Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe Beko – AS Monaco

Turkish Airlines Euroleague 13. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Fransız ekibi AS Monaco‘yu Ülker Spor Salonu’nda konuk edecek.

Ben de her zaman olduğu gibi sizlere takımların genel durumu, kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları başlıklarından oluşan bir maç önü analizi hazırladım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Perşembe akşamı Ülker Spor Salonu’nda oynanacak maçta 12. haftayı hayal kırıklığı ile geçiren ve mağlubiyet serilerine son vermek isteyen 2 takım karşı karşıya gelecek ki bu aynı zamanda tarihlerindeki ilk karşılaşmaları olacak. Temsilcimiz Fenerbahçe Beko (3-9) son 4 maçını üst üste kaybederken, bu mağlubiuetlerin arasında geçen hafta evlerinde Efes karşısında aldıkları 84-89’luk mağlubiyette vardı ki maçın son çeyreğinde 12 sayı farkla öne geçmeyi başarmışlardı aslında. O maçta Shayok 18 sayı ile kariyer rekorunu kırmayı başarmış ama galibyet için yeterli olamamıştı. Monaco (5-7) ise son 3 maçını üst üste kaybetti. Cuma akşamı onlar da Fransa derbisinde Asvel’e Howard’ın son saniyede orta sahadan gönderdiği üçlük nedeniyle 84-85 kaybetmişlerdi. O maçta Lee 20 sayı ile kariyer rekoru kırsa da galibiyet için yeterli olmamıştı.

Kritik Eşleşme:

Hem Fenerbahçe’nin hem de Monaco’nun elinde maçların seyrini değiştirebilecek seviyede uzunlara sahip olduğunu biliyoruz. Eski Euroleague MVP’lerinden Jan Vesely takımını hem skor (12.5) hem de ribaundlar (6.0) anlamında taşıyor ve 16.3 verimlilik puanı ortalamalası ile bu alanda ligin en iyi 10 oyuncusu arasında yer alıyor. Monaco cephesinde ise Donta Hall, Euroleague’deki çaylak sezonunda benchten gelmesine rağmen boyalı alanda tam bir canavar olduğunu gösterdi. 71.4% 2sayı isabetiyle 10.4 sayı ortalaması yakalamasının yanı sıra 6.6 ribaund, 1.4 gibi önemli ortalamalara sahip ve 15.8 verimlilik puanı ortalaması yakalamış durumda. Euroleague sahnesinde Vesely’nin fiziği, çabukluğu, sürati ve atletizmi ile eşleşebilecek çok az uzun var ama işte Hall bu uzunlardan biri olabilecek seviyede. Dolayısıyla bu eşleşmenin maçın kaderine direkt etki edeceğini söyleyebiliriz.

Galibiyetin Anahtarları:

Temsilcimizin bu sezon kaybettiği 9 maçtan 5 tanesinde farkın 5 sayı ve altında olduğunun altını çizmemiz lazım. Sarı lacivertlilerin temel sorununun ise hücumda olduğunu biliyoruz, ortalama 71.8 sayı ile bu alanda ligin 15. sırasında yer alıyorlar. Bunun sebeplerinden biri de maç başına yaptıkları 13.8 sayı top kaybı ki bu alanda en kötü 3. takım konumundalar. Yine bir diğer sebep de üçlükler; 6.8 3 sayı isabeti ile bu alanda en kötü 2. takım ve %31.8’lik isabet oranı ile de en kötü 3. takım konumunda. Dolayısıyla galibiyetin anahtarını rakamlar veriyor; top kayıplarını minimize etmek ve daha fazla üç sayı isabeti bularak hücumu çeşitlendirmek.

Evet Monaco 80.6 sayı ile ligin en çok üreten 3. takımı ve aynı zamanda maç başına topladıkları 11.6 hücum ribaundu ile bu alanda ligin en iyisi konumunda. Ama koç Mitrovic’in öğrencileri aynı zamanda 81.4 sayı ile de ligin en çok sayı yiyen ve maç başına 37.7 ile de rakiplerine en çok ribaund veren takımı konumunda. Yani onlar adına da galibiyetin temel anahtarı ribaundlarda Fenerbahçe’ye üstünlük kurabilmek olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …