Güncel Haberler

Takım Analizi: Petkim’i Mercek Altına Alalım

ING Basketbol Süper Ligi‘nin İzmir temsilcilerinden biri olan Petkim Spor, yeni sezonda düşme tehditi yaşamak istemiyor.

Koç Sevim’i göreve getiren Petkim Spor’da hedef gelecek sezon yaşadıkları düşme tehlikesini tekrar yaşamamak olacak. Bu bağlamda da kadrolarını tamamen yenilediler. Gelin birlikte onların yenilenmiş kadrolarını mercek altına alırken hedefleri ve beklşentilerini de inceleyelim.

Takımın direksiyonunda tanıdık bir oyun kurucu Gary Browne olcaak yeni sezonda. Her ne kadar Daçka’da beklentilerin altında bir performans sergilemiş olsa da sonrasında Trento’da başarılı bir sezon geçirdi ve kalitesini herkese hatırlattı. Onun takımı nasıl organize edeceği, pasör özellikleriyle beraber skor katkısının ne kadar verimli ve istikrarlı olacağı Petkim’in başarısı açısından büyük önem taşıyor. Genç guard Ömer Yasir Küçük de Porto Rİkolu yıldızın dakikalarını kontrol edip, nefes almasına olanak sağlayacak. 2 numarada ise takımın bir numaralı skor opsiyonu olacağını hazırlık maçlarında da net olarak gösteren Justin Wright-Foreman olacak. Yenetekli skorer ilk kez geçen sezonun ortasında Fransa Pro A’da Avrupa tecrübesi yaşamıştı ve sergilediği başarılı performansla adaptasyon sürecini hızlıca atlattığını da göstermişti. Petkim ile geçirdiği hazırlık döneminde de bir yıldız potansiyeline sahip olduğunun mesajını net olarak verdi. Yeni sezonda ligimizin en skorer 3 oyuncusundan biri olmaya aday olduğunu, ligimize renk katacağını ve tabiki Petkim’in başarısı için çok kritik bir rolü olacağını düşünüyorum. Tecrübeli şutör Erolcan Çinko da onu desteklemeye çalışacak kenardan gelerek.

Forvet rotasyonuna baktığımızda ise guard rotasyonundaki dominant yıldızların ardından daha çok tamamlayıcı isimlerin, görev adamlarının tercih edildiğini görüyoruz. 3 numarada guardların temposuna çık alanda uyum sağlayabilecek, atletik özellikler, güçlü fiziği ve enerjisi ile dikkat çeken Demitrius Conger olacak. Ondan ribaundlar ve savunma konusunda beklentiler yüksek, tabi her maç istikrarlı olarak 10 sayı ve üstü üretmesi de çok değerli olacaktır. Petkim’e geri dönen Sinan Sağlamda savunma artı ribaundlar konusunda faydalı olduğu gibi pozisyonuna göre de çok iyi bir blokçu, kenardan gelerek Conger yokken de takımın savunma enerjisini ve sertliğini yukarıda tutmaya çalışacaktır. 4 numarada ise koç Sevim’in Afyon’dan da daha önce öğrencisi olan şutör bir isim, Peyton Aldridge var. Ligimizi yakından tanıması ve dış şut tehditi sayesinde saha yerleşiminde önemli oynaması önemli artıları. Ayrıca o da iyi bir ribaundçu. Onu yedekleyecek isim ise BSL’nin artık tecrübeli isimleri arasında yer alan, alçak post etkinliği ve fiziksel oyuna yatkınlığı, sertliği ile bilinen Nusret Yıldırım olacak.

Boyalı alanı ise tecrübeli bir isme, Hırvat uzunu Darko Planinic‘e emanet ettiler. Yaşdığı talihsiz sakatlıklar olmasa kariyerinin büyük bir bölümünü Euroleague’de geçirebilirdi, alt yapısı ve kumaşı çok sağlam bir uzun. Onun için klasik bir pivot diyebiliriz rahatlıkla. Onun boyalı alandaki etkinliği Browne, Wright-Foreman, Erol Can, Aldridge gibi şutörlerin başarısı anlamında da kritik olacak. Tabi Browne’un onu verimlim kullanması, doğru zamanda keskin paslarla beslemesi de kritik. Alçak posttaki birebirleri, savunmada da boyalı alanda güçlü fiziği ve pozisyon bilgisi ile sağlam durması sayesinde takımın değerli parçalarında biri. Onun sağlıklı kalabilmesi ve her maçta 25-30 dakika kadar süre alabilmesi Petkim adına kritik olacak. Metehan Akyel de kenardan gelerek enerji ve ribaundlar konusunda onun yokluğunu aratmamaya çalışacak.

Petkim ligimizin mütevazi bütçeye sahip takımlarından biri. Koç Sevim ile anlaşarak da bu tarz süreçleri en iyi yöneten koçlardan birini kapmış oldular, malum koçun Afyon da son 2 sezonda yakaladığı başarı ortada. Petkim’de elinde Browne, Wright-Foreman ve Planinic gibi 3 değerli silah var. Bunları verimli kullanıp, istikrarı yakalayabilirlerse bu sezon çok can yakabilirler. Ancak yerli rotasyonlarının pek yeterli olduğunu düşünmüyorum, bu alanda geçen sezondan geriye gitmiş durumdalar. Bu nedenle play-off şanslarını zor görüyorum, normal sezonu 11-14. sıra arasında bir yerlerde bitireceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …