Güncel Haberler

Takım Analizi: Türk Telekom’u Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerini incelediğimiz yazı dizimizin bu bölümdekli konuğu Türk Telekom oluyor.

Ülkemizi EuroCup’da da temsil edecek olan Ankara ekibi koç Gören ile yola devam ederken kadrosunda ise önemli bir değişim yaşadı. Gelin birlikte yeni kadrolarını mercek altına alırken, hedefleri ve beklentileri de bir göz atalım.

Takımın 1 numaralı pozisyonunda ligimizi yakından tanıyan bir isim, Alex Perez olacak. Meksikalı guard geçen sezon Bahçeşehir ve Fenerbahçe’de yaşadığı sakatlıkların da etkisiyle beklentileri karşılayamamıştı. Aslına bakarsanız Telekom ile geçirdiği hazırlık döneminde de sakatlığını tam olarak atlatamadığını görmüştük. Açıkçası yine beklentilerin altında kaldı ve sezon öcesi iyi sinyaller vermedi. Onu yedeklemek üzere ise takımdan ayrılan Can Korkmaz’ın yerini Can Uğur Öğüt ile doldurdular. Tecrübeli oyun kurucu Gaziantep’de geçirdiği başarılı sezonun ardından Telekom’da da liderliği, dış şutları ve organizasyon becerisi ile kritik bir rol alacak. Hazırlık maçlarında da Perez’in yokluğundaki maçlarda beklentileri karşıladı. Genç Burak Gözeneli de bu iki isme destek olmayaca çalışacak. 2 numarada ise ligimizi yakından tanıyan, bir önceki sezon Galatasaray forması giymiş olan Aaron Harrison takımın en önemli silahı olacak. Olympiakos’da Euroleague seviyesinde beklentileri tam olarak karşılayamış olsa da BSL seviyesinde halen çok önemli bir skor opsiyonu. Gerek dış şutları gerekse dribbling üstünden kendi şunu yaratabilmesi, organizasyona da yardımcı olabilmesi değerli. Onun performansı ve istikrarı hazırlık döneminde skor üretiminde zorlanan Telekom adına en kritik faktörlerden biri oalcak yeni sezonda. Tyler Ennis de geçen sezon başında geçirdiği talihsiz sakatlık sonrası bu yaz döneminde rehabilitasyon sürecini tamamlayabildi ve takımla beraber çalışmalara da başladı. Onun hem 2 hem de 1 numaraya getireceği katkı, gerek organizasyon gerekse skor üretimi anlamın önemli olacak. Petkim’de iyi bir sezon geçiren keskin şutör Dorukhan Engindeniz de bu ikiliye destek olmaya çalışacak.

Forvet rotasyonunda ise hazırlık döneminde zayıf kaldıklarını gördük. Andrews ile yaşadıkları zorunlu ayrılık sonrası kanat rotasyonuna takviye yapmaları gerektiği netti. Bunu da son olarak Gottingen forması ile izlediğimiz keskin şutör Aubrey Dawkins ile yaptılar. Son hazırlık maçında da Gaziantep karşısında forma giymişti. Onun 3 numarada getireceği dış şut katkısı ve savunmada ortaya koyacağı direnç kritik olacak. Ligimizin tecrübeli isimlerinden Erdi Gülaslan da ona özelilkle savunma, ribaundlar ve fiziksel oyun konusunda kenadan getirdiği enerji ile destek olmaya çalışacak. 4 numarada ise ligimizi yakından tanıyan ve geçen sezon Bayern forması ile Euroleague’de de iyi işlere imza atan JaJuan Johnson‘ı izleyeceğiz. Onun şut tehditi, yüzü dönük silahları, ribaundlardaki etkinliği ve uzun kolları ile boyalı alandaki savunma katkısı ile değerli bir parça. Ayrıca tecrübesi ile de takımı derleyip toplayacak isimlerden biri olacak. Daçka’da iyi bir sezon geçiren şutör forvet Berk Demir de kenardan gelerek enerjisi ile Johnson’ı destekleyeme, bu sırada da gelişimini arttırarak sürdürmeye çalışacak.

5 numarada ise Eric’in ayrılığından sonra bir türlü aradıkları silahı bulamamışlardı. Açıkçası Octavius Ellis’in de doğru isim olduğunu söylemek zor. Evet işin hücum tarafında boyalı alanda silahları var ama takıma savunmada sertlik getirebilecek, özellikle ikili oyunlarda adam değişmelerde eksilmeyecek bir isim olduğunu söylemek kolay değil. Hazırlık maçlarında da özellikle hücumda beklentileri karşılayamadığını, skor üretimine yeteri kadar katkı veremediğini gördük. Takım kaptanlarından Samet Geyik de yine geçen sezon olduğu gibi 5 numarada takımın en güvendiği isim olacak. Ellis’in böyle sınırlı bir katkı verdiği ortamda tecrübeli uzunun dakikalarının da daha artacağını düşünüyorum.

Telekom hazırlık maçlarında oldukça kötü sinyaller verdi. Elbette bunda sakatlıkların da etkisi büyüktü. Çoğu maçı 2 ve 3 yabancı ile oynamak zorunda kalmışlardı. Ancak yine de hem EuroCup hem de BSL kulvarında mücadele edecek bir takım için yeterli seviyede olmadıklarını gördük. Ennis, Harrison, Johnson üçlüsünden kusursuza yakın bir katkı almaları, Berk, Can ve Samet üçlüsünün de onlara x-faktör olarak destek olması gerekecek. Özellikle hücum performansı açısından çok yol almaları gerektiğini gördük. Normal sezonun ardından BSL sahnesinde 7-10. sıralar civarında yer alabileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …