Güncel Haberler

ANALİZ: Olimpia Milano – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 4. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, İtalya’da Olimpia Milano‘ya konuk olacak.

Bu zorlu karşılaşma öncesi her zamanki gibi sizlere hazırladığım analizle maçın fragmanını izletmeye çalışacağım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Sezona 3-0 ile başlayan ve ligin namağlup takımlarından biri olan Milano, henüz galibiyetle tanışamayan son şampiyon Anadolu Efes‘i konuk edecek.

Hatırlayacağınız üzere iki takım da geçen sezonun Final Four ekiplerinden biriydi. Milano son maçında konuk ettiği Maccabi’yi 83-72 ile geçmiş o maçta Hall 17 sayı, Mitoglou 16 sayı ve Delaney 10 sayı ile öne çıkan isimler olmuşlardı.

Efes ise son maçta Asvel deplasmanında 19 sayılık farkı koruyamamış ve 75-73 ile kaybetmişti, halen galibiyet arıyorlar 3 maçın ardından. O maçta Micic 24 sayı ve Larkin 15 sayı ile takımlarını ayakta tutmaya çalışmışlardı.

Milano geçen sezon Efes’i içerde dışarıda yenmeyi başarmış tek takımdı. İstanbul’da 69-72 ve İtakya’da ise 98-75 ile yenmişlerdi. O maçta Shields 19 sayı ile yıldızlaşmıştı. Ayrıca bu maç aynı zamanda 1996 Koraç Kupası finalinin de bir rövanşı niteliğinde olacak. Bildiğiniz üzere takımların o zamanki isimleri Efes Pilsen ve Stefanel Milano idi. Temsilcimiz kazanarak ülke tarihindeki ilk Avrupa kupasını müzesine götürmüştü.

Kritik Eşleşme:

Bir kez daha guardların kaderini belirleyeceği bir maç izleyeceğimizi düşünüyorum. Bir tarafta Sergio Rodriguez diğer tarafta Shane Larkin, ikisi de yaratıcı, çok zeki, tecrübeli isimler ve bu nefis eşleşmede tam bir basketbol ziyafeti izleyeceğimizi düşünüyorum.

El Chacho sıradışı basketbol IQ’su ile bu sezon kenardan gelerek takımına liderlik ediyor ve şuana kadar %70.0 2sayı, %42.9 3sayı, %100 s.atış gibi kusursuza yakın yüzdelerle 11.3 sayı ortalamalası ile oynuyor ki maç başına sadece 19 dakika süre almasına rağmen takımına 14.3 verimlilik ile katkı veriyor. Büyülü fundemental becerileri, liderliği ve tempoyu dikte etmesi ile takımın kilit veteran oyuncusu konumunda.

Ancak Rodriguez’in Larkin karşısında çok zorlanacağı da bir gerçek. Ele avuca sığmayan combo guardın müthiş bir 1-1 becerisi ve mesafe tanımayan üçlükleri var. Bu sezon çıktığı 3 maçta %63.6 2sayı, 16.0 sayı, 6.3 asist istatistikleri ile katkı verdi ama yay gerisinden sorun yaşadığını, %26.3 (5-19) ile oynadığını da belirtelim. Larkin’in 3 sayı yüzdesini kısa zaman düzelteceğini, ritmini bulacağını ve Efes’i de daha iyi bir noktaya taşıyacağını söyleyebiliriz rahatlıkla.

Galibiyetin Anahtarları:

Milan hücumda her geçen gün etkinliğini arttırıyor tıpkı geçen sezon olduğu gibi, şuana kadar 81.7 sayı ortalamalası yakaladılar. Ayrıca takım olarak yay gerisinden %39.7 gibi çok iyi bir yüzdeye sahipler ki zaten maç başına bulduklar 10.3 3 sayı isabeti ile de bu alanda lig lideri konumundalar. Hall, Rodriguez, Datome, Shields gibi şutörlerini işin içine sokmaları hücum etkinliğini daha dengeli hale getirecek bu maçta da. Efes’in her rakibi gibi onların da en büyük derdi, savunmadaki en önemli hedefi, Micic ile Larkin’i yavaşlatmak olacak.

Efes şuana kadar maç başına yediği 85.7 sayı ortalaması ile bu alanda en kötü takım konumunda. Artık savunmayı toparlaması gerekiyor ve bu maçta da onlar adına galibiyetin en önemli anahtarlarından biri olacak çünkü rakipleri %56.7 2sayı ve %39.5 3sayı istatistikleri ile oldukça verimli oynuyor hücumda. Efes maç başına 20.7 savunma ribaundu alırken rakiplerin de sadece 7.3 hücum ribaundu almasına izin veriyor. Bu iyi denge ile beraber savunmada da biraz daha vidalaır sıktıklarında daha fazla hızlı hücum ve geçiş hücumu sayısına ulaşacaklar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …