Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – Kızıl Yıldız

Turkish Airlines Euroleague’de 17. hafta programı Noel nedeniyle her zamankinin aksine Perşembe değil, Çarşamba günü başlıyor.

Ben de sizler için temsilcimiz Anadolu Efes‘in Sırp ekibi Kızıl Yıldız‘ı konuk edeceği maçın analizini hazırladım. Keyifli okumalar diliyorum.

Takımların Durumları:

Son şampiyon Anadolu Efes (8-8), Sinan Erdem’de konuk edeceği Kızıl Yıldız’ı (7-9) yenerek galibiyet serisini 3 maça çıkarmaya çalışacak. Temsilcimiz son 2 maçını üst üste çift haneli farklarla kazanmayı başardı ve tarihinde ilk kez Euroleague kupasını kaldırdığı 2021 yılında taraftarlarının önündeki son maçı da galibiyetle kapatmak istiyor. Diğer taraftan Kızıl Yıldız ise son 4 maçından 3 tanesini kazanmış bir takım. Bu sekans içerisinde Zenit, Olympiakos ve Bayern gibi önemli rakipleri devirirken sadece lider Barça’ya boyun eğmişlerdi. Lacivert beyazlılar rakibi ile oynadığı son 5 maçın tamamını kazandı ama bu sezon rakiplerine maç başına 72.7 sayı izni veren Sırp ekibi de İstanbul’a beyaz bayrakla gelmedi elbette!

Kritik Eşleşme:

Geçen sezonun MVP’si Vasilije Micic bu sezon çok fazla iniş çıkış yaşadı ama Sinan Erdem’deki son 2 maçta 25.0 sayı, yüzden 60 üçlük isabeti ve 4 asist ortalaması yakaladığını da belirtmek gerekli. Kendi standartlarında yani yüksek seviyede oynadığı zaman Efes’in hücumu da aynı oranda güçleniyor. Ama onu çok iyi tanıyan bir rakip karşısında zorlu bir sınav verecek. Sırp ekibinde koçundan oyuncusuna onu çok yakından tanıyan isimler var. Kızıl Yıldız adına kritik isim ise Nate Wolters olacak. Onun takımı organize etmesi kadar özellikle bu maçta skora vereceği katkı çok önemli olacak. 11.4 sayı ortalaması ile takımın en 2. skoreri konumunda ve ikilik atışlarda yüzde 61.4 ile önemli bir isabet oranına sahip ki maç başına 3.7 asist yapmayı da başarıyor. Tabi hücumda ondan beklenenlerin yanı sıra son MVP Micic karşısında savunmada da nasıl ve ne kadar ayakta kalabileceği maçın kaderini belirleyecek.

Galibiyetin Anahtarları:

Efes’in son 2 sezondur artık marka haline gelen basketbol anlayışının temelinde çabuk ve bencil olmayan bir pas trafiği ile beraber en iyi pozisyonda bulunan bulunan oyuncunun skora gidecek şekilde beslenmesi var. İşte bu anlayışa bir kez daha sıkı sıkıya sarılmaları gerekiyor çünkü karşılarında bu sezon rakiplerini 16 maçın 14 tanesinde 80 sayının altında tutmayı başarmış bir Kızıl Yıdız var. Diğer taraftan Efes’in son maçlarda olduğu savunmada da enerjisini koruması ve savunma ribaundlarında ligin en iyi hücum ribaundçularından biri olan Kuzmic’e fırsat vermemesi gerekiyor. Zaten savunma ribaundlarında üstünlük sağlanması temponun ve geçiş hücumlarının artması demek ki bu da temsilcimizin ekmeğine yağ sürer.

Kızıl Yıldız’ın ise bu maçtaki en önemli görevlerinden biri geçiş hücumlarını iyi savunmak olacak. Misaif takımın tempoyu düşürmesi ve Efes’i yarı sahada oynamaya zorlaması gerekecek. Diğer taraftan hücumda da yüzdelerini arttırmaları gerekiyor maçın içinde kalabilmek için. Yay gerisinden sadece yüzde 29.2 ile isabet buluyorlar ki bu alandaki en kötü takım konumundalar ve serbest atış çizgisinden de yüzde 72.1 ile oynuyorlar. Her iki yüzde de Efes gibi bir takımı deplasmanda yenebilmek için kesinlikle yetersiz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …