Güncel Haberler

Avrupa’nın En Önemli Liglerinin Ribaund Kralları

Avrupa’da bir çok yerel ligde sezonun ilk yarıları tamamlandı.

İlk yazımızda 10 üst düzey ligin En Skorer İsimlerini sizlerle paylaşmıştım, şimdi de sırada liglerin ribaund kralları var. Keyifli okumalar.

Yunanistan Ligi – Ousman Krubally (Larissa): 10.9 ribaund

33 yaşında olan 2.01 metre boyunda olan, Gambia asıllı Birleşik Amerikalı tecrübeli uzun artık kariyerinin son yıllarında. Ancak halen atletizmi, uzun kolları ve pozisyon bilgisi sayesinde Avrupa’nın orta ve alt seviye liglerinde ribaundlar, savunma ve çember altı bitiriciliği konusunda faydalı bir isim. Nitekim şuanda ribaund ortalaması en yüksek isim elit ligler arasında. Şuana kadar Larissa ile çıktığı 9 maçta ortalama 30.1 dakika sahada kalırken 9.7 sayı, 10.9 ribaund, 2.0 asist istatistikleriyle katkı verdi.

ING Basketbol Süper Ligi – Alpha Kaba (Gaziantep): 10.3 ribaund

2.08 metre boyunda olan 25 yaşındaki Fransız uzun büyük olasılıkla Gaziantep’in parlatıp Euroleague’e sunacağı yeni uzun olacak. Geçtiğimiz sezonlarda Jekiri ve Jaiteh ile bunu tekrarlamışlardı biliyorsunuz. Kaba da buraya ham bir uzun olarak geldi ama ribaundlar ve çember koruma dışında artık etkili de bir bitirici konumunda. Tabi ribaundlar konusunda da artık uzmanlaştı demek kesinlikle yanlış olmaz. Bu sezon çıktığı 16 maçta ortalama 31.4 dakika sahada kalırken 15.1 sayı, 10.3 ribaund, 1.1 asist, 1.1 blok istatistikleriyle katkı verdi ve aynı zamanda BSL’nin güçlü MVP adaylarından da biri.

En iyisi Alpha Kaba - Gaziantep Time

Almanya easyCredit BBL – Cristiano Felicio (Ratiopharm Ulm): 9.8 ribaund

2.06 metre boyunda olan 29 yaşındaki NBA patentli Brezilyalı uzun, NBA’de beklentileri karşılayamamış olsa da ilk Avrupa deneyiminde beklenenden hızlı bir adaptasyon dönemi geçirdi ve Ulm’un bu sezon yakaladığı istikrarlı performansın da temel yapıtaşlarından biri. Güçlü fiziği ve sert oyunu ile her iki pota altında da çok iyi bir savaşçı olan ve ribaundlar dışında çemberini de çok iyi koruyabilen Felicio, bu sezon BBL’de çıktığı 15 maçta ortalama 28.7 dakika süre alırken 11.9 sayı, 9.8 ribaund, 1.0 asist, 1.3 blok istatistikleriyle katkı verdi.

İtalya Lega Basket Serie A – Tyrique Jones (Pesaro): 9.6 ribaund

2.06 metre boyunda olan 24 yaşındaki genç uzun, İsrail’deki başarılı sezonunun ardından Serie A’da da Pesaro forması ile dikkat çeken bir sezon performansı sergiliyor. Aletik özellikleri, güçlü fiziği ve sezgileri sayesinde çok iyi bir ribaundçu olmasının yanı sıra pota altında takımının skor yükünü çekebilecek bir bitirici olduğunu da gösterdi ki bloklar konusunda da yüksek potansiyeli var. Onu yakın zamanda bir üst seviye takımlarda, BCL ya da EuroCup sahnesinde görebiliriz. Bu sezon şimdiye kadar çıktığı 13 Serie A mçaında ortalama 29.5 dakika sahada kalırken 13.0 sayı, 9.6 ribaund, 1.7 asist, 1.1 blok katkı verdi.

Basket, nel posticipo della 2ª giornata Pesaro piega Trieste 74-61 - La  Gazzetta dello Sport

İsrail Winner Ligi – Chinanu Onuaku (Bnei Hertzliya): 9.5 ribaund

25 yaşında olan 2.07 metre boyundaki listemizin bir diğer genç ismi Avrupa kariyerine Zadar’da başlamış ve buradaki başarılı perfomransı onu İsrail Ligi’ne getirmişti. Hertzliya ile özellikle büyük takımlara karşı sergilediği performansla dikkatleri üstüne çekti ve şimdiden Euroleague takımlarının listesine girmeyi başardı. Çok güçlü fiziği, atletizmi, pas potansiyeli, blok tehditi ve yüksek yüzdeli bitiriciliğiyle gelişimini doğru sürdürebilirse Euroleague’de yıldız statüsüne erişebilecek bir isim. Bu sezon şuana kadar çıktığı 13 maçta ortalama 26.5 dakika sahada kalırken 15.3 sayı, 9.5 ribaund, 3.0 asist, 1.8 blok, 1.6 top çalma istatistikleriyle katkı vermişti.

VTB Ligi – Skylar Spencer (Astana): 8.5 ribaund

2.06 metre boyunda olan 27 yaşındaki tecrübeli uzun, Avrupa’nın gezgin isimlerinden biri. Romanya, Türkiye (Sakarya), Litvanya, Finlandiya, Belçika gibi liglerden sonra artık Kazakistan ekibinde VTB sahnesinde mücadele ediyor. Fiziksel özellikleri ön planda olan, yetenekten çok çalışkanlığı, enerjisi ve savaşçı kimliği ile öne çıkan bir isim. Hücum silahları sınırlı ama ribaundlar ve savunma tarafında takımına değer katan, ağır işçi sınıfında bir uzun. Bu sezon çıktığı 8 maçta ortalama 32.3 dakika süre alırken 7.9 sayı, 8.5 ribaund, 1.8 asist, 1.4 blok, 1.4 top çalma istatistikleriyle katkı vermişti.

İspanya Liga Endesa – Angel Delgado (Bilbao): 8.5 ribaund

Listemizde yer alan bir diğer tecrübeli isim ise 27 yaşında olan, 2.08 metre boyundaki Delgado. Dominikli uzun, boyalı alandaki dominant performansının yanı sıra orta mesafe şutlaryla da biliniyor. Estudiantes’den sonra Bilbao formasıyla da ne kadar önemli bir ribaundçu olduğunu Avrupa’nın en iyi liginde kanıtlamış durumda. Geçen sezon ligde bu alanda 3. sıradaydı, bu sezon için krallık konusunda iddialı. Çıktığı 15 maçta ortalama 24.1 dakika süre alırken 10.4 sayı, 8.5 ribaund, 1.3 asist istatistikleriyle katkı veriyor.

Unicaja | El Bilbao, más fuerte como local que los equipos Euroliga |  Diario Sur

Fransa Betclic ELITE Pro A – Youssou Ndoye (Orleans): 8.4 ribaund

Listemizdeki yaşlı oyunculardan biri olan Senegalli uzun, 2.13 metre boyunda ve 30 yaşında. Pro A’da daha önce Bourg ve Nanterre formalarını da toplamda 3 sezon boyunca giydi, artık ligin ne tecrübeli uzunlarından biri. Fiziksel artılarını ve pozisyon bilgisini ribaundlarda kendisine net olarak avantaja çeviren, neredeyse ligdeki tüm uzunlara karşı ribaund üstünlüğü kurabilen Ndoye, aynı zamanda çember altında durdurulması çok zor olan bir hücum silahı. Bu sezon Orleans forması ile çıktığı 14 maçta ortalama 31.5 dakika süre alırken 18.1 sayı, 8.4 ribaund ile katkı vermişti.

Polonya Ligi – Dragan Apic (Zielona Gora): 8.2 ribaund

2.06 metre boyunda olan 26 yaşındaki solak uzun kariyerinin ilk döneminde Kuban, Burgos ve Buducnost gibi önemli takımlarda beklentileri karşılayamayınca tekrar bir alt seviye takımlarda oynamaya başladı. Polonya Ligi’nde de beklenen etkiyi gösterdi şuana kadar. Gerek yüzü dönük gerek sırtı dönük skor tehditi bulunan artı orta mesafe şutları olan Apic, ribaundlarda da pozisyon bilgisi ve fiziğini doğru kullanmasıyla büyük bir silah. Şuna kadar 18 maçta ortalama 27.2 dakika süre alırken 15.4 sayı, 8.2 ribaund, 1.9 asist, 1.4 top çalma istatistikleriyle katkı verdi.

Litvanya Ligi – Giedrius Staniulis (Siauliai): 8.1 ribaund

Yabancı oyuncuların diğer liglere göre daha az sayıda bulunduğu ligde, ribaund krallığındaki ismin yerli bir oyuncu olması şaşırtıcı değil. 30 yaşında olmasına rağmen henüz milli takım forması giyememiş olan 2.06 metre boyundaki Staniulis, bu sezon Siauliai’nin yakaladığı flaş performansta önemli bir role sahip. Savaşçı kimliği ve yüksek sezgileri ile ribaundlarda çok etkili bir isim. Çıktığı 16 maçta ortalama 27.6 dakika sahada kalırken 14.0 sayı, 8.1 ribaund, 1.3 top çalma istatistikleriyle takımının ne istikrarlı ve verimli ismi konumunda.

Adriyatik Ligi – Kenan Kamenjas (Studentski Centar): 7.7 ribaund

Genç uzunların parladığı bir lig olan ABA’nın bu sezon Avrupa piyasasına sunduğu isimlerden biri de kuşkusuz Kamenjas oldu. 2.07 metre boyunda olan 21 yaşındaki Bosnalı uzun, listemizin en genç ismi konumunda. Artık A milli takımın da önemli parçalarından biri haline gelmiş durumda. Henüz hücum özellikleri ham ama ribaundlar ve boyalı alandaki ayaklarını yere sağlam basan, sert oyunu onu ribaundlar konusunda önemli bir silah yapmış durumda şimdiden. Studentski ile çıktığı 13 maçta ortalama 26.3 dakika sahada kalırıken 11.9 sayı, 7.7 ribaund, 1.7 aist, 1.2 top çalma istatistikleriyle katkı verdiğini belirtelim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Kızıl Yıldız, Studentski Engelini Zorla Geçti

Adriyatik Ligi çeyrek final serisi ilk maçında Kızıl Yıldız konuk ettiği Studentski Centar karşısında çok …