleriyle de karşılaşma şansı bulacak. İkinci maçta temsilcimiz Galatasaray ile oynayacaklar ve umuyoruz ki Simon ve Purcell arasında nefis bir eşleşme izleyeceğiz, iki MVP adayının kapışması olacak.

Ayrıca Ludwigsburg’un avantajlı bir fikstürü olduğunu da belirtmek lazım. İlk 2 maçlarında Dijon ve Galatasaray ile Almanya’da oynayacaklar, yani Ocak ayını 2-0 ile tamamlayarak çeyrek final bileti konusunda bir adım öne geçebilirler.

GALATASARAY NEF

  • Sayı: DeVaughn Akoon-Purcell (21.5)
  • Ribaund: DeVaughn Akoon-Purcell (5.3)
  • Asist: Dee Bost (5.7)

Sarı kırımızılılar taraflı tarafsız herkesin keyifle izlediği bir takım bu sezon. Bost bir kez daha üst seviyede bir saha generali olduğunu kanıtladı, Trimble istediği zaman 30 sayılara çıkabileceğini gösterdi, Sadık gözlerimizin önünde özel bir oyuncuya dönüşüyor ve Purcell takımına 3 kategoride (sayı, ribaund, top çalma) takımına liderlik ediyor.

Avrupa’nın gezgin oyuncularından biri olan DeVaughn Akoon-Purcell, İstanbul’da yuvasını bulmuş durumda. BCL’de ilk kez Bakken ile boy göstermiş, sonrasında Tofaş ile geri dönmüştü. Ama koç Memnun’un mentörlüğünde oyununa yeni bir boyut kazandırdığını, sınıf atladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. DAP liderliğinde Galatasaray’ın BCL’deki en iyi hücum takımı olduğunu biliyoruz, 100 pozisyonda tam 120.7 sayı üretiyorlar.

Kupalara aç olan Galatasaray, Top 16 gruplarına da güçlü bir giriş yapmak istiyor ki milli takım arasından önceki 3 maçlarından ikisini Sinan Erdem’de Holon ve Dijon’a karşı oynayacaklar, avantajlı bir fikstüre sahipler.

DIJON

  • Sayı: David Holston (13.0)
  • Ribaund: Rashard Kelly (7.5)
  • Asist: David Holston (5.3)

Grupta mücadele edecek MVP adaylarından bir diğeri de tecrübeli oyun kurucu David Holston. Kulübe ve şehre getirdiği başarı ve mutluluk sayesinde kulüp logosunda kendisine yer bulması gereken, artık ikon haline gelmiş bir isim. BCL’nin en iyi oyun kurucularından biri ve çok iyi bir sezon geçiriyor.

Aslında rakamlar tam olarak onun performansını ortaya koymuyor. Sezona yavaş bir başlangıç yaptıktan sonra son haftalarda 18.5 sayı ortalaması yakaladığının altını çizmek gerekli. Sezon ortasında kadroya ekledikleri Carrington da her geçen gün takıma ve koç Markovic’in sistemine daha iyi uyum sağlıyor, daha yüksek verimle katkı veriyor.

Dijon, Ludwigsburg ve Galatasaray’ın hücum gücüne karşı agresif ve sert savunmasıyla ayakta kalmaya çalışacak. Holston liderliğinde maç başına 13.4 top çalma ile oynarken. 9.6 blok ortalmaması ile çemberlerini iyi koruyorlar ve iki alanda da ligin en iyi 5 takımı arasında yer alıyorlar. Çeyrek final biletini kapan 2 takımdan biri olmak istiyorlarsa deplasman karnelerini geliştirmeleri gerekiyor, şuana kadar evden uzaktai dereceleri 1-3…

HAPOEL HOLON

  • Sayı: Chris Johnson (14.9)
  • Ribaund: Chris Johnson (5.6)
  • Asist: Joe Ragland (7.3)

Galatasaray – Ludwigsburg maçında turnuvanın en iyi 3 numaraları Simon ile DAP karşı karşıya gelecekken, Dijon – Holon maçında ise iki yıldız oyun kurucunun, Holston ve Joe Ragland‘ın kapışmasını izleyeceğiz.

Ragland 32 yaşında olmasına rağmen halen gelişimini sürdüren bir isim ki şuanda BCL’de asist krallığında zirvede bulunuyor. Bunun yanında 10.9 sayı ortalamasına sahip olması da onu güçlü MVP adaylarından biri yapıyor. Açıkçası onun bu kadar formda ve verimli oynaması sayesinde Holon bu kadar başarılı. Onun liderliğinde turnuvanın en iyi pas yapan takımlarından biri oldular, saha içi isabetlerinin %70’lik kısmını asistler üstünden üretiyorlar!

Holon, play-in serisinde temsilcimiz Beşiktaş karşısında çok zorlandılar, 3 tane çekişmeli, son nefeste biten maç yaptılar ama 2 tanesini kazanarak istediklerini almayı başardılar. Gruptaki 4 takım arasında sezon içerisinde koç değişikliğine giden tek takım konumundakar. Aynı zamanda İsrail milli takımının da koçu olan Guy Goodes, görevi kovulan Buscaglia’dan almıştı.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Formalite Maçında Jerusalem’i Konuk Ediyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu K grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, …