Güncel Haberler

Takım Analizi: Fenerbahçe’yi Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nde yer alan takımlarımızı incelediğimiz yazı dizisinde bu bölümdeki konuğumuz, ülkemizi Turkish Airlines Euroleague‘de temsil eden 2 ekipten birisi konumundaki Fenerbahçe Beko oluyor.

Yeni koçu Djordjevic yönetiminde sezona hazırlanan ve hem yerli hem de yabancı rotasyonunu genişleten Fenerbahçe Beko‘nun kadrosunu mercek altına alırken takımın hedeflerine ve beklentilerine de bir göz atalım.

Yenilenen kadroda 1 numarada Sırp koçun en güvendiği isim Pierria Henry olacak. Baskonia’da çok iyi bir sezon geçiren ve yazın da Senegal milli takımı ile Afrobasket’te final oynama başarısı gösteren tecrübeli guard, açık alandaki etkinliği, saha görüşü, pasör özellikleri, deliciliği ve savunmada da takıma liderlik edebilmesiyle önemli bir parça olacak kuşkusuz. Beşiktaş’daki başarılı performansının ardından geçen sezon Bahçeşehir’de iyi bir sezon geçiren İsmet Akpınar da 1 numarada onu destekleyen isim olacak. Tabi zaman zaman Nando De Colo‘yu da burada, takımın direksiyonunda göreceğiz. Ancak Henry’nin transferindeki faktörlerden biri Fransız yıldızı oyun kurma ve dribbling ile baskıda yarı sahayı geçme gibi yüklerden kurtararak tamamen bitiriciliğe, skora enerjisini kullanmasını sağlamaktı. Hazırlık maçlarında da gördük ki yine onun hücum performansı etrafında dönen bir Fenerbahçe izleyeceğiz. Dolayısıyla takımın 1 numaralı skor opsiyonu olacağını, maç ve maç sergileyeceği performansın da sarı lacivertlilerin başarı seviyesini direkt olarak etkileyeceğini rahatlıkla belirtebiliriz. Kaptan Melih Mahmutoğlu her zamanki gibi etkili dış şutları ile bu pozisyonu destekleyecek. Ayrıca yeni transferlerden, yaklaşık 700 bin dolar bonservis ödenerek Beşiktaş’tan alınan Şehmus Hazer de özellikle BSL maçlarında takımın rotasoyonunda çok yönlü oyunu ve deliciliği ile önemli bir rol üstlenecek. Yerli statüsünde oynayan Biberovic ile Shayok da zaman zaman 2 numaraya destek verecekler.

Resim

Gelelim forvet rotasyonuna. Hazırlık döneminde sakatlığı nedeniyle forma giyemediği için Marko Guduric’in henüz koç Djordjevic’in planlarındaki yerini tam olarak bilmiyoruz. Ama De Colo ile Henry 1 ve 2 numarada iken onu ilk beşta kullanmak isterse 3 numarada kullanabilir ya da kenardan getirerek 2 numarada De Colo’yu destekleyebilir. Elbette BSL’deki yabancı sınırından dolayı zaman zaman farklı rotasyonlar devreye girecektir. Ama onun dribbling üstü skor üretiminin ve dış şutlardaki etkinliğinin hücumda ne kadar önemli olduğunu, diğer taraftan 1, 2, 3 numaraların tamamını savunabilmesyle de oyunun bu bölümünde de katkısının kritik olduğunu biliyoruz, bu sezon da rolü kritik olacak. Yeni transferlerden Marial Shayok da çok yönlü bir skorer onu da hem 2 hem de 3 numarada kullabilir Sırp koç ki hazırlık döneminde zaman zaman 2 numarada görev vererek uzun beşlere yönelebileceğinin sinyallerini verdi. Onun potaya atakları, açık alandaki etkinliği ve kendi skorunu yaratabilmesi sarı lacivertlilerin hücumlarına çeşitlilik getirecektir. Bu kadar geniş rotasyonda daha çok BSL’de izleyeceğimiz Metecan Birsen de hem 3 hem de 4 numaraya destek olacaktır. Karşıyaka’da koç Sarıca ile yakaladığı çıkışı sürdürüp milli takımımızın değişmez bir parçası olmaya çalışacak. Geçen sezon koç Kokoskov’un daha çok 4 numarada kullandığı, takımın jokeri konumundaki Dyshawn Pierre ise Djordjevic tarafından hazırlık maçlarında 3 numarada daha sık kullanıldı. Uzun beşleri seven Sırp koç, onun boyalı alandaki etkinliğini ve ribaundlardaki katkısını daha arttırmak ve rakipleri daha sert bir savunmayla yırpatmak için bu tercihe gitmiş durumda. Dış şutlarda da beklenenden daha istikrarlı bir sezon geçiren Kanadalı oyuncu her iki forvet pozisyonunda da takımın en güvendiği isimlerden biri olacak kuşkusuz. 4 numaranın asıl sahibinin ise yeni transfelerden biri olan İtalyan yıldız Achille Polonara‘nın olması bekleniyor. Baskonia’da geçirdiği nefis sezonun ardından bu yazın en önemli transferlerinden biriydi kuşkusuz. Yüzü dönük silahları, dış şut tehditi, atletizmi, savaşçı kimliği ve ribaundlardaki dominant performansı ile modern basketbolda aranan 4 numara tanımına net olarak uyan bir isim. Hazırlık döneminde adaptasyon sürecini tamamlayamamış olsa da sezonun başlamasıyla beraber beklentileri karşılayacağını düşünüyorum. Takımın yaz döneminde istenmeyen adamı olan ama garanti kontratı bulunduğu için gönderilemeyen Danilo Barthel ise hem 4 hem de 5 numaraya tecrübesi ile destek vermeye çalışacak ki koç Djordjevic’in hazırlık maçlarına ona da şans verdiğini gördük. Kendine güvenini yeniden kazanabilirse dış şut tehditi ve alçak posttaki silahları ile halen değerli bir parça olabilir.

Resim

Uzun rotasyonunda ise her zaman olduğu gibi takımın yıldızı Jan Vesely yükün çoğunu omuzlayan isim olacak. Onun enerjisi, atletizmi, agresifliği ve ruhani liderliği Fenerbahçe için çok önemli. Dolayısıyla mental olarak sahada sağlam kalabilmesi de performansını olumlu etkileyen faktörlerden biri. Hakemlerle ya da rakip oyuncularla uğraştığı anlarda hem kendi hem de takımının konsantrasyonu aşağı çekiyor. Sadece kendi oyununa ve takımına konsantre olduğunda artık iyice geliştirdiği orta mesafe tehditi ve pasör özellikleri ile beraber Avrupa’nın en iyi 3 uzunundan biri. Her ne kadar koç Djordjevic hazırlık maçlarında genelde yeni transferlerden Devin Booker’ı Çek uzun ile beraber oynatmış olsa da ben sezon içerisinde Booker’ın daha çok 5 numarada görev alacağını düşünüyorum. Orta mesafe tehditi ve ikili oyunlardaki yüzdeli bitirişler, Vesely’den artı olarak sırtı dönük pozisyonlarda daha fazla silahı olması önemli tabiki. Ancak onun sahada olduğu anlarda Vesely ya da Polonara’nın da sahada olması gerekiyor ki savunmadaki açıkları kapatılabilsin… 5 numarada Ahmet Düverioğlu da yine daha çok BSL’de yabancı sınırı nedeniyle kendisine süre bulacaktır.

Sarı lacivertlilerin elinde geçen sezona göre daha geniş bir rotasyon olduğu gerçek. Ayrıca Henry, Shayok, Booker, Polonara gibi isimlerin Euroleague sahnesinde, Şehmus, İsmet, Metecan gibi isimlerinde BSL’de takıma seviye atlatacak isimler olduğu bir gerçek. Tabiki yine Vesely ile De Colo’nun performansları net olarak belirleyici olacak ama bu sefer onların omuzlarındaki yükü hafifletebilecek daha çeşitli ve daha potansiyelli bir kadroları var. BSL için normal sezonu 1-3. sıralar civarında tamamlayacaklarını, Euroleague sahnesinde ise 5-8. sıra bölgelerinde normal sezonu bitirip adlarını yine play-off’a yazdıracaklarını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …