Güncel Haberler

Analiz: Efes, Türk Derbisinde 11 Farkı Kapatıp Fenerbahçe’yi Yendi

Turkish Airlines Euroleague 12. hafta programında oynanan Türk derbisinde Anadolu Efes konuk olduğu Fenerbahçe Beko‘yu 11 farktan dönerek 84-89’luk skorla yenmeyi başardı.

Bu sonuçla Anadolu Efes serisini 4 maça çıkarıp 6. galibiyetine ulaşırken, Fenerbahçe ise mağlubiyet serisini 5 maça çıkarırken toplamda 9. mağlubiyetini almış oldu.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Lacivert beyazlılarda Shane Larkin 25 sayı, 4-8 3sayı, 7 asist, 2 top çalma ile yıldızlaşırken, Tibor Pleiss 17 sayı, 5-6 2sayı, 4 ribaund ve Vasilije Micic 14 sayı, 2-7 3sayı, 3 asist ile galibiyetin diğer mimarları oldular.

Sarı lacivertlilerde ise Marial Shayok 18 sayı, 4-4 3sayı, 3 ribaund ile en skorer isim olurken, Nando De Colo 14 sayı, 5 ribaund, 5 asist, Jan Vesely 13 sayı, 5-8 2sayı ve Pierria Henry 10 sayı, 5 ribaund, 4 asist, 4 top çalma ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Maça daha istekli ve agresif başlayan taraf ev sahibi avantajıyla beraber Fenerbahçe oldu. Hücumda son dönemin en verimli basketbolunu oynayan sarı lacivertliler skor yükünü dağıtırken özellikle Henry’den gelen dış şut katkısı ile bir adım öne geçtiler ve farkı da çift hanelere çıkarmayı başardılar. Ancak koç Ataman’ın öğrencileri geç olmadan silkelendi ve savunmada vidaları sıkmalarının yanında hücumda da Larkin liderliğinde pas trafiğini kurarak Fenerbahçe savunmasının direncini kırıp 14-0’lık nefis bir seriyle ilk çeyreği geriden gelerek 18-20 önde kapatmayı başardılar. İkinci çeyrekte de üretimdeki kriz devam etti ev sahibinde ve tam 5.5 dakika skor üretemediler ilk çeyrekteki sekansla beraber. Bu sırada kenardan gelen Polonara devreye girdi ve üst üste bulduğu üçlüklerle takımının tekrar ayağa kalkmasını sağladı. Larkin ve Micic liderliğinde akıcı Efes hücumları can yaksa da Vesely’nin ortaya koyduğu enerjik oyun Fenerbahçe’nin savunma odaklı sayılarla 8-0’lık seri yakalamasını ve kontrolü yeniden ele almasını sağladı, bu sayede de soyunma odasına 41-36’lık skorla önde girmeyi başardılar.

Fenerbahçe, Shayok’un hücumdaki ekstra performansı ile seriyi ikinci yarıya da taşımayı başardı ve fark tekrar çift hanelere çıktı. Efes ise pota altında Pleiss’ı verimli kullanmaya başladı ki bu anlarda Vesely’nin kendisine çalınan bir savunma faulü sonrası gereksiz yere sinirlenmesi ve teknik faul almasıyla dörtlemesi Fenerbahçe’nin enerjisini aşağı çekti. Bu fırsatı değerlendiren Efes Larkin liderliğinde hücumda tekrar ritmini buldu ve farkı 3 sayıya kadar düşürerek maça yeniden ortak oldu. Fenerbahçe adına bu kez kenardan gelen Guduric sahneye çıktı. Sırp skorerden üst üste gelen sayılarla sarı lacivertliler momentumu yeniden ele aldılar ve son çeyreğe 67-56’lık skorla önde girmeyi başardılar. Son çeyreğe Fenerbahçe’nin kontrolünde girildi yine. Ancak yarı saha basketbolunda Efes’in yetenekli guardları devreye girdi. Larkin ve Micic’den üst üste gelen üçlüklerle maça yeniden ortak oldu Efes. Günün x-faktörü Shayok ve Vesely’nin yeniden devreye girmesiyle son 3 dakikaya ev sahibi 82-78 önde girdi. Larkin’in üçlüğü ile Efes skoru 84-83’e getirdi. Bu bölümden sonra Fenerbahçe’nin bu sezon çokça kez gördüğümüz maç sonu sendromu yeniden ortaya çıktı. Üretimde sıkıntu yaşayan sarı lacivertlilere karşı Efes ise Larkin’in etkili birebirleri ve Moerman ile Pleiss’ı pota altında iyi kullanan Efes, rakibinin aksine hata yapmadı ve karşılaşmadan 84-89 ile galibiyetle ayrılan taraf oldu.

Maç sonrası Fenerbahçe taraftarlarının koç Djordjevic’e haklı bir tepkileri oldu. Çünkü sarı lacivertliler bu sezon 5. kez böyle ellerindeki bir maçı son bölümde oynadıkları kötü oyun ve acemice hatalar nedeniyle verdiler. Artık Sırp koçun suyu iyice ısındı, üst üste 5. maçını kaybeden Fenerbahçe’nin nasıl toparlanacağını artık analiz etmek de güç! Çünkü sorun tamamen mental ve maç sonu krizleri devam ettikçe ayakta kalmaları çok zor. Diğer taraftan Anadolu Efes ise 3 galibiyetlik seriyle buraya gelmenin artılarını çok iyi kullandı. Larkin’in kötü girdiği sezonda artık bir patlama yapması bekleniyordu ve bunun da Fenerbahçe gibi bir rakip karşısında, üstelik deplasmanda olması gayet normaldi. Süper Yıldız kumaşını bir kez daha kanıtlayan Larkin, Fenerbahçe’nin vasat kısa savunmasını en iyi şekilde cezalandırdı ve maç sonu nasıl oynanır dersini de verdi açıkçası.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …