Güncel Haberler

Analiz: CSKA Moskova – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 8. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Rusya’da CSKA Moskova‘ya konuk oluyor.

Bu zorlu maç öncesi gelin birlikte takımların durumlarını, kritik eşleşmeyi ve galibiyetin anahtarlarını mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Geçen sezonki play-off eşleşmesinden bu yana bu iki takım ilk kez karşı karşıya gelecekler. Bildiğiniz üzere o seride Rus ekibi temsilcimizi 3-0 ile süpürmüştü. Bu sezon ise iki takım da kötü gidişe dur demek için bu maça çıkacaklar. CSKA (4-3) son maçında deplasmanda karşılaştığı Monaco’ya Clyburn’in 19 sayı, 4 asistlik performansına rağmen 97-80’lik skorla kaybetmişti. Fenerbahçe Beko ise (2-5) ise Yunanistan deplasmanında Olympiakos’a son topta 67-65’lik skorla kaybetmiş, üst üste 3. mağlubiyetini almıştı. Bu 3 mağlubiyette toplamda sadece 5 fark yediklerinin altını çizelim. Kırmızılar karşısında sarı lacivertlilere liderlik eden isim ise 14 sayı, 9 ribaund ile Vesely olmuştu. Moskova’ya yapılacak bu yolculuk kuşkusuz De Colo için de ayrı bri önem taşıyor. Fransız yıldız 5 yıl formasını giydiği Rus ekibinde 2 kez Euroleague kupasını kaldırmış, 2016’da hem normal sezonun hem de Final Four’un MVP’si seçilmişti.

Kritik Eşleşme:

CSKA, sezonun ilk bölümünde yıldızların sakatlığı nedeniyle diğer isimlerin daha fazla devreye girmesi sayesinde iyi sonuçlar aldı. Alexey Shved de bu isimlerden biri tabiki. Rus yıldızın kulüpteki ilk sezonu ve yeni takım arkadaşlarıyla uyum sağlama artı son 2 sezonda onu ligin en skorer isimi yapan performansa yeniden ulaşabilmesi için yol katetmesi gerekiyor. Ama tabi bu süreçte emin adımlarla ilerliyor, bu performansına kısa zamanda ulaşacağının sinyallerini veriyor. Bu hafta karşısında CSKA’nın kahramanlarından biri olan, daha önce Rus ekibi ile en skorer oyuncu ödülünün yanı sıra şampiyonluklar ve MVP ödülleri kazanmış bir isimle, Nando De Colo ile karşılaşacak. Fransız yıldız bu sezon Fenerbahçe’deki 6. adam rolüne adapte olmaya çalışıyor, 10.9 sayı, 3.7 asist, 1.4 top çalma istatistikleri ile mücadele ediyor şuana kadar. Shved ise 11.0 sayı, 3.3 asist ortalamaları ile mücadele ediyor. Çekişmeli geçmesi beklenen maçta bu iki yıldızın kritik yerlerde sorumluluk alarak takımlarına liderlik etmeleri gerekecek, sıklıkla da karşı karşıya geleceklerini söyleyebiliriz.

Galibiyetin Anahtarları:

Fenerbahçe ligde en fazla asist yapan 2. takım (18.3) ve topu sürekli içeri indirmeyi biliyorlar, ligin maç başına en çok 2 sayı üreten (21.7 sayı) ve bunu da yüzde 55.3 gibi çok iyi bir isabet oranıyla yapıyorlar. Ama bu kadar fazla içerden oynayan bir takım olarak çizgiye çok az gidiyorlar. Ligde maç başına en az faul alan (18.3) 14. takım konumundalar ki maç başına 15 serbest atış isabetiyle de 15. sıradalar ki yüzdelerine balacak olursak da 16. sıradalar (%69.3). Onların aksine CSKA ise maç başına 15 serbest atış isabetiyle bu alanda ligin ligderi ve bu atışları da %79 ile kullanıyorlar, bu alanda da 4. sıradalar. Eğer Fenerbahçe daha fiziksel oynayıp daha fazla temas alıp daha çok faul alıp, özetle daha fazla çizgiye gidebilmeyi başarırsa galibiyet yolundaki şansı artacak.

CSKA hücumda çok etkili bir takım, maç başına 80.7 sayı üretiyorlar ve bu alanda ligin en iyi 2. takımı olduklarını biliyoruz. Ayrıca maç başına sadece 10.6 top kaybı yapıyorlar, bu alanda en iyi takım konumundalar. Ama karşılarında da ligin en sert savunmasının olacağını belirtelim. Fenerbahçe rakiplerini ortalama 69.4 sayıda tutarken onları 15 top kaybına zorluyorlar ki bu alanda da 2. sıradalar. Shved, Hackett ve Lundberg’in tempolu ve akıllı bir basketbol oynayarak Fenerbahçe’nin sert ve agresif savunmasını aşması gerekecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …