Güncel Haberler

Analiz: Türkiye – Büyük Britanya

2023 FIBA Dünya Kupası Avrupa elemeleri 2. maçında Türkiye, Sinan Erdem’de Büyük Britanya‘yı konuk ediyor.

Bu zorlu maç öncesi gelin birlikte takımların durumların, kritik eşleşmeyi ve galibiyetin anahtarlarını ele aldığımız maç önü analizini birlikte hazırlayalım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Milli takımımızı maalesef elemelere kötü bir giriş yaptı ve grubun en zayıf halkası olarak görünen Belarus’a karşı deplasmanda 84-70’lik skorla kaybetti ilk maçında. Şehmus Hazer 17 sayı ile öne çıkan isim olmuştu o maçta.

Britanya ise ilk maçında grubun favori takımlarından olan Yunanistan’ı konuk ettiği ilk maçı 78-69’luk kazanarak elemelerin sürprizlerinden birine imza attı. Tecrübeli guard Okereafor 19 sayı, 4 ribaund, 3 asist ile galibiyetin başmimarıydı o maçta.

Kritik Eşleşme:

12 Dev Adam’ın Belarus maçında da bir kez daha gördüğümüz üzere en büyük problemi oyun yarı sahaya kaldığı zaman yaratıcı bir oyuncusunun bulunmaması. Bu noktada Euroleague maçlarının tamamlanmasıyla takıma katılan Shane Larkin kuşkusuz ilaç olacaktır. Derbide Fenerbahçe karşısında sergilediği müthiş performans sonrası fiziksel olarak ne kadar iyi hissettiğinin de altını çizmiş olan süper yıldız, sürati, deliciliği ve skorer oyunu ile istediği zaman maçı domine eden, durdurulması çok ama çok zor bir silah.

Britanya cephesinde ise eski Tofaşlı Tarik Phillip onun karşısında savunmada mesai harcaması beklenen, sürati ve deliciliği ile bu eşleşmeden Larkin’i en azından savunmada zorlayabilecek, yıpratabilecek bir isim. Ama tabi onun asıl sınavı Larkin ritm bulduğunda karşısında kalabilse, onu durduramasa bile ne kadar yavaşlatabileceği olacak. Yunanistan karşısında 16 sayı, 4 ribaund, 3 asist ile komple bir performans sergilediğinin de altını çizelim.

Galibiyetin Anahtarları:

Britanya atletizm seviyesi yüksek olan bir takım. Özellikle açık alanda koşmaya başladıkları zaman rakipleri çok zorluyorlar. Ayrıca ellerinde Phillip, Okereafor ve Nelson gibi önemli guardlar var, bu isimlerle tempoyu dikte etme konusunda başarılılar. Onlar adına galibiyetin temel faktörü Olaseni liderliğinde ribaundlarda üstünlük kurup, tempoyu yükselterek oyunu tam sahaya çekmek olacak.

Milliler Larkin ve Melih’in takıma katılmalarıyla kesinlikle hücum potansiyellerini yukarı çektiler. Ancak İngilizler’in atlet uzunlarına ve potaya sürekli atak eden kısalarına karşın Sertaç’ın yokluğunu özellikle çember koruma anlamında hissedeceğiz. Belarus’un Parakhouski ve Salash ile yaptığını, Britanya’nın boyalı alanda Olaseni ile yapmasına kesinlikle izin vermemeliyiz. Diğer taraftan Larkin’in garanti hızlı hücumları dışında olabildiğince tempoyu düşürmemiz, oyunu yarı sahada oynamaya zorlamamız bizim için önemli olacak. Oyun yarı sahaya kaldığında ise savunma ribaundlarını kontrol altına almamız, bu konuya takım olarak ekstra konsantre olmamız gerekecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …