Güncel Haberler

Analiz: Olympiakos – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague‘de çift maç haftasının ikinci kısmı niteliğinde olan 7. hafta mücadelesinde Olympiakos, temsilcimiz Fenerbahçe Beko‘yu konuk ediyor.

Ben de her zaman olduğu gibi temsilcimizin maçı öncesi, takımların durumlarını, kritik eşleşmeyi ve galibiyetin anahtarlarını içeren bir analizi hazırladım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Bu sezon çıktığı 6 Euroleauge maçından 4 tanesini kazanan Olympiakos, bunların tamamını Barış ve Dostluk Salonu’nda elde etmişti. Burada taraftarlarının öndünde 4-0 ile namağlup şekilde yola devam ediyorlar. Tyler Dorsey (13.8 sayı), Sasha Vezenkov (11.8 sayı) ve Kostas Sloukas (10.3 sayı) takımın öne çıkan isimleri konumundalar. Temsilcimiz Fenerbahçe Beko ise üst üste 3. mağlubiyeti almamak için bu maça çıkacak. Jan Vesely (12.0 sayı) takımın en skorer ismi, onu Nando De Colo (11.0 sayı) ve Devin Booker (9.8 sayı) takip ediyorlar. Bu karşılaşma aynı zamanda 2017 Euroleague finalinin bir rövanşı niteliğinde olacak. O karşılaşmayı kazanan temsilcimiz tarihindeki ilk ve tek şampiyonluğa ulaşmıştı. Ayrıca temsilcimizin Yunan ekibi karşısında 5 maçlık bir galibiyet serisi içinde olduğunu da belirtelim.

Kritik Eşleşme:

Spanoulis’in emekliliğe ayrılması sonrası takımın yeni skor lideri Tyler Dorsey (13.8 sayı) oldu. Yunan guard 5. haftada oynanan CSKA maçında 32 sayı bulurken, 7 üçlük isabeti ile de kulüp rekorunu egale etti ki istatistik kağıdının diğer kısımlarını da 3.0 ribaund ve 2.8 asist ortalamalarıyla doldurmuş durumda. Dorsey’nin atletizmn, fiziksel artılarını ve çabuk ayaklarını Nando De Colo karşısında avantaja dönüştürmesi gerekecek. 2010-20 10 yılın takımının bir üyesi ve Avrupa basketbol tarihinin en iyi serbest atışçılarından biri olan Fransız yıldız bu sezon genelde benchten geliyor ve 11.0 sayı, 2.5 ribaund, 4.0 asist, 1.5 top çalma, 13.5 verimlilik ortalamalarına sahip. Her ne kadar kağıt üstünde, istatistiksel anlamda birbirlerine benzerlikleri bulunsa da aslında birbirlerinden çok farklı iki oyuncudan bshsediyoruz ve bu maçta rakibinin farklılıklarını avantaja çevirebilen taraf bu eşleşmeden galip ayrılarak takımını da zafere taşıma yolunda büyük bir adım atmış olacak.

Galibiyetin Anahtarları:

Olympiakos bugüne kadar kazandığı 4 maçtan 3 tanesinde rakiplerin kendilerine ribaundlarda üstünlük kurmalarına engel olamadı. Son olarak 5. hafta mücadelesinde Alba, Yunan ekibinin potasında tam 16 hücum ribaundu toplamıştı. Hassan Martin’in sakat olduğunu düşünürsek Moustapha Fall ile Livio Jean-Charles’ın Fenerbahçe’nin Jan Vesely, Devin Booker, Ahmet Düverioğlu gibi yüksek enerjili uzunları karşısında ekstra mesai harcamaları gerekeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Her zaman olduğu gibi Sasha Vezenkov, Tyler Dorsey ve Kostas Sloukas’ın ekseninde kuracakları bir hücum sistemi onlar adına galibiyet yolunda en kritik faktörlerden biri olacak.

Fenerbahçe rakiplerin sadece 12.5 hücum ribaundu almasına izin veriyor. Bu istatistiğin bir nedeni de rakiplerin yay gerisinden sadece %27.2 ile isabet bulmasına izin vermeleri. Ama tabiki savunma ribaundları temsilcimiz adına kritik önem taşıyor. Sağlam çekilen her ribaund De Colo ve Henry liderliğinde başlayacak bir geçiş hücumu ya da hızlı hücum fırsatı demek. Dyshawn Pierre’in 3 numarada ciddi bir fizik avantajı var ve bunu kullanacaklardır. Ayrıca Fenerbahçe rakiplerini maç başına en çok top kaybına zorlayan (15.7) takım konumunda ve bu maçta da savunmada böyle agresif bir performans sergilemeleri galibiyet yolunda çok önemli olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …