Güncel Haberler

Takım Analizi: Baskonia’yı Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague‘in A lisanslı ekiplerinden Baskonia Vitoria Gasteiz yeni sezona önemli değişiklilerle, daha iddialı giriyor.

Koç Ivanovic ile yola devam eden Baskonia, yaz dönemini hareketli geçiren ekiplerden biriydi. İspanya temsilcisinin yeni kadrosunu mercek altına alırken hedeflerine ve beklentilerine de bakalım.

En büyük değişime giren 2 pozisyondan biri 1 numaraydı. Henry ve Vildoza’dan sonra takımın direksiyonunda artık 2 yeni isim var. Bayern’de koç Trinchieri ile yıldızı parlayan ve adını Euroleague’in elit guardlarından biri arasına yazdıran Wade Baldwin bu kez de koç Ivanovic’in prensi olmaya çalışacak. Onun hücumdaki dinamizmi, deliciliği ve savunmadaki baskılı oyunu koç Ivanovic’in sisteminde çok önemli olacak. Onunla 1 numarada süreleri paylaşacak olan isim ise Alba’da iyi bir sezon geçiren, daha önce de kulübün çatısı altında görev alan Jayson Granger olacak. Gerektiğinde skorer oyunu ile de takıma önemli katkılar verebilecek bir isim. Genç Kurucs da onlara destek olacak. 2 numarada ise geçen sezon olduğu gibi bu sezon da takımın en önemli skor opsiyonlarından biri olacak Rokas Giedraitis olacak. Litvanyalı şutörün yarı saha basketbolunda ne kadar kritik bir parça olduğunu biliyoruz. Onunla beraber bu pozisyonda yeni transferlerden Vanja Marinkovic de olacak. Sırp keskin şutör 3 sayılık atışlar konusunda koç Ivanovic’in elini biraz daha güçlendirmiş olacak.

Forvet rotasyonunda ise takımın yaz dönemindeki bir diğer önemli transferi Simone Fontecchio 3 numarada Karadağlı koçun en büyük kozu olacak. Geçen sezon Alba’da yaşadığı çıkış sonrası Olimpiyat elemelerinde ve sonrasında Tokyo’da da takımın en önemli parçalarından birine dönüşen genç forvet, çok yönlü hücum silahları ile Baskonia’da gelişimini sürdürerek bir yıldıza evrilmeye çalışacak. Onunla beraber Estonyalı Sander Raieste ve Miguel Gonzalez ile 3 numarayı tamamlamaya çalışacaklar ki zaman zamana farklı beşlerde Giedraitis de burada görev alabilir. 4 numarada ise şutör forvet Alec Peters, Polonara’nın gidişinden sonra tek kalmış durumda. Onun dışarıdan getireceği katkı sayesinde içerden daha fazla pozisyon bulabilecekleri gibi bir çok ters eşleşme pozisyonu da yaratabilecekler. Genç Litvanyalı Sedekerskis de onu bu pozisyonda yedekleyecek isim olacak.

5 numarada da komple bir dğeişiklik oldu. Jekiri, Diop ve Fall ile yollar ayrılırken yerlerine bu isimlere göre daha faydalı daha verimli isimler eklendiler. Yolu ülkemizden de geçmiş olan Kamerunlu uzun Landry Nnoko takımın as uzunu olacak diyebiliriz. Boyalı alandaki domiant performansı, atletizmi ve çabuk ayakları ile hem savunmada hem de hücumda koç Ivanovic’in önemli silahlarından biri olacak. En az onun kadar önemli olan bir diğer isim ise Afrobasket’de Fildişi ile önemli işlere imza atan Matt Costello olacak. Geçen sezon Granca’da da kendisini kanıtlayan ve özellikle hücumdaki iç-dış etkisi ile fark yaratan Costello, gerektiğinde farklı beşlerde 4 numaraya da kayacaktır. Bu 2 isimle beraber hazırlık maçlarında da iyi sinyaller veren genç ve potansiyelli uzun Steven Enoch olacak. Onun enerjisi, dinamizmi, fiziksel oyunu ve ribaundlardaki savaşçı kimliği 5 numaraya derinlik katacak, Nnoko’nun sürelerinin dengelenerek daha çok verim alınması sağlanacak.

Baskonia Henry, Jekiri, Polonara gibi önemli silahlarını kaybetmiş olsa da Baldwin, Granger, Fontecchio, Costello, Nnoko gibi kaliteli takviyeler yaparak geçen sezona göre güç kazanmış durumda. Bu sezon da play-off yarışının içinde olacaklarını düşünüyorum. Giedraitis, Marinkovic, Fontecchio, Peters gibi şutörler gününde olduğunda onları durdurmak çok zor olacağı gibi izlemek de çok keyifli olacak. 7-10. sıralar arasında kendilerine yer bulabileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …