Güncel Haberler

İDDİA: Baskonia, Enoch ile İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘de yer alan İspanya Liga Endesa ekiplerinden Baskonia Vitoria-Gasteiz uzun rotasyonuna takviye yapmak istiyor.

İtalya ve İspanya’da çeşitli kaynaklarda yer alan haberlere göre geçen sezon Obradoiro forması ile izlediğimiz Steven Enoch ile ilgileniyorlar. Ermeni pasaportu bulunan Birleşik Amerikalı uzun, yaz liginde Milwaukee forması ile mücadele ediyor.

2.08 metre boyunda olan 23 yaşındaki genç uzun, geçen sezon Endesa’da 36 maçta ortalama 15.7 dakika sahada kalırken 9.6 sayı, %33.3 3sayı, 4.3 ribaund istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Liga Endesa’da geçen sezon özellikle ikinci yarıda sergilediği performansla dikkatlerine üstüne çekmiş bir uzun Enoch. Ermeni pasaportu bulunması onu Avrupa vatandaşı yaptığı için yerli statüsünde forma giymesini sağlıyor ve tabi bu hem Endesa hem de diğer ligler için büyük bir avantaj.

Güçlü ve fiziği ve 2.08 metre boyuyla alçak postta etkili bir isim doğal olarak. Genç yaşına rağmen pozisyon bilgisi çok yüksek ve rakibini arkasına alarak doğru açıyla pas istemeyi biliyor, takım arkadaşlarının onu beslemesini kolaylaştırıyor. Aldığı paslarda topu yukarıda tutup aşağı indirmeden bitirmesi günümüz basketbolunda çok önemli bir artı. Yumuşak ellere sahip ve pota altında çok iyi bir bitirici. Sırtı dönük oyunlarda iki omzunun üstünden de dönebiliyor ve her iki eliyle de pozisyonları bitirebiliyor. Yaptığı bu dönüşlerde dengesi yerinde ve top tekniği iyi, kendisine pozisyon yaratabiliyor. Enoch sadece çember altında değil, orta mesafeden de iyi bir bitirici hatta 3 sayı tehditi için de potansiyele sahip. Yumuşak bilekleri ve düzgün bir şut tekniği, özellikle bir uzuna göre çok iyi seviyede. Bu artılar sayesinde faul çizgisinde de yüzdesi yüksek, faul ile yavaşlatıp çizgiye göndermeyi istemeyeceğiniz türden bir uzun. İkili oyunlarda da atletizmi sayesinde potaya direkt devrilip pozisyonları hava hareketları ya da yüksek yüzdeli çember altı atışlarıyla bitirebildiği gibi orta kısa devrilip orta mesafeden de skor üretebiliyor. İkili oyunlarda uzman bir guard ile onu eşleştirdiğinizde bu alanda Euroleague seviyesinde bile durdurulması zor bir silaha dönüşebilir. Hücum ribaundları da güçlü yönlerinden biri, sezgileri yüksek ve atletizmi artı fiziksel artıları sayesinde bir çok topu daha çemberden uzaklaşmadan içine vurabiliyor. Hücumda en çok gelişim göstermesi gereken nokta pasör özellikleri ve karar alma istikrarı. Hücumda 24 saniyeyi takip etmeden erken ve sistem dışı atışlar yapabiliyor, bu da takımın ritmini, düzenini bozabiliyor. Ayrıca pas konusunda da vasatın altında diyebiliriz. Elbette her uzundan çok iyi bir pasör olmalarını bekleyemeyiz ama en azından topun değerini daha fazla bilmeli ve pas kararlarını daha doğru verebilmeli.

Savunmadaki özelliklerine bir göz atalım şimdi de… Öncelikle atletik özellikleri sayesinde çember koruma konusunda potansiyelli bir isim, blok tehditi yüksek. Ancak zamanlaması iyi durumda değil ve genelde bir çok pozisyonda zıplamakta geç kalıyor. Ayrıca bazen hücum oyuncunun üstüne sıçrayarak bloktan önce faul yapıyor. Diğer taraftan güçlü fiziği sayesinde ayaklarını yere sağlam basan ve fiziksel temastan kaçmayan bir uzun, alçak postta rakipleriyle göğüs göğüse savaşabiliyor. Günümüz basketbolunda çok önemli bir yeri olan ikili oyun savunması ise geliştirmesi gereken noktalardan biri. Bazen o kadar kötü pozisyon alıyor onu sahada kimsenin karşısında göremiyoruz. Aslında ayakları fiziğine göre çabuk ve guardları da kovalabiliyor, adam değişmeleri yapabiliyor ama hem topü kontrol eden hem de devrilen uzunlara çok fazla alan sağlıyor. Fiziksel özellikleri oyunun bu alanında en azından yeterli seviyeye ulaşması için umut vaadediyor ama bu alanda çok çalışması gerektiği bir gerçek. Ayrıca savunmadaki bir önemli eksisi de takım faul sayısına bakmadan basit ve gereksiz fauller yapması, skor tehlikesi olmayan alanlarda rakiplere bonus serbest atışlar kazandırması, daha akıllı oynamayı öğrenmesi gerekiyor ki bu tecrübeyle doğru orantılı olarak gelişecektir. Savunma ribaundlarında ise bir uzundan beklediğiniz her şeyi yapıyor. Adamını box ediyor, pozisyon için savaşıyor ve her ribaundun içinde akfit durumda oluyor.

Şuanda bir çok basketbol sever, bir çok takım Enoch’dan bahsetmiyor belki ama özellikle yaz ligi sonrası NBA’den bir kontrat kapamazsa Avrupa’da dikkatle takip edilmesi gereken isimlerden biri olduğunu düşünüyorum. Hücumda bir çok silahı olan ve savunmada gelişime açık olan Enoch, pasör özelliklerini ve ikili oyun savunmasını geliştirdiği zaman elit bir Euroleague uzunu olacak seviyede. Elinde Costello ve Fall dışında başka bir pivot bulunmayan Baskonia için de Ermeni pasaportunun bulunmasıyla beraber Endesa’da da kullanabileceği, Euroleague’de gelişimini ivmelendirebileceği gayet doğru bir opsiyon olarak öne çıkıyor.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …