Güncel Haberler

Analiz: Şampiyonlar Ligi B Grubu

FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde elemeler tamamlandı ve artık normal sezonun başlamasına sayılı günler kaldı.

Temsilcilerimizin yer aldığı grupları mercek altına aldığımız bu yazı dizisinin ilk bölümünde konuğumuz Pınar Karşıyaka‘nın yer aldığı B grubu oluyor.

Öncelikle bu sezon değişen formatı tekrar hatırlatmam gerekli. Toplamda 32 takım dörderli şekilde 8 gruba ayrıldı ve her grubun birincisi direkt olarak Top 16 biletini kapacakken gruplarını 2 ve 3. sıralarda tamamlayan toplam 16 takım ise çapraz eşleşmeyle 3 maç üzerinden play-in eleme maçları oynayacaklar. Buradan gelecek 8 takımla beraber belirlenecek 16 takım dörderli 4 gruba ayrılacak ve yine deplasmanlı maçlar oynayacaklar. Her grupta ilk 2 sırada yer alacak takımlar çeyrek finale kalacaklar ve burada 3 maç üzerinden eleme sistemi ile Final Four takımları belirlenmiş olacak.

Şimdi gelin birlikte B grubunda yer alan takımları kısa kısa inceleyelim.

Slam Stal Ostrow (Polonya)

Polonya şampiyonu olarak BCL bileti kapan Ostrow’un koçluk koltuğunda Milicic oturuyor. Kadrolarına baktığımızda ise genel anlamda BCL seviyesi için zayıf kaldıklarını söylemek gerekli. Guard rotasyonunda öne çıkan isimler tecrübeli isimler James Florence ile Evangelos Mantzaris ve potansiyelli skorer Trey Drechsel. Forvet pozisyona baktığımızda ise İsveçli milli oyuncu Denzel Andersson, James Palmer ve Michael Young’ı görüyoruz. Pota altında ise en güvendikleri isim eski dost, yolu ülkemizden de geçmiş olan Damian Kulig.

Ellerindeki sınırlı kadroyla PKL’ye de çok iyi başlamadıklarını biliyoruz. İki kulvarı birden kaldıramayacaklarını düşünüyorıum. Dolayısıyla da bu grupta sonuncu olacaklarını, 1-2 galibiyetten fazla almalarının sürpriz olacağını tahmin ediyorum.

Manresa (İspanya)

Tecrübeli koç Martinez yönetimindeki İspanyol ekibi sezona BCL’de mücadele edeceği için kadrosunu yaz döneminde güçlendirmeye ve aynı zamanda da yenilemeye çalıştı. Bu seviyeler için rekabetçi bir takım kurduklarını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Guard rotasyonuna baktığımızda Fransız oyun kurucu Sylvain Francisco öne çıkıyor. Tecrübeli Perez de ona destek oluyor. Takımın eyni skoreri Joe Thomasson ve diğer tecrübeli isimler Rafa Martinez ile Guillem Jou da var ellerinde. Forvet rotasyonunda ise Letonyalı Janis Berzins, atletik Nijeryalı Chima Moneke, şutör forvet Luke Maye ve genç Fin Elias Valtonen yer alıyor. Pota altında ise Belçikalı blokçu Ismael Bako ve Yankuba Sima var.

Guard ve forvet rotasyonları gayet iyi ama uzun rotasyonunda bir üst seviye takımlara karşı sorun yaşaaycaklarını tahmin ediyorum. Grupta temsilcimiz karşısında içerde dışarda şansları olmayacağını, grubu 2 ya da 3. sırada tamamlayarak play-in oynama şansı yakalayacaklarını tahmin ediyorum.

Hapoel Jerusalem (İsrail)

Geçen sezon kurduğu kaliteli kadronun karşılığını alamayan İsrail ekibi yeni koçu Amiel liderliğinde kadrosunda da değişikliklere gitti ve hedefleri artık Final Four oynamak. Bu bağlamda yenilenmiş kadrolarının guard rotasyonunda 1 numarada Jalen Adams’ı göreceğiz. Onunla beraber skorer isimler de yer alıyor. Tanıdık bir isim, tecrübeli skorer Sean Kilpatrick ve koçun Nymburk’dan eski öğrencilerinden Retin Obasohan da takımın önemli silahları arasında yer alıyorlar. Forvet rotasyonunda ise 3 yeni isim var, atletik isim Kaiser Gates, NBA draftında üst sıralardan seçilmiş olan ama beklentileri hiç karşılayamamış isimlerden eski Fenerbahçeli Anthony Bennett ve Avustralyalı Thon Maker takımın pota altındaki en önemli ozları olacaklar kuşkusuz.

Oldukça yüksek potansiyelli bir kadro kurdular ve koç Amiel’in geçen sezon çok daha mütevazi bir kadroyla Nymburk’da ne kadar başarılı olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bu kaliteli kadroyla da grubu 2 ya da 3. sırada bitirmeleri benim işin sürpriz olmaz. Hem temsilcimizi hem de Manresa’yı çok zorlayacaklarını düşünüyorum.

Pınar Karşıyaka (Türkiye)

Geçen sezon koç Sarıca yönetiminde finale kadar çıkma başarısı gösteren İzmir ekibi, yeni sezona da kaliteli ve yüksek potansiyelli bir kadroyla giriyor. BSL’ye de çok iyi başladıklarını ve iskeletlerini büyük ölçüde korumalarının da artılarını hissettiklerini belirtmemiz gerekli. Takımın direksiyonunda yine Tony Taylor olacak. Hem takımı çok iyi organize eden hem de gerektiğinde ciddi skor katkısı verebilen, çok tecrübeli bir oyun kurucu. Yeni transferlerden Can Korkmaz ve geçen sezon olduğu gibi Yunus Sonsırma da onu destekleyecekler. Henry’den sonra takımın yeni skoreri ise Beşiktaş’ta çok iyi işlere imza atan James Blackmon olacak. Sakatlıktan dolayı hazırlık döneminde fazla süre alamadı, yavaş başladı sezona. Ama ondan çok şey bekliyorlar. Ayrıca oyunun iki alanında da takıma x-faktör katkısı verebilecek yeni bir hamle yaptılar, tecrübeli kanat oyuncusu Michael Roll ile anlaştılar. Onun hem 2 numara hem de 3 numaradan topla skorunu yaratabilmesini ve etkin saha görüşü artı pas becerisi sayesinde pas dağıtımı da yapabiliyor olması çok değerli olacak koç Sarıca’nın sisteminde. Forvet rotasyonunda ise BCL’nin son MVP’si Bonzie Colson öne çıkıyor. Onun çok yönlü oyunu, hem içerden hem dışarıdan kendi skorunu üretebilmesi ve uzun kolları ile savunma artı ribaundlardaki katkısı fark yaratacak. Onunla beraber 4 numarada geçen sezon olduğu gibi Amath M’Baye de geçen sezon olduğu gibi dış şut tehditi ve yüksek tempoda açık alandaki etkinliği ile hücumda yine değerli bir parça olacağı gibi savunmada da çabuk ayakları ile kritik bir isim. Forvet rotasyonunda Berkan Durmaz ve Burak Can Yıldızlı da kenardan getirecekleri enerji ile bu yıldızlara destek olmaya çalışacaklar. Pota altında ise yeni transferlerden Akil Mitchell olacak. Açıkçası bu takıma yakışmayan, bir seviye altta kalan bir isim olduğunu düşünüyorum. Tecrübeli Semih ve savaşçı kimliği artı boyalı alandaki sertliği ile Mahir de 5 numarayı destekleyecekler.

Temsilcimizin gruptaki 3 takıma da içerde dışarıda üstünlük kurabilecek kalitede ve tecrübede olduğunu düşünüyorum. Liderlik konusunda net olarak favori olduklarını söyleyebiliriz. Onlar adına bu grupta olmasa da ilerleyen turlarda pota altı rotasyonunun sorun olabileceğini, Mitchell’ın katkısının artması gerektiğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Formalite Maçında Jerusalem’i Konuk Ediyor

FIBA Şampiyonlar Ligi son 16 turu K grubu 6. ve son maçında temsilcimiz Pınar Karşıyaka, …