Güncel Haberler

İDDİA: Afyon, Thompson’a Teklifini İletti (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden HDI Sigorta Afyon Belediyespor, kadrosunu tanıdık ve tecrübeli bir oyun kurucu ile güçlendirmek istiyor.

Daha önce ülkemizde Beşiktaş ve İstanbul BBSK formaları ile de izlediğimiz ve geçen sezon Astana‘da oynayan Michael Thopmson‘a tekliflerini ilettiler Sportando’da yer alan habere göre.

1.77 metre boyunda olan 32 yaşındaki tecrübeli oyun kurucu geçen sezon VTB’de 21 maçta ortalama 32.9 dakika süre alırken 14.2 sayı, %45.8 3sayı, 3.9 ribaund, 6.0 asist, 1.1 top çalma, 17.8 verimlilik puanı gibi dikkat çekici istatistiklerle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Thompson lider özelliklere sahip bir guard. Yay gerisinden etkili olan ki lakabı Juice’u da bu şutları nedeniyle alan Amerikalı oyuncunun hücumdaki en önemli silahı da bu zaten. Dribbling sonrası gerek adımını geriye çekerek gerek el üstü çıkardığı mesafe tanımayan üçlükleri yüksek yüzdeyle gönderebiliyor rakip potalara. Bununla beraber kısa boyuna rağmen çembere de gitmekten çekinmeyen cesaretli bir isim, tek adım üzerinden bıraktığı yüksek atışlar onun imzalarından biri. Her iki yönden de potaya gidebilen ve tabii ki fiziğinin de etkisiyle hayli çabuk bir guard, ilerleyen yaşına rağmen ilk adımda geçemeyeceği savunmacı sayısı fazla değil. İkili oyunları organize etme konusunda da hayli yetenekli Juice. Üç sayı tehdidinin yüksek olması rakiplerinin perdelerde yapacağı geçişleri sınırlandırıyor ve bunu hayli iyi okuyan zeki oyun kurucu hem uzunlara güzel pozisyonlar hazırlayabiliyor hem de dribblingi erken kesmeyerek perdeyi alttan geçen rakiplerine yay gerisinden cezayı kesiyor. Koç Beşok’un Thompson’ı tercih etmesine sebep olan bir diğer önemli özelliği de tempoyu yüksek tutmayı seven attıkça hem kendi havaya giren hem de takımını havaya sokan bir guard olması. Açık alanda etkili bir performansa sahip. Hem yüksek saha görüşü sayesinde takımını verimli yönetiyor hem de sürati ile savunma geri koşmadan potaya kadar gidebiliyor. Bu kadar çok atmaktan bahsettik ama şunu da eklemem lazım, Thompson takım arkadaşlarının özelliklerini iyi analiz eden ve onlardan nasıl faydalanması gerektiğini de bilen bir isim, bencil bir oyuncu değil.

Gelelim eksilerine. Tabii ki hücumda bu kadar artısı olan 1.78m boyundaki bir guarddan bahsediyorsak eksilerini tahmin etmek çok zor değil. Savunma yapmayı fazla sevmiyor ve fiziksel özellikleri nedeniyle de ciddi dezavantajları var. Evet aslında boyuna nazaran güçlü bir fiziği var fakat hem kendinden uzun guardlara karşı alçak postta etkisiz kalıyor hem de perdelere kolay takılıyor, savunmada genel anlamda yumuşak kalıyor ve konsantrasyonu düşük. Topa baskı konusunda fena seviyede değil fakat VTB ile karşılaştırırsak bir kaç rakip hariç ligimizde çok daha zorlu oyun kuruculara karşı oynayacak, savunmada defolarına takım olarak önlem alınması şart. Hücumda aslında net bir eksisi yok ama yine fiziğinden kaynaklı problemler yaşayabiliyor, özellikle atletik guardlara karşı penetre etmekte ve temas aldıktan sonra skor bulmakta zorlanıyor, yay gerisine doğru çabuk püskürtülebiliyor.

Afyon, 2 numaraya da Shorter’ı aldı hatırlayacağınız üzere. Dolayısıyla Thompson hamlesi de gelirse guard savunmasında ciddi sorunlar yaşayacakları bir gerçek. Bu ikili hücumda can yakabilir kesinlikle ancak savunmadaki eksilerinin fazla olması takımın geri kalanını da çok zorlayacaktır. Thompson liderliğinde yüksek tempoda oynaması beklenen, Tarolis ve Shorter gibi iyi bitiricileri bulunan Afyon bu sezon keyifli bir takım olacaktır. Fakat bu kadar yumuşak iki kısayla yapmaya çalışacakları savunma onların yeteri sayıda maç kazanabilmesine izin verecek mi ondan şüpheliyim açıkçası…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …