Güncel Haberler

FLAŞ: Adriyatik Ligi’nin MVP’si Anadolu Efes’e Doğru! (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ve ING Basketbol Süper Ligi‘nin son şampiyonu Anadolu Efes, Sertaç’dan boşalan uzun pozisyonunu bir MVP ile doldurmaya hazırlanıyor.

Sportando’nun haberine göre Anadolu Efes, geçen sezon Mega Bemax forması ile Adriyatik Ligi’nin MVP’si ve aynı zamanda en skorer ismi olan, 76ers tarafından bu yaz 50. sırada draft edilen Filip Petrusev ile anlaşmak üzere.

Hatırlayacağınız üzere 76ers Basketbol Operasyonlarından Sorumlu Başkanı Morley, yaptığı açıklamada onun en az bir sezon daha Avrupa’da pişmesi gerektiğini vurgulamıştı.

2.11 metre boyunda olan 21 yaşındakli genç uzun bu sezon 24 maçta ortalama 31.5 dakika sahada kalırken 23.7 sayı (lig lideri), 7.6 ribaund, 1.6 asist, 1.1 blok istatistikleriyle parmak ıssırttı ve takımının normal sezonu 6. sırada bitirmesini sağladı.

EDİTÖR YORUMU:

2020 NBA Draft’ından çekilen Petrusev hedeflediği gibi Mega ile kendisini çok daha iyi bir konuma getirdi ve bu yaz NBA Draft’ında ilk turdan seçilmesine kesin gözüyle baklıyordu ama hayal kırıklığı yaşadı ve ancak 50. sıradan seçilebildi.

Güçlenen fiziği, artan tecrübesi ile beraber soğuk kanlılığı birleşince savunmadaki pozisyon hatalarını da minimuma indirmesi, ribaundlardaki sezgileri, savaşçı kimliği, dış şut tehditi, boyalı alandaki etkinliği ile Avrupa seviyesinde özel bir uzun ki bunu bu yaz Olimpiyat Elemeleri’nde Sırbistan milli takımı formasıyla da göstermişti. Pozisyonuna göre yanal çabukluğunun da iyi olması ikili oyun savunmasında kısaların karşısında kolay yenilmemesini sağlıyor, oyunun diğer alanında bu özelliği çok değerli. Elbette Euroleague için biraz daha güçlenmesi ve kalınlaşması gerekecek, bunu da Efes ile geçireceği rekabetçi bir sezonda hızlıca yapabileceğini, mevcut yetenekleri ile Euroleague sahnesinde kalıcı olabileceğini, bir iki sezon sonra da NBA kapısını daha güçlü bir şekilde çalacağını düşünüyorum.

Onu Euroleague seviyesinde zorlayabilecek noktalar istikrar ve fiziksel temas olacaktır. İşte bu konularda özellikle Dunston’dan çok şey öğreneceğini düşünüyorum. Genelde atletik ve kalın uzunlara karşı zorlanabiliyor, özellikle savunmada. Hücum tarafında dışu şut istikrarı ve pasör özellikleri geliştirmesi gereken noktalar. Alçak posttan ve kısa devrilmeler sonrası yüksek posttan da pas dağıtmaya başlarsa elit bir uzuna dönüşebilir. Ayrıca günümüz basketbolunda bir uzun için çok önemli olan orta mesafe tehditini de portöfüyüne eklemesi gerekiyor. Avrupa’nın zirvesindeki Euroleague’de daha yırtıcı ve temastan kaçmayan bir performans sergilemesi şart. Dediğim gibi fiziğinin güçlendirmesi, maç içerisindeki iniş-çıkışlarını dengelemesi gerekiyor.

Petrusev de Sertaç gibi çok yetenekli bir uzun, hatta hücum tarafında ondan daha yetenekli olduğu net bir gerçek ki dış şut tehditi ve yüzü dönük silahları da olduğu için 4 numaraya da kayabilir. Ancak Euroleague için bir çaylak olduğunu da unutmamak gerek elbette. Önünde Pleiss ve Dunston gibi iki önemli tecrübe var. Onlardan kapabileceği herşeyi kapıp, tıpkı Sertaç gibi olası bir sakatlıkta, form düşüklüğünde formayı kapıp, tekrar bırakmayacak şekilde kendisini hazır tutmalı. Ayrıca gerek BSL gerekse Euroleague sahnesinde kenardan gelerek oyuna enerji katmayı, sürekli kendisini diri tutmayı da öğrenmesi gerekiyor. Bu anlamda önünde Simon, Dunston, Anderson gibi özel örnekler de olacak. Efes’deki günlerini bir okul gibi düşünüp gelişimine odaklanabilirse bir yıldızın doğuşunu hep beraber izleriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …