Güncel Haberler

İDDİA: Tofaş, Dalton ile İlgileniyor (Analiz)

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde Top 16 etabında temsil edecek ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden biri olan Tofaş, forvet rotasyonuna takviye yapmaya hazırlanıyor.

Sportando’da yer alan habere göre San Pablo Burgos ile 2 haftalık bir kontrat imzalayan ve sonrasında serbest kalacak olan Amerikalı 4 numara Hayden Dalton ile ilgileniyorlar.

2.04 metre boyunda olan 25 yaşındaki Dalton, sezona Bourg’da başlamış ve Pro A’da 6 maçta ortalama 12.5 dakika sahada kalıp 1.7 sayı, 1.7 ribaund, 1.0 asist ve EuroCup’da ise 5 maçta ortalama 17.4 dakika süre alırken 6.2 sayı, 3.4 ribaund ile katkı vermişti. Sonrasında Burgos’da ise Endesa sahnesinde 3 maçta ortalama 20.7 dakika sahada kalıp 5.3 sayı, 2.3 ribaund ile, BCL’de ise 3 maçta ortalama 22.7 dakika süre alıp 10.0 sayı, 5.3 ribaund, 2.3 asist ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Dalton, modern basketbolda artık değerleri iyice artan şutör 4 numaraların başarılı ve potansiyelli temsilcilerinden birisi. Zaten geçen sezon Nymburk forması ile de BCL’de ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu görmüştük. Ancak sonrasında Bourg ve Burgos maceralarının pek iyi geçmediğini belirtelim.

Gelin onun özelliklerini biraz daha detaylı inceleyelim, önce artılarından başlayalım. Pozisyonuna göre çok iyi bir şutör olan Dalton, topu yukarıdan çıkardığı için zor bloklanıyor. Ayrıca NBA’deki üçlük menziline sahip olduğunu belirtelim. Çoğunlukla ceza şutlarında etkili. Savunmayı okuyarak yaptığı akıllı topsuz katlarla ya da ikili oyunlar sonrası dışarı ve potaya devrilmelerde de skor katkısı verebiliyor. Patlayıcılığı ve atletizmi sayesinde spektaküler smaçlara imza atabiliyor. Diğer taraftan dişine göre bir rakip bulunca hemen sırtına alıp potaya gidebiliyor. Alçak postta çabukluğu ve geri çekilerek gönderdiği şutlar sayesinde savunulması zor bir uzun. Burada yüzü dönük hücumlardan çok daha fazla üretken bir isim ki kaliteli saha görüşü ve pas yeteneği sayesinde buradan da arkadaşlarını besleyebilen bir uzun. Ribaundlar da önemli artılarından biri, her iki pota altında da fiziksel temastan kaçmayan ve atletizmi sayesinde bu alanda hatrı sayılır katkılar veren bir isim. Savunma ribaundunu aldıktan sonra topu yere vurup takımının hücuma kaldırabiliyor olması, tam sahada da mobilitesi ve atletizmi sayesinde etkili olması da önemli bir artı elbette. Tabiki topsuz kanat koşularında bitirici olarak da etkili.

Dalton’u değerli kılan özelliklerinden biri de savunmada neredeyse her pozisyonu doldurabilmesi. Mobilitesi, atletik özellikleri ve yanal çabukluğu sayesinde perimetrede her oyuncunun karşısında kalabiliyor. Bu da onu ikili oyun savunmasında aranan isim yapıyor, kısaların karşısında aktif ve agresif bir şekilde kalabiliyor. Diğer taraftan uzun kolları sayesinde pas aralarını kapatıp çaldığı toplarla takımını hücuma çıkarabiliyor ve yine atletizmi, zamanlaması artı uzun kolları ile zayıf taraftan yaptığı bloklarla etkili olabiliyor. Alçak postta da temastan kaçmayan, mücadeleyi bırakmayan ve basit faullerden kendisini koruyan, ayakları yere basan bir uzun.

Geliştirmesi gereken noktalara geldi sıra. Öncelikle kendi şutunu yaratabilen bir isim değil, takım arkadaşlarının onu beslemesi, doğru zamanlarda topla buluşturması gerekiyor hücumda verimli kalabilmesi için. 1-1 pozisyonlarda sınırlı silahları var ve genelde rakibini dribbling ile rakibini geçip potaya gitmekte zorlanıyor. Savunmadaki önemli zaaflarından biri alçak postta güçsüz ve ince kalması. Özellikle sert ve kalın uzunlar onu kolayca ekarte ederek potaya yönelip skora uzanabiliyorlar. Hücumda topsuz oyunlarda ne kadar etkiliyse savunmada ise topsuz rakipleri savunma konusunda o kadar zayıf kalabiliyor. Rakibini takip etmekte hem fiziksel hem de mental anlamda zorlanıyor genelde, oyunun bu alanında bir konsantrasyon sorunu olduğu gerçek. Ayrıca kendisi gibi dış şut tehditi bulunan uzunlara karşı mesafeyi ayarlayamıyor genelde, bu da rakiplerin şutları rahat atmasını sağlıyor.

Tofaş eğer Cook ya da Zubcic’den çıkmadan bu transferi Top 16 öncesi bir takviye niteliğinde yapacaksa o zaman çok değerli bir hamle olacağını söyleyebiliriz. Ama özellikle Zubcic’in yerine düşünülüyorsa o zaman soru işaretlerini barındıran bir hamle derim. Çünkü kısa sürelerde kenardan gelerek yüksek enerjisi ve dış şut tehditi sayesinde faydalı olan bir isim. Ama sahada kaldığı süre arttıkça savunmadaki defoları ve fiziksel dezavantajları daha çok ortaya çıkıyor. Tofaş gibi BCL’de yüksek hedefleri olan bir takımın ilk 5 oyuncusu olabilecek seviyede değil ki bunu önce Bourg sonra da Burgos’da göstermişti zaten.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …