Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – Panathinaikos

Turkish Airlines Euroleague 22. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, 21 Ocak Cuma günü Sinan Erdem’de Panathinaikos‘u konuk edecek.

Ben de her zaman olduğu gibi sizler için takımların durumlarını, kritik eşleşmeyi ve galibiyetlerin anahtarlarını mercek altına aldığım bir maç önü analizi hazırladım, keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Anadolu Efes, konuğu Panathinaikos karşısında tekrar ritmini bularak işleri yoluna sokmak istiyor. Efes (9-10), üst üste 3 maçını kazandıktan sonra üst üste 2 maçını da kaybetmişti bu maç öncesinde ve rakibine karşı ilk maçta aldığı ağır yenilginin de rövanşını almak istiyor aynı zamanda. Panathinaikos (4-14), bu sezonki ilk karşılaşmalarında OAKA’daki 6. hafta maçında temsilcimiz 95-69 gibi farklı bir skorla yenmeyi başarmıştı. Efes geçen hafta Barça karşısında Micic ve Larkin’den gelen toplam 35 sayılık katkıya rağmen yenilmişti. Pana ise geen hafta CSKA’ya farklı yenilerek mağlubiyet serisini 4 maça çıkarmıştı. Efes bu sezon Sinan Erdem’de 6-3’lük bir dereceye sahipken Yoncalar ise geçen sezon Şubat’tan bu yana, tam 14 maçtır deplasmanda kazanamıyorlar…

Kritik Eşleşme:

Lacivert beyazlıların süper yıldızı Shane Larkin belki tam olarak beklentileri veremedi şuana kadar ama halen bu takımın en güvenilir iki skor opsiyonundan biri (14.4 sayı) ve aynı zamanda da asist lideri (5.1). Dolayısıyla bu maçta da koç Ataman’ın ve Efes taraftarının en güvendiği isim olacak. Haftasonu lig maçında da onu dinlendirme şansı buldular, bu maça daha sağlıklı ve diri gelmesi bekleniyor. Karşısında ise kendisi gibi ligin elit skorerlerinden biri olan Sırp yıldız Nemanja Nedovic olacak. Sezona takımı ile paralel olarak iyi bir giriş yapamamış olsa da son haftalarda takımının kötü performansının aksine bireysel anlamda toparlanmış bir skorer vardı karşımızda. Son 4 maçta 16.8 sayı ortalamaları yakaladı ve takımının lideri konumunda. Eğer Pana bu zorlu deplasmanda ayakta kalmak istiyorsa Sırp yıldızın gününde olması şart ki ilk yarıda Efes’i farklı yendikleri maçta sadece 20 dakika sahada kalmasına rağmen 17sayı, 3-3 2sayı, 2-2 3 sayı, 5-5 s.atış isabetleriyle 17 sayı ürettiğini de hatırlatalım.

Galibiyetin Anahtarları:

Anadolu Efes adına galibiyet yolundaki öne çıkan faktör tempoyu forse etmek ve hücumdaki verimliliği sağlamak olacak, bunu yapabilirlerse maçın ağır favorisi konumunda olacaklar. Efes bu sezon en az 80 sayı ürettiği maçlarda 8-2’lik bir dereceye sahip ve Panathinaikos da rakiplerinin en az 80 sayı göndermesine izin verdiği maçlarda 1-9’luk bir dereceye sahip… Bunun yanında Efes kazandığı maçlarda ortalama 88.1 sayı ile oynuyor ki bu alanda ligin zirvesindeler ve kaybettikleri maçlarda ise ortalama 76.5 sayı üretebiliyorlar. Dolayısıyla daha yüksek tempo ve daha çok sayı Efes lehine olacak bu maçta.

Eğer Panathinaikos, savunma yerine Efes’in temposuna çıkmak durumunda kalacaksa topu çok iyi paylaşıp hücumda doğru tercihlerle verimliliğini arttırması gerekiyor. Yeşiller’in 1.10 ile ligdeki en kötü 3. asist-top kaybı oranına sahip takım olduğunu belirtelim. Bunun yanında en kötü 2. 3 sayı yüzdesine sahip takım konumundalar aynı zamanda. Yani daha az top kaybı, daha çok asist ve yay gerisinden yüksek isabetli oynamak Panathinaikos’un Sinan Erdem’de kazanma ihtimalini arttıracak etkenler olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …