Güncel Haberler

Analiz: Alba Berlin – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague‘de 9. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Mercedes-Benz Arena’da Alba Berlin‘e konuk oluyor.

Her zaman olduğu gibi takımların durumları, kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları konu başlıklarıyla birlikte temsilcimizin maçını sizler için analiz ediyor olacağım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Sezona 2-6 gibi kötü bir dereceyle giren temsilcimiz Anadolu Efes, geçen sezon tarihindeki ilk Euroleague kupasını kaldırdığı Almanya’ya Alba Berlin (3-5) ile karşılaşmak için geri dönüyor. Efes, Köln’de yaşadığı 2020-21 Euroleague sezonu şampiyonluğunu getiren isimlerin tamamını kadroda tuttu. 2021 MVP’si Vasilije Micic (16.5 sayı), Shane Larkin (12.5 sayı) ve Tibor Pleiss (8.5 sayı, 4.6 ribaund) yine koç Ataman’ın en güvendiği isimler olacak. Alba ise bu sezon evindeki ikinci galibiyeti elde edebilmek için sahaya çıkacak. Maodo Lo (15.4 sayı) bu sezon takımın en skorer ismi, Brezilyalı forvet Oscar Da Silva (14.4 sayı) ve Luke Sikma (11.8 sayı) ise onu destekleyen diğer isimler. Bu arada temsilcimizin Alba karşısında 13-1’lik müthiş bir üstünlüğe sahip olduğunu, Alman ekibinin ilk ve son galibiyetini 4 Şubat 2004’de yine Almanya’da 77-61 ile alabildiğinin altını çizelim.

Kritik Eşleşme:

Alba adına bu sezon Lo kesinlikle öne çıkan ve takıma liderlik eden, skor yükünü çeken isim oldu 15.4 sayı ortalamasıyla. Yay gerisinden maç başına 5.6 şut deneyen ve %46.5 isabetle efektif oynayan Maodo Lo, serbest atış çizgisinden de %87.5 isabetle oynayan, istikrarlı bir isim. Eriksson’un sakatlıktan dönmesinin de ona pozitif etkisi olacaktır, savunmaların farklı opsiyonlara kayması işini kolaylaştıracaktır. Lo bu maçta atletizmini ve agresif oyununu, Efes’i toparlamak için sahne almaya çalışan süper yıldız Shane Larkin‘e üstünlük kurabilmek adına iyi kullanmak zorunda. Larkin ikilik atışlarda %66.7 gibi çok iyi bir yüzdeyle oynadığı gibi çizgiye gönderdiğinizde de sizi %94.3 gibi kusursuza yakın bir yüzdeyle cezalandırıyor. Ancak bu sezon şimdiye kadar yay gerisinden vasat kaldı, sadece %23.7 isabet oranıyla üçlük kullanıyor. Lo gibi müthiş bir skorer ile gireceği düello bireysel anlamda olduğu kadar takımı adına da kritik olacak.

Galibiyetin Anahtarları:

Alba adına iki önemli anahtar, savunmadaki agresiflik ve hücumda topu paylaşmak olacaktır. 17.6 ile ligin en çok asit yapan 4. takımı olan Alba, top kaybı başına 1.52 asist yapabilen bir takım. Bununla beraber agresiflik ve mücadele anlamındaki istatistiklerde de iyi durumdalar, maç başına 7.5 top çalıyorlar ve bu alanda 5. sıradalar, 2.3 blok ile 7. ve 12.3 hücum ribaundu ile ise 1. sırada yer alıyorlar. Her zaman olduğu gibi Sikma’yı hücum organizasyolarının içinde kullanmak, onun pasör özelliklerinin ve yüksek basketbol IQ’sunun tüm takıma etki etmesini sağlamak kritik olarak Alman ekibi için.

Anadolu Efes ise arka alandaki top kayıplarını kesebilirse daha rekabetçi bir takım olacak. Efes takım olarak top kaybı alanında 12.6 ile 11. sırada yer alsa da Micic tek başına 3.8 top kaybı ile bireseysel istatistiklerde bu anlamda lider konumda ki Larkin de 3.1 ile 3. sırada yer alıyor. Elbette bu iki yıldız birlikte ritmlerini buldukları zaman Efes durdurulması zor bir takım oluyor. Diğer tarafta Efes maç başına 23.1 savunma ribaundu alabiliyor ve bu alanda 13. sıradalar. Karşılarında ise ligin en iyi hücum ribaundu alan takımı bulunuyor. Dolayısyla savunma ribaundlarına takım olarak konsantre olmak ve önce rakipleri box-out etmek her zamankinden daha önemli olacak temsilcimiz adına.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …