Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes, Barcelona Deplasmanından Çıkamadı (Koç Ataman atıldı)

Turkish Airlines Euroleague 21. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes konuk olduğu FC Barcelona‘ya 82-77’lik skorla kaybetti.

Bu sonuçla Barça 20. maçında 16. galibiyetini alarak liderlik koltuğunda oturmaya devam ederken, Anadolu Efes ise 19. maçında 10. kez kaybetti ve 8. sırada konumlandı.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Barça’da Rokas Jokubaitis 16 sayı (kariyer rekoru), 3-4 3sayı, 2 ribaund, 2 asist ile yıldızlaşırken, Nikola Mirotic 15 sayı, 2-4 3sayı, 4 ribaund ve Sertaç Şanlı 13 sayı, 7 ribaund ile galibiyeti getiren diğer isimler oldular.

Temsilcimizde ise Vasilije Micic 18 sayı, 12-15 s.atış, 4 ribaund ile öne çıkarken, Shane Larkin 17 sayı, 3-7 3sayı, 2 ribaund, 4 asist, Bryant Dunston 12 sayı, 6 ribaund ve Krunoslav Simon 12 sayı, 5-7 2sayı, 2 ribaund ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Geçen sezon final oynayan ve bu sezon da ikinci kez karşı karşıya gelen, artık birbirlerini çok iyi tanıyan takımlar maça da bunun bilinciyle temkinli başladılar. Barça, bir çok takımın yaptığı gibi Pleiss’ın ikili oyunlarda ağır kalmasını değerlendirerek onun üstüne atak etti. Efes ise Micic’in sazı eline almasıyla skor üretiminde pek zorlanmadı, dengeli bir ilk çeyrek izledik. Son bölümde Barça vidaları biraz daha sıkınca skor düştü ve ilk 10 dakikayı 19-17 geride kapattık. İkinci çeyrekle beraber temsilcimiz de savunmada sertlik dozajını yukarı çekti ve rakibinin yarı sahada skor üretmesini olabildiğince zorlaştırdı. Kenardan gelen iki tecrübeli isim Anderson ve Dunston enerjileri ile savunmadaki agresiflik seviyesini yukarı çektiler. Devrenin sonuna doğru Larkin’in de hücumda devreye girmesiyle beraber maçta denge bozulmadı ve soyunma odasına temsilcimiz 40-41 önde girmeyi başardı.

3. çeyreğin ilk bölümünde Larkin sağ dizinde acı ile oynamaya çalıştı ama fazla dayanamayıp kenara geldi ve bu da hücumda ritmimizi kaybetmemize neden oldu. Barça ise Jokubaitis liderliğinde dış şutlardan isabet bularak bir adım öne geçmeyi başardı. Farkın açılmaya başladığı bu bölümde Beaubois’ya bir pozisyonda neden faul çalınmadığına dair hakemlere itirazlarını sürdüren koç Ataman teknik faul aldı. Ardından hakemlerle diyaloğunu sürdüren ve teknik faulü neden verdiklerini, sadece itiraz ettiğini söyleyen Ataman’a karşı hakemler “tartışılacak bir şekilde” bir teknik faul de verdiler ve tecrübeli koçu saha dışına davet ettiler. Ancak daha da fazla sinirlenen koç itirazların dozajını arttırdı ve sonrasında sahadan ayrılmayı redederek benchteki yerine gidip oturdu. Teknik ekibin ricasıyla sahayı terk ederken de Barcelona taraftarlarına meşhur çift yumruk hareketini yaparak “Kupayı ben kazandım” diye bağırarak biraz gereksiz ve fazla bir tepki göstermiş oldu. Çeyreğin kalan kısmında takımlar karşılıklı üretime devam ettiler ve Barça yakaladığı 5 sayılık farkı son bölüme taşımayı başardı.

https://youtu.be/pRPOpEBkjx8

Final çeyreğinde savunmadaki sertliğini aynı seviyede tutmayı başaran Barça, temsilcimizde yaptırdığı top kayıpları sayesinde kolay sayılar bulmaya başladı. Oyundan düşen Efes farkın 9 sayıya kadar çıkmasına engel olamadı. Kötü gidişe dur diyen, karakter koyan isim Singleton oldu. Hem dışarıdan hem içeriden ürettiği sayılarla maçta kalmamızı sağladı. Dizindeki sakatlığa rağmen özverili bir şekilde sahada kalan Larkin, Singleton’ın kendisine kazandırdığı sürede sahada aktif dinlendi ve soın bölümde sazı eline alarak skoru 73-72’ye getirmeyi başardı. Ancak maçın kahramanı, x-faktörü olan Jokubaitis’den gelen üçlük canımızı çok yaktı ki hemen üstüne Davies’den de bir üçlük yiyince direncimiz tamamen kırıldı. Farkı 8 sayıya çıkaran Barça, maç sonunda da akıllı oynayarak temsilcimize süre ve fırsat bırakmadı, 82-77’lik skorla kazanmayı başardı.

Öncelikle maçın tamamını koç Ataman’ın atılmasına bağlamak elbette yanlış olur. Ama hakemlerin de bu tarz özel maçlarda koçların ve oyuncuların psikolojilerini daha iyi anlamaları gerekiyor. Zaten teknik faulü vermişsin bir koça ve artık onu uyarmışsın. Bundan sonra onu oyundan atmak yerine, sahada nasıl tutarım diye uğraşmalısın. Dinlemek ve açıklama yapmak da hakemlerin görevleri arasında… Gelelim Efes’in durumuna. Öncelikle sakatlıklar ciddi can sıkıyor ve görünen o ki sıkmaya devam edecek. Micic ve Simon henüz ritmlerini tam olarak bulamamışlar. Micic halen kesik kesik oynuyor, maç içerisinde sürdürülebilirliği yok. Simon da ikinci yarıda daha etkisiz kaldı, nefesi yetmedi maç ritmini kaybettiği için. Larkin’in de dizindeki sakatlığın ortaya çıkması ilerleyen dönem için de kötü sinyaller veriyor. Son haftaların formda ismi Pleiss ve Beaubois’nın artı Bryant’ın böyle vasat kalmaları da bir başka soru işareti. Özetle Efes’de sakatlık sorunları, mental düşüş, takım kimyasının kaybolması ve uzunlardan katkı alınamaması gibi ciddi problemler var. Son şampiyon bu sorunlardan en az iki tanesini hızlı bir şekilde çözemezse bırakalım ilk 4 yarışını play-off bileti bile tehlikeye girer…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …