Güncel Haberler

BOMBA: CSKA, Eski NBA Yıldızı Faried ile İmzaladı! (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ve VTB Ligi‘nin güçlü şampiyonluk adaylarından CSKA Moskova uzun rotasyonunu eski bir NBA yıldızı ile güçlendirmeye hazırlanıyor.

Son olarak Porto Riko Ligi’nde Leones de Ponce takımı forması giyen Kenneth Faried, Rus ekibi ile kontrat imzaladı. Sezon sonuna kadar geçerli olacak kontrat NBA çıkış maddesi de içeriyor.

2.03 metre boyunda olan 32 yaşındaki Birleşik Amerikalı uzun, Porto Riko Ligi’nde sadece 3 maça çıkmış ve ortalama 24.7 dakika sahada kalırken 12.0 sayı, 9.3 ribaund, 2.0 asist, 1.0 blok istatistikleriyle katkı vermişti. Ondan öncesinde ise NBA Yaz Ligi’nde Blazers forması giymiş ve yine 3 maçta görev alırken 18.3 dakika, 5.7 sayı, 8.3 ribaund, 1.3 blok, 1.0 top çalma ortalamalarıyla mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Manimal lakaplı Farried elbette NBA’deki ilk günlerinden artık uzakta. Kariyeri büyük bir düşüşe geçti ve bir zamanların double-double makinası artık kontrat bile alamıyor NBA takımlarından. Ancak halen yüksek enerjisi, güçlü fiziği, boyalı alandaki etkinliği ve ribaundlardaki dominant performansı ile özel bir uzun. NBA’de 5 numarada oynayamaz ve dış şut tehditi olmadığı için de 4 numarada görev alamıyor. Ama Avrupa’da özellikle 5 numarada fark yaratabilecek bir isim olduğu bana göre net. Agresif oyunu ve savaşçı kimliği atletizmi ile birleşince hem ikili oyunlarda kısaların karşısında kalabilme hem de blok tehditi ile çok değerli bir parça savunma tarafında. En büyük artısı ise büyük elleri, uzun kolları, pozisyon bilgisi, sezgileri, zamanlaması, güçlü fiziği ve aletizm gibi artılarını birleştirerek sergilediği ribaund performansı. Her top için savaşan, vücdunu feda etmekten kaçınmayan Faried, hücumda ise potadan uzaklaştıkça etkisi azalan bir rol oyuncusu konumunda. İkili oyunlarda perde sonraıs çabukluğunu ve patlayıcılığını kullanarak bulduğu sayılar, hücum ribaundları ve alçak posttaki etkinliği en büyük silahları.

Gelelim kariyerinin giderek düşmesine neden olan ve bir türlü geliştiremediği eksilerine. Öncelikle şut tehditinin orta mesafeden bile olmaması ve bu kadar fazla temas alan bir oyuncu olmasına rağmen faul çizgisinde kötü yüzdelerle oynaması onun skor potansiyelini bir hayli aşağı çekiyor. Alçak postta dahi silahları sınırlı, artık rakipler onun hareketlerini kolaylıkla tamin edebiliyorlar. Gelişen basketbolda uzunların pasör özellikleri önemini arttırırken Faried’in bu konuda epey geri kaldığını belirtmek gerekli. Saha görüşü ve pasör özellikleri vasat seviyede.

CSKA’da Milutinov’un sakatlığının 2-3 hafta süreceği söylenmişti. Ancak bu sürede bile önemli maçlar oynayacaklar elbette ki en az 2 kere çift maç haftasına da denk gelecekler. Bu nedenle onun yokluğunda alçak post etkinliği olan, pota altında etkili olabilecek bir uzun almaları mantıklı. Çünkü Voigtmann genelde potadan uzak olmayı seven, Faried’in aksine de potadan uzaklaştıkça etkisi artan bir 4.5 numara aslında. Bolomboy da bu seviyeler için yetersiz kalıyor. Faried, CSKA’nın ona verdiği bu fırsatı değerlendirip kendisini Euroleague’de kanıtlayabilirse, sezon bitmeden aradığı NBA kontratını kapabilir ve CSKA da Milutinov gelene kadar boyalı alanda güç kaybetmemiş olur. Aslında gayet güzel bir kazan-kazan anlaşması olmuş iki taraf adına. Faried’in NBA’de en iyi olduğu dönemleri hatırlayınca açıkçası onu Euroleague’de görmek gerçekten heyecan verici olacak ki fazla kilolarından kurtulmuş ve fit bir görüntü vermişti Porto Riko Ligi’nde, dört gözle bekliyorum sahne almasını.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …