Güncel Haberler

ANALİZ: Euroleague Tarihinin En İyi Galibiyet Yüzdesine Sahip Olan Koçları

Turkish Airlines Euroleague tarihinde kazandıkları başarılarla ve aldıkları kupalarla damga vurmuş bir çok koç var elbette.

Ama konunun istatistik tarafına baktığımızda ise yani en iyi galibiyet yüzdesine sahip koçlara baktığmızda listenin zirvesinde sizlere sürpriz gelebilecek isimleri göreceğinizi düşünüyorum.

Ayrıca önemli bir anektot daha vereyim, listenin tepesinde yer alan 5 isim de halihazırda aktif olarka koçluk yapmaya devam ediyorlar. Keyifli okumalar.

*İstatistik bilgileri Darius Garuolis tarafından düzenlenmiş ve “Modern Euroleague Dönemi” yani 2000 yılı ve sonrası baz alınmıştır.

5. Xavi Pascual – FC Barcelona, Panathinaikos, Zenit (11 sezon)

Listemizin 5 numarasında İspanyol koç Pascual yer alıyor. 48 yaşındaki genç koç tam 11 sezondur Euroleague sahnesinde başantrenörlük yapıyor ve bu süreçte sadece bir kere, 2010 yılında Barça ile şampiyonluk ipini göğüsleyebildi ki aynı sezon da yılın koçu seçilmişti. 8 sezon Barça’nın, 2 sezon Panathinaikos ve son olarak halihazırda görevine 1 sezondur devam ettiği Zenit’in başında toplam 333 maça çıkan Pascual, %68.2 galibiyet oranıyla Euroleague tarihinin en başarılı koçlarının arasında yerini almış durumda.

RESMİ: Zenit, Xavi Pascual ile İmzaladı | Eurohoops

4. Zeljko Obradovic – Panathinaikos, Fenerbahçe (18 sezon)

Sırp koç, eğer konu kupalar olursa kuşkusuz Avrupa basketbolunun en başarılı ismi. Modern Euroleague tarihinde tam 6 kez kupayı kaldırmayı başarmış, bu süreçte 3 kere de yılın koçu seçilmişti. Ancak halihazırda EuroCup ekiplerinden Partizan’ı çalıştıran 61 yaşındaki duayen koçun modern Euroleague’de Panathinaikos ve Fenerbahçe başında yakaladığı galibiyet yüzdesi için aynı şeyi söyleyemeyiz. 18 sezon boyunca toplam 454 maçta görev alan koç Obradovic’in galibiyet yüzdesi %68.9 ve bu da onu tarih kitaplarında 4. sıraya yerleştirmiş durumda.

Obradovic, Fenerbahçe Beko'ya rakip oluyor - Son Dakika Spor Haberleri

3. Pablo Laso – Real Madrid (10 sezon)

Laso ve Real Madrid birlikteliği kuşkusuz Avrupa basketbolunun en istikrarlı süreçlerinden birisi. Tam 10 sezondur takımın başında olan başarılı koç, bu dönemde 2015 ve 2018 yıllarında 2 kez Euroleague kupasını kaldırırken, aynı sezonlarda da yılın en iyi koçu seçilme başarısı göstermişti. İspanyol deviyle 11. sezonuna başlayacak olan 53 yaşındaki tecrübeli basketbol adamı istikrarının ne kadar önemli olduğunu rakamlarla da göstermiş durumda. Onun yönetiminde 307 Euroleague maçına çıkan Real Madrid, %69.7 galibiyet oranı yakaladı.

Pablo Laso: ''İstatistiğin önemi yok, mühim olan yarın kazanmam'' -  Eurosport

2. Ettore Messina – Virtus Bologna, Benetton Treviso, CSKA Moskova, Real Madrid, Olimpia Milano (15 sezon)

Obradovic’den sonra listenin en tecrübeli ismi olan İtalyan koç, NBA’de Spurs çatısı altında asistan koçluk tecrübesi elde etmiş bir isim. Ayrıca bu listede yer alan, 5 farklı takımla birlikte Euroleague sahnesinde boy göstermiş tek isim aynı zamanda. Modern Euroleague döneminde 3 şampiyonluğu bulunan Messina, 2006 ve 2008 yıllarında iki kez de yılın koçu seçilme başarısı elde etmişti. Milano ile 3. sezonuna hazırlanan 61 yaşındaki kurt hoca, 15 Euroleague sezonunda toplam 369 maça çıkarken %71.3 gibi çok önemli bir galibiyet yüzdesinin de sahibi.

Messina pidió suspender las competencias internacionales de Europa |  Basquet Plus

1. Dimitris Itoudis – CSKA Moskova (7 sezon)

Listemizin zirvesinde yer alan isim ise belki de bir çoğunuza sürpriz gelecek bir isim, hali hazırda CSKA Moskova’nın başında görev almaya devam eden Yunan koç Dimitris Itoudis. Kariyerine Panathinaikos’da koç Obradovic’in yardımcısı olarak başlayan, uzun yıllar birlikte çalıştıktan sonra ilk başantrenörlük deneyimini de ülkemizde Banvit’i çalıştırarak elde eden 50 yaşındaki başarılı koç, 2014 yılından bu yana Rus ekibini çalışıtırıyor. Bu süreçte 2016 ve 2019 yıllarında 2 kez Euroleague şampiyonluğu yaşamış ve aynı sezonlarda da yılın koçu seçilmişti. CSKA ile 8. sezonuna hazırlanan Itoudis’in parmak ıssırtan bir galibiyet yüzdesine sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yunan koç yönetimindeki Rus ekibi 233 maçtan 178 tanesini kazandı ve %76.4 gibi bir orana sahipler.

Itoudis 3 yıl daha CSKA'da

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …