Güncel Haberler

Maç Önü Analizi: Real Madrid – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague‘de 2021-22 sezonu heyecanı 30 Eylül Perşembe günü başlıyor ve ilk olarak temsilcilerimizden son şampiyon Anadolu Efes, İspanya deplasmanında sahne alacak.

Anadolu Efes ilk maçında geçen sezon play-off’da zorlandığı ama elemeyi başardığı Real Madrid‘e konuk olacak.

Takımların Durumu:

Açılış gününde geçen sezon play-off serisinde bizlere nefis maçlar izletmiş olan 2 takımın yeniden karşılaşmasını izleyeceğiz. O seride Real 2-0 geriye düştükten sonra geri dönmüş ve seriyi 5. maça taşımış ama Simon’un üçlüğüne engel olamamıştı. Sonrasında da temilcimiz şampiyonluğa yürümüştü. Zaten bu maç da temsilcimizin şampiyon ünvanı ile çıkacağı ilk Euroleague maçı olma özelliğini taşıyor. Lacivert beyazlılar ana kadrosunu korumayı başardılar; Vasilije Micic, Shane Larkin, Rodrigue Beaubois, Simon, Chris Singleton, Bryant Dunston, Adrien Moerman, sadece Barça’ya transfer olan Sertaç’ın yerine Filip Petrusev’i kadroya eklediler. Real Madrid’de ise daha fazla yeni yüz var; Thomas Heurtel, Adam Hanga, Nigel Williams-Goss ve Guerschon Yabusele. Sergio Llull, Rudy Fernandez, Edy Tavares, Fabien Causeur ve Jeffery Taylor ise uzun süredir kulübün bünyesinde olan isimler. Bu maçta iki önemli uzunları Trey Thompkins ve Anthony Randolph’dan faydalanamayacaklarını hatırlatalım.

Bu iki takım karşılaştığında müthiş bir kapışmanın ve kaliteli basketbolun garanti olduğunu defalarca kez görmüştük. Keyifle izleyeceğimizi düşündüğüm ve umarım temsilcimizin galibiyetiyle sonuçlanacak bir maç olacak.

Kritik Eşleşme:

Real Madrid’in kaptanı Sergio Llull sezona çok iyi bir giriş yaptı ve istim üstünde. Geçirdiği önemli sakatlıkların izlerini üstünden atmış ve 15 yıldır Real taraftarının gönlünde taht kuran o heyecan verici, patlayıcı ve sıradışı combo guard kimliğine geri dönmüş durumda. Mesafe tanımayan şutları ve el yakan anlardaki müthiş performansı, dengesiz ve imkansız diyebileceğiniz şutlardan isabet çıkarması, tüm bunları gayet basit ve sıradanmış gibi bir doğallıkla yapması onu gerçekten sıradışı bir oyuncu yapıyor. Llull’un defansif özelliklerinin de hafife alındığını düşünüyorum, güçlü fiziği ve yüksek basketbol IQ’su ile bu alanda da çok etkili bir isim. Zorlu ve el yakan şutlar deyince onun Euroleague sahnesindeki en büyük rakiplerinden biri de kuşkusuz Shane Larkin. O da düşünülmeyeni, tahmin edilemeyeni yapabilen özel bir guard. Müthiş bir skorer olduğunu son sezonlarda defalarca kez kanıtladı. Evet çok yönlü bir skorer ama dribbling üstünden adımını geriye çekerek bulduğu şutlar neredeyse durdurulamaz diyebiliriz. Tıpkı Llull gibi onu da sadece şutlarıyla tarif etmek haksızlık olur. Potaya agresif penetreler yapan, çaldığı toplarla kolay sayılar bulabilen, ikili sıkıştırmaları iyi okuyarak savunma zaaflarını avantaja çevirebilen, uzunlarla hem pick-and-roll hem de pick-and-pop oynamayı iyi bilen bir guard.

Bu iki sıradışı skorerin ve şutörün kapışmasında, bir çok çılgın atış görebiliriz maçın içinde, hazır olun derim!

Galibiyetin Anahtarları:

Real’de Thompkins ve Randolph forma giyemeyecek olsa da boyalı alanda net alamda bir fiziksel üstünlüğe sahip olduklarını söylemek gerekli. Tavares hem savunmada kapladığı alan ve blokları ile çemberi çok iyi koruyan, hem de son yıllarda zıplayarak attığı çengel atışlar ya da floaterlar ile orta mesafeden ve tabiki smaçlarla pota altından skor üretebilen bir uzun. Fransız uzun Poirier de benzer özelliklere sahip, savunmada tam bir duvar ve pota altında da iyi bir bitirici. Dolayısıyla bu iki ismin fiziksel avantajlarını iyi kullanarak Petrusev’in boyalı alan üretimini durdurmaları kritik olacak, tabi genç yıldızın onlara nasıl cevap verebileceği de. Micic ve Larkin’in hücumdaki özgür, yaratıcı performansları her zamanki gibi Efes adına kritik olacak. Real de bu akıcılığı durdurabilmek adına Llull, Williams-Goss, Alocen üçlüsünün sahada oldukları anlarda topa yapacakları baskıya güveniyor, bu şekilde Efes’in temposun kontrol altında tutmaya çalışacaklar.

Efes ise geçen 3 sezon nasıl oynuyorsa yine onu sahaya koyacak, 11 oyuncu ve koç Ataman yine sahadalar, yine birlikteler. Herşey savunma ribaundlarının kontrol altında tutulması ile başlıyor, net ribaundlar Efes guardlarının tam sahada daha rahat, daha efektif koşabilmesi demek ki bu da Micic ve Larkin’in savunma yerleşmeden potaya atak ederek ya da erken şutlarla kolay sayılar bulması demek. Ribaundlar konusunda yükü sadece Dunston ve Petrusev’e yüklemeyip, başta forvetler olmak üzere takım olarak katkı vermek gerekecek. Singleton ile Moerman’ın bulacakları üçlüklerle oyunu açmaları, Tavares ile Poirier’i boyalı alandan uzaklaştırmaları gerekiyor. Ayrıca Dunston’ın onlarla boyalı alanda savaşması, en azından savunmada genç uzun Petrusev’in omuzlarındaki yükü azaltması gerekiyor. Diğer taraftan Simon’a eşleşmesine göre dışarıdan ya da alçak posttan pozisyon hazırlamaları, Petrusev’i de pota altında kullanmayı unutmamaları gerekiyor.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman, Maccabi Yenilgisi Ardından Konuştu

Turkish Airlines Euroleague play-off serisi ilk maçında Panathinaikos OAKA’da konuk ettiği Maccabi Tel Aviv’e 87-91’lik skorla yenilerek …