Güncel Haberler

2021-22 Turkish Airlines Euroleague İlk Yarının Ödülleri

Turkish Airlines Euroleague‘de 17. hafta maçlarıyla beraber normal sezonun ilk yarısını da tamamlamış olduk.

Gelin birlikte, ilk 17 maça maça bireysel performansları ile damgalarını vurmuş olan isimleri, gelenekselleşen ödüller ile onurlandıralım. Keyifli okumalar.

En İyi Genç Oyuncu:

** Euroleague’in belirlediği kriter gereği 1 Temmuz 1999 ve sonrasında doğan isimler arasından seçim yapılmıştır.

Geçen sezonu Real Madrid’in NBA yapan genç uzunu Usman Garuba’nın ardından 2. sırada tamamlamış olan Rokas Jokubaitis, bu yaz katıldığı FC Barcelona forması ile özellikle Calathes’in sakatlığı ile yakaladığı fırsatları çok iyi değerlendirdi. Sürati ve deliciliğinin yanında dış şutlarını geliştiren, saha görüşü ve pas yetenekleri elit seviyeye yaklaşan 2000 doğumlu solak oyun kurucu, bu sezon 13 maçta ortalama 16.8 dakika süre alırken 8.0 sayı, %52.6 3sayı, 1.7 ribaund, 3.4 asist, 8.4 verimlilik puanı istatistikleri ile mücadele etti ve sezonun ilk yarısının Yükselen Yıldızı olmayı başardı.

111-109: El Barça logra el récord de victorias con una remontada épica

En İyi Savunmacı:

2019 ve 2020 yıllarında üst üste bu ödülün sahibi olan Real Madrid‘in Yeşilburun Adalı dev uzunu Walter Tavares, bu sezonun ilk yarısında da sergilediği dominant performnsla alkışları fazlasıyla haketti. Müthiş fiziği ve atletizmi ile her iki pota altında da rakiperlerini çoğunlukla ezip geçen tecrübeli pivot, ligin en iyi çember koruyucusu konumunda maç başına yaptığı 1.94 blokla. Bunun yanında savunma ribaundlarında 4.63 ortalaması ile 5. sırada ve verimlilik puanı alanında da 19.8 ortalaması ile zirvedeki Mirotic’i en yakından takip eden isim. Sezonun ilk yarısında uzun rotasyonunda sürekli sakatlıklarla boğuşan Real’de kuşkusuz en istikrarlı en diri isimdi Tavares ve son 2 sezonda olduğu gibi En İyi Savunmacı ödülünü tartışmasız bir şekilde hakettiğini düşünüyorum.

Tavares becomes third all-time top blocker in Euroleague history | Real  Madrid CF

En İyi Koç:

Son yıllarda Euroleague sahnesinde en büyük hayal kırıklığını Yunan ekipleri yarattı desek yanlış olmaz. Olympiakos Spanouilis’in emekli olması ve artık Printezis’in de iyice yaşlanmasıyla bir değişime gitmeye çalıştı son 2-3 sezondur. Ancak bunu geçen sezon da dahil olumlu şekilde yönetemediler. Geçen sezon takımın başına geçen tecrübeli koç Georgios Bartzokas‘a bu sezon için bir şans daha vermeleri ise kulüp tarihindeki en doğru ve kritik kararlardan biri oldu kuşkusuz. 56 yaşındaki Yunan koç beklenen ve özlenen Olympiakos’u yeniden yaratmayı başardı, üstelik bunu bir çok dev takıma göre çok daha mütevazi bir bütçeyle yaptılar. Maccabi’de kötü bir sezon geçiren Dorsey, yıldız kumaşına sahip olan ama bir türlü beklenen patlamayı yapamamış olan Vezenkov ve iki doğuk kanlı, organizasyon becerisi yüksek oyun kurucu Sloukas ile Walkup liderliğinde herkesin saygı duyduğu özellikle iç sahada maç kaybetmeyen bir takım yarattı. Evinde oynadığı 9 maçı da kayıpsız tamamlayan ve ilk yarıyı 12 galibiyetle kendisinden çok daha büyük bütçeli takımların önünde 3. sırada tamamlayan Olympiakos’un başında bulun Bartzokas’ı biz de alkışlarla ilk yarının en iyi koçu seçiyoruz.

Bartzokas: «We should stay focused on our plan» - Olympiacos BC

MVP:

Sahibin rahatlıkla, zorlanmadan belirlediğimiz ödüllerden biri de MVP oldu. Avrupa basketbolunun en çok kazanan ismi olan FC Barcelona‘nın İspanyol forveti Nikola Mirotic, geçen sezon bıraktığı yerden devam etti yeni sezonun ilk yarısında da. 30 yaşında olan tecrübeli yıldız, hani derler ya kazandığı her kuruşun hakkını verdi ilk 17 maçta. Hiçi maçı kaçırmadan ortalama 25 dakika sahada kalan süper yıldız, zaman zaman koç Saras’ın savunma olgusuna ters düştüğü için sınırlı dakikalar aldı ama doğru şut seçimleri, ribaundlara katkısı ve savunmada kendisini akıllıca sakınması ile her maçta üst düzey verimlilik puanlarına ulaşmayı başardı. %65.6 2sayı, %48.5 3sayı, %89.7 s.atış isabetleriyle ortalama 17.8 sayı üretn Mirotic, istatistiklerine 5.8 ribaund, 1.5 asist eklediği ve sadece 1.7 top kaybı ortalaması ile 22.4 verimlilik puanı ortalamasına ulaştı. El Clasico’da da takımının ezeli rakibi Real’e karşı aldığı galibiyette ve liderlik koltuğunu kapmasında 31 sayı, 14-15 s.atış, 10 ribaund, 39 verimlilik puanı ile direkt etkisi olan Mirotic, alkışlarla ilk yarının MVP’si ödülünün sahibi oldu.

nikola mirotic arşivleri - Basket Servisi

En İyi Beş:

** Oyuncuların verimlilik puanlarına ve pozisyonlarına göre, G-G-F-F-P formasyonuna göre, belirlenmiştir.

  • Nikola Mirotic (FC Barcelona): 17.8 sayı, 5.8 ribaund, 1.5 asist, 22.4 verimlilik
  • Walter Tavares (Real Madrid): 12.2 sayı, 7.3 ribaund, 1.9 blok, 19.8 verimlilik
  • Shane Larkin (Anadolu Efes): 14.1 sayı, 2.7 ribaund, 5.2 asist, 19.1 verimlilik
  • Lorenzo Brown (Unics Kazan): 13.5 sayı, 4.1 ribaund, 5.8 asist, 17.4 verimlilik
  • Luke Sikma (Alba Berlin): 10.4 sayı, 7.1 ribaund, 4.3 asist, 17.1 verimlilik

En İyi İkinci Beş:

  • Jan Vesely (Fenerbahçe Beko): 13.4 sayı, 5.9 ribaund, 2.6 asist, 17.6 verimlilik
  • Sasha Vezenkov (Olympiakos): 12.7 sayı, 5.5 ribaund, 1.6 asist, 16.6 verimlilik
  • Chris Jones (LDLC Asvel Villeurbanne): 13.9 sayı, 3.4 ribaund, 3.1 asist, 16.0 verimlilik
  • Mike James (AS Monaco): 14.5 sayı, 3.0 ribaund, 5.6 asist, 15.9 verimlilik
  • Vladimir Lucic (FC Bayern Munich): 13.3 sayı, 5.3 ribaund, 1.2 asist, 15.9 verimlilik

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …