Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – Bitci Baskonia

Turkish Airlines Euroleague‘de yılın son çift maç haftası 14. hafta programı ile başlıyor ve temsilcimiz Anadolu Efes açılış maçında Sinan Erdem’de Bitci Baskonia‘yı konuk ediyor.

Ben de her zaman olduğu gibi sizler için maç önü analizimi hazırladım. Gelin birlikte, takımların durumları, kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları alt başlıklarıyla beraber maçın fragmanını izleyelim. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Temsilcimiz Anadolu Efes konuk edeceği Baskonia’yı yenerek 2 maçlık mağlubiyet serisine sona vermek isteyecek. Baskonia (5-9), son 3 maçını üst üste kaybettikten, son 8 maçından 7 tanesini mağlubiyetle kapattıktan sonra geçen hafta Asvel’e patlamış ve 91-66’lık skorla net bir galibiyet elde etmişti. O maçta Rokas Giedraitis ve Simona Fontechhio ikilisi 15’er sayıyla skor yükünü çeken isimler olmuşlardı. Efes (6-8) ise 4 maçlık bir galibiyet serisi yakaladıktan sonra son 2 maçını ise üst üste kaybetti. Efes bu sezon Sinan Erdem’de 4-3’lük dereceye sahipken, Baskonia ise deplasmanda 1-5’lik derece ile oynuyor. İlginç bir istatistik ise Baskonia’nın temsilcimiz karşısında oynadığı son 4 maçı da galibiyetle kapatmış olması.

Kritik Eşleşme:

Bu maçın dikkat çekici noktalarından biri de iki takımın oyun kurucularının rakip takımın formasıyla unutulmaz performanslara imza atmış olmalarıydı. Baskonia’nın geçen yaz kadrosuna kattığı tecrübeli guardı Jayson Granger daha önce 2015-16 ve 2016-17 seazonlarında Anadolu Efes formasını giymişti. Anadolu Efes’in yıldız Shane Larkin ise Euroleague kariyerine Baskonia forması ile başlamıştı. Larkin, son haftalarda Efes hücumlarına liderlik eden isim, son 3 maçta 19.0 sayı, 5.7 asist istatistikleri ile mücadele ediyor. Granger da Baskonia hücumlarına verimli şekilde liderlik ediyor, son 2 maçta toplamda 14 asist yaparken sadece 1 top kaybı yapmış ve 9.0 sayı ortalaması ile katkı vermişti. 2 yıldızın eşleşmesinin sonucu maçın sonucunu da direkt olarak etkileyecektir.

Galibiyetin Anahtarları:

Bu iki takımın hücum performanslarına baktığımızda birbirlerinden tam zıt noktalarda olduklarını görebiliriz. Anadolu Efes maç başına 82.2 sayı üretiyor ve bu alanda ligin en iyi 2. takımı konumundayken, Baskonia ise 71.3 sayı ortalamalsı ile sondan üçüncü konumunda… Ama bunun yanında Efes’in kazandığı maçlara baktığımızda asıl kritik noktanın savunmadaki performansları olduğunu görüyoruz. Kazandıkları maçlarda rakiplerini ortalama 70.2 sayıda tuttuklarının altını çizmekte fayda var. Yeniden kazanmak isteyen temsilcimiz adına güçlü ve agresif savunma anlayışı kritik olacakken Baskonia’nın “doğru şut istatistiğinde” sadece %44 ile ligin son sırasında yer alması da Efes’in lehine olacak elbette.

Efes, hem toplam serbest atış denemesinde (18.2) hem de isabet adetinde (15.0) ligin lideri konumunda. Baskonia ise 17.1 ile rakiplerine en az faul yapan takım konumunda. Efes’in her fırsatta çizgiye gitmeyi başardığını düşünürsek Baskonia’nın derin rotasyonunu kullanarak agresif ve sert bir savunmayı, yani enerjisini yukarıda tutup Efes’i çizgiden uzaklaştırması kritik olacak onlar adına.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …