Güncel Haberler

Analiz: Real Madrid – Fenerbahçe Beko

Turkish Airlines Euroleague 5. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, WiZink Center’da Real Madrid‘in konuğu olacak.

Bu zorlu deplasman maçı öncesi her zaman olduğu gibi takımların durumlarını değerlendirip, galibiyetin anahtalarını sizler için analiz edeceğim. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

4. haftada iki önemli galibiyete imza atan takımlar, Real Madrid (3-1) ve Fenerbahçe Beko (2-2) 5. haftada İspanya’nın başkentinde karşı karşıya gelecekler. Bu aynı zamanda son 4 Euroleague şampiyonluğunun ikisini elde etmiş iki başarılı takımın karşılaşması olacak; Fenerbahçe 2017’de ilk kez Euroleague kupasını kaldırırken, Real ise 2018’de 10. kez şampiyonluğa ulaşmıştı. Geçen sezon karşılaştıkları iki maçta da Real temsilcimizi yenmişti; buradaki maçta Albalde’nin 17 sayısı liderliğinde 94-74 ve İstanbul’da ise Causeur’ün 20 sayılık performansı eşliğinde 67-93 kazanmışlardı.

Fenerbahçe son maçta Unics Kazan karşısında 39 sayı farkla net bir galibiyet elde etmişti. O maçta Shayok 17 sayı, Boooker 16 sayı, 5 ribaund, 4 top çalma, De Colo 13 sayı ve Ahmet ise 10 sayı, 8 ribaund ile galibiyeti getiren isimler olmuşlardı. Real ise son maçında konuk ettiği Panathinaikos’u 88-65 gibi net bir skorla yenmişti. O maçta Tavares 17 sayı, Abalde 16 sayı ve Yabusele 14 sayı ile galibiyetin mimarları olmuşlardı.

Kritik Eşleşme:

Kağıt üstünde Euroleague’in şuanda en iyi iki uzunu kim deseniz sanırım herkes Walter Tavares ve Jan Vesely diyecektir. Tavares, geçen sezonun en iyi beşine, bir önceki sezonun en iyi ikinci beşine seçilirken, 2 kez de Euroleague’in en iyi savunmacısı ödülünün sahibi olmuştu. Bu sezon ise %83.3 2sayı gibi müthiş bir y-yüzdeyle 13.5 sayı ortalaması yakaladı ve 8.3 ribaund, 2.0 blok istatistikleriyle mücadele ediyor, sadece bir savunma duvarından fazlası olduğunu net olarak gösterdi şuana kadar.

Tavares bu maçta zorlu bir eşleşme ile karşı karşıya olacak. Jan Vesely, nam-ı diğer Çek Jeti atletizmi ve sıradışı smaçları ile Euroleague’in en etkili uzunlarından biri. 2018-19 sezonunun MVP’si olan ve 3 kere de En İyi Beş’e seçilme başarısı gösteren tecrübeli uzun bu sezon ise 9.5 sayı, 6.8 ribaund, 2.5 asist, 1.8 top çalma istatistikleri ile komple bir oyuncu olduğunu göstermeye devam ediyor. Özetle bu iki yıldız uzun arasında müthiş bir eşleşme bizi bekliyor.

MAÇ ÖNÜ ANALİZİ: Real Madrid - Fenerbahçe Beko - Basket Servisi

Galibiyetin Anahtarları:

Real bu sezon Euroleague’in en çok sayı üreten ikinci takımı konumunda, maç başına rakip potalara gönderdikleri 83 sayı ile. Bu başarılı performanslarının temelinde ise yakaladıkları müthiş 2 sayı yüzdesi var (%57.5). Ayrıca hücumdaki bir diğer etkili yönleri de rakip pota altında aldıkları ortalama 11.8 ribaund, bu alanda da 4. sırada yer alıyorlar. İşin savunma tarafında ise De Colo’yu durdurmak kuşkusuz 1 numaralı hedefleri olacak ve bunun için Taylor, Hanga, Causueur gibi çeşitli ve bir o kadar da güvenilir silahlara sahipler. Ayrıca işin hücum tarafında Tavares ve Poirier’i potaya yakın topla buluşturmak onlar adına kritik önem taşıyacak bu maçta.

Fenerbahçe son maçta Kazan karşısında bir çok iyi işe imza attı ama Rus ekibine tam 16 hücum ribaundu verdiklerini de unutmayalım ki bu durum Real gibi daha güçlü, daha uzun bir takıma karşı çok ama çok tehlikeli olacaktır… Ayrıca 39 sayı farkla rahat kazandıkları bir maçta tam 18 top kaybı yaptıklarının da altını çizelim. Real karşısında Henry, De Colo ve Shayok başta olmak üzere hücumu daha iyi organize etmeleri ve Williams-Goss ile Heurtel gibi tempolu guardlara karşı kontrollü oynamaları gerekecek. Real bu isimler liderliğinde koştuğu, açık alanı bulduğu zaman daha komforlu, daha verimli oynayan bir takım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …