Güncel Haberler

Takım Analizi: Alba Berlin’i Mercek Altına Alalım

Turkish Airlines Euroleague‘de BBL şampiyonu olarak gelecek sezon da yer almaya devam eden Alba Berlin, yaz dönemini sessiz geçiren ekiplerden biriydi.

Duayen koç Reneses’in emekliliğe ayrılmasıyla beraber yardımcısı Israel Gonzalez’i başantrenörlük görevine getiren Alman ekibinin, kadro yapısına ve hedeflerine-beklentilerine bir göz atalım.

1 numarada takıma liderlik etmesi beklenen isim Alman milli takımının da önemli parçalarından biri olan Maodo Lo. Artık bu seviyeler için tecrübeli isimlerden biri olan Lo, hem skorer özellikleri hem de takım arkadaşlarına yarattığı pozisyonlarla koç Gonzalez’in sahada en güvendiği parçalardan biri olacak. Takımın 3 yeni transferinden biri olan genç İsrailli Tamir Blatt da Jerusalem’de kiralık olarak geçirdiği başarılı sezonun ardından Euroleague sahnesinde oyun görüşü, pas yetenekleri ve dribbling üstü skor üretimi ile Lo’yu destekleyecek isim olacak. 2 numarada ise takımın yaz dönemindeki en önemli transferi Jaleen Smith bulunuyor. Ludwigsburg forması ile BBL’de sezonun MVP’si seçilen Birleşik Amerikalı oyuncu her iki guard pozisyonunda oynayabiliyor ve liderliği, çok yönlü performansı, temposu ve deliciği ile Alba hücumlarına asıl yön veren isim olacak. İsveçli tecrübeli şutör Eriksson ile genç Mattisseck de onu destekleyecekler. Tabi Eriksson zaman zaman 3 numaraya da kayacaktır rotasyonda.

Forvet rotasyonunda da takımın 3 transferinden biri olan Yovel Zoosman 3 numarada takımın en güvendiği isim olacak. Geçen sezon Fontecchio’yu alıp 1 yıl içerisinde getirdikleri seviye ortadaydı. Şimdi bana göre ondan daha fazla yeteneğe sahip olan ama sakatlıkların da etkisiyle Maccabi’de yeteri kadar fırsat bulamamış olan bir ismi parlatmaya çalışacaklar. İki genç isim Olinde ve Delow da ona destek olacaklar. Özellikle Delow Alman basketbolunun gelecekte çok şey beklediği, önemli yeteneklerden birisi. 4 numarada ise ellerinde geniş bir rotasyon var. Bu pozisyonda tartışmasız Euroleague’in en iyi isimlerinden biri olan Luke Sikma‘ya sahipler. Dış şut tehditi, ribaundlardaki katkısı ve pasör özellikleriyle çok yönlü bir uzun. İstikrarlı performansıyla bu sezon da takıma liderlik edecek. Milli uzun Thiemann zaman zaman 4 zaman zaman 5 numarada güçlü fiziği, sert ve fiziksel oyunu, ribaundlardaki etkinliği ile takıma enerji katmaya devam edecek. İki genç uzun Schneider ile Tilly de bu tecrübeli isimleri destekleyecekler. Schneider’in dış şut tehditi ve soğuk kanlı artı bir o kadar istikrarlı performansıyla bu sezon daha fazla süre almasını bekliyorum.

5 numarada ise atletik uzun Ben Lammers yine iki pota altında da koç Gonzalez’in bir numaralı opsiyonu olacak. Onun kenarda olduğu anlarda biraz daha fiziksel oyanyıp, büyümek için Koumadje’yi kullanabilecekleri gibi, Nikic a da Thiemann ile daha kısa ama tempolu beşlerde oluşturabilecek derin bir rotasyona sahipler. Aslına bakarsanız 5 numarada bir yıldızları yok ki bu isimlerin tamamının Euroleague seviyesinde as uzun olamayacaklarını söyleyebiliriz ama tamamlayıcı rollerde geçen sezon olduğu gibi başarılı olabilirler.

Alba, BBL şampiyonluğuna ulaşırken kuşkusuz Sikma’nın performansı belirleyici olmuştu ama Siva ve Fontecchio’nun da katkılarını unutmamak lazım. Şimdi bu iki yıldız yok ama yerlerini Smith ve Zoosman ile bence gayet de iyi doldurdular. Bu sezon transferlerle güçlendiklerini söylemek pek mümkün değil. Ama genç yetenekleri ve Smith- Sikma ikilisiyle yine zaman zaman can yakacaklarını, genel olarak da keyif veren bir basketbol sergileyeceklerini düşünüyorum. Play-off yapmaları bana göre büyük sürpriz olur, normal sezonu 16-18. sıra civalarında tamamlayacaklarını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …