Güncel Haberler

RESMİ: Gaziantep’in Yeni Skoreri İtalya’dan (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Empera Halı Gaziantep yeni skorerini İtalya’dan getirdi.

Geçen sezon Trieste forması ile izlediğimiz Milton Doyle ile gelecek sezon için anlaştıklarını duyurdular.

1.93 metre boyunda olan 28 yaşındaki şutör guard, geçen sezon Serie A’da 31 maçta ortalama 28.2 dakika süre alırken 12.3 sayı, %35.7 3sayı, 2.3 ribaund, 3.5 asist, 1.4 top çalma istatistikleri ile mücadele etmişti. Hali hazırda NBA Yaz Ligi’nde Blazers forması ile 2 maça çıkan Doyle, ortalama 7 dakika süre alırken skor katkısı veremedi henüz.

Loyola çıkışlı Doyle, Avrupa kariyerine 2018 yazında Murcia ile başlamış ve 1 sezon burada forma giymişti. Sonrasında 2019-20 sezonunun son kısmında Hapoel Eilat forması giymiş, 2020 yazında da Trieste’ye transfer olup geç sezonu burada tamamlamıştı.

EDİTÖR YORUMU:

NBA patentli skorerin Avrupa’daki kariyeri açıkçası pek başarılı geçmedi şuana kadar. Murcia ve Trieste’de skor anlamında beklentilerin altında kaldı. Bir tek İsrail’deki kısa dönemde NCAA’deki gibi 15 baremine ulaşabilmişti ama Winner Ligi’nde de savunmaların ne kadar yumuşak olduğunu biliyoruz… Gelin öncelikle Doyle’un artılarıyla başlayalım analizimize… Hücumda en önemli silahlarından biri ceza üçlükleri. Düzgün ve çabuk bir şut mekaniği var ve penetrecilerin açılarını iyi ayarlayıp saha yerleşimini doğru yapıp, en uygun pozisyonlarda kendisini boşa çıkarmayı biliyor. Perdelerden çıkarak kendisine hazırlanan yakala-at pozisyonlarını da yüzdeli bitiriyor. Bununla beraber ceza atışlarındaki kadar yüksek yüzdeli olmasa da özellikle tepe ikili oyunlarında gelen perde sonrası dribbling üstü 3 sayı tehditi de mevcut ki aynı şekilde penetre sonrası orta mesafeden de ceza kesebiliyor. Floaterları da iyi kullanan Doyle, ikili oyunlar sonrası adam değişmelere karşı aktif hücum edip potaya giderek, teması alan ve sonrasında faul çizgisine de gelebilen bir skorer. Diğer taraftan tam sahada koşmayı seviyor, hem toplu hem de topsuz olarak etkili. Pasör özellikleri de mevcut, bencil bir guard değil. Özellikle ilili oyunlar sonrası devrilen uzunları iyi besliyor. Penetre-pas oyunlarını iyi oynuyor ve set hücumlarında pas trafiği içersinde extra pası da verebiliyor. Savunmada ise en önemli artısı topa yaptığı baskı. Bununla beraber mobil ve çabuk bir oyuncu, yanal hareketliliği de iyi seviyede.

Doyle sahada bir çok pozisyonda bir çok farklı şekilde skor üretebilen ama bunların hiç birini elit düzeyde yapamayan bir isim. Bu nedenle de istikrar konusunda sıkıntıları oluyor maçtan maça hatta aynı maç içerisinde bile. Dış şutlarındaki yüzde ise belirleyici konumda. Hücumda çabuk bir ilk adımı olmadığı için rakiplerini yön değiştirmeler ile geçmeye çalışıyor ama tam anlamıyla adam eksiltemediği için birebirde potaya gitmekte zorlanıyor. İşin savunma tarafında ise 1 ve 2 hatta 3 numaralı pozisyonları bile tutabilecek özelliklere sahip. Ancak problem konsantrasyon seviyesi. İstediği zaman, fokuslandığı zaman iyi bir savunmacıya dönüşebiliyor. Ama bu konuda da istikrarsız. Hatta benzer sıkıntıyı hücumda da çekiyor. Maçların içerisinde zaman zaman kayboluyor adeta ve sorumluluk almaktan kaçabiliyor. Zaten bu istikrar ve sürdürülebilirlik sorunu onun şimdiye kadar Avrupa’da üst düzey takımlarda oynamasını engelledi.

Gaziantep’in direksiyonunda Peterson gibi aktif ve agresif bir skorer oyun kurucu olacak bu sezon. Dolayısıyla Doyle’un zaman zaman hücumda yaşayacağı iniş çıkışları kapatabilirler ki kanatta da yanında Gulley gibi fizikli, iyi bir savunmacı olacak. Yani bu alandaki eksileri de tolere edilebilir. Aslında ondan beklenen yıldız bir skorer gibi değil, aksine sorumlulukları daha az olacak şekilde, bir tamamlayıcı olarak takıma katkı vermesi olacak. Omuzlarındaki yük ve kendisinden beklentiler azalınca mental olarak da aşması beklenen eşiği Gaziantep forması ile geçebileceğini düşünmek yanlış olmaz. 28 yaşında ve bir basketbolcu için kariyerinin en verimli, en olgun döneminde. Tek yapması gereken rolünü benimseyip Peterson’a hücumda Gulley’e de savunmada yardımcı olması, onları tamamlaması.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …