Güncel Haberler

FLAŞ: Anadolu Efes’in Gündeminde Litvanyalı Uzun Var! (Analiz)

Geçtiğimiz sezon hem Turkish Airlines Euroleague hem de ING Basketbol Süper Ligi‘nde şampiyonluk ipini göğüsleyen Anadolu Efes, yine kadrosunu korumayı seçti, bu nedenle de transferin sessiz ekiplerinden biri.

Ancak geçen yaz olduğu gibi bu sefer kadroyu tamamen koruyamadılar, Sertaç’ı Barça’ya kaptırdılar ve bu nedenle de uzun arayışları devam ediyor. Listelerinin başında olan Landale’in de Spurs ile anlaşması opsiyonların iyice daralmasına neden oldu.

İtalya kaynaklı Basket Inside’ın haberine göre Anadolu Efes, Çin Ligi’nin yabancısız oynanmasının netleşmesiyle beraber serbest kalacak olan oyuncuları takibe almış durumda ve ilgilendikleri isim ise Donatas Motijeunas.

2.13 metre boyunda olan 31 yaşındaki Litvanyalı solak uzun geçen sezon Xinjiang‘da 42 maça çıkmış 21.6 sayı, %40.3 3sayı, %42.1 s.atış, 13.7 ribaund, 4.2 asist, 2.0 top çalma, 27.1 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Litvanyalı uzun alt yapılardan başlayarak yeteneklerini ortaya koyan, yüksek potansiyelli bir oyuncuydu. Ancak yaşadığı talihsiz sakatlıklar NBA sahnesinde kalıcı olmasını engelledi. 2017 yılında Çin’de kendisine bir gırsat buldu ve o zamandan beri de CBA’de boy gösteriyor. Elbette burada geçirdiği süre onu uluslararası basketboldan uzaklaştı ama banka kasası da hatrı sayılır derecede doldu. 2019 yılında Shanghai Sharks ile 6 milyon dolarlık bir kontrat imzaladığını hatırlatalım. Tabi Çin Ligi’nde covid önlemleri nedeniyle 2021-22 sezonunun yabancısız oynanmasına karar verilirse artık bu paraları kazanması mümkün olmayacak, ona bu maaşların ödenebileceği başka bir lig yok NBA dışında ki oraya da geri dönmesi mümkün görünmüyor artık 31 yaşına geldiğini düşündüğümüzde.

Landale tam olarak Efes’in istediği profile uygun, Sertaç’ın yerini bir çok konuda doldurabilecek hatta hücumda ondan fazlasını vaadeden bir uzundu. Motiejunas ile ilgili ise bir çok soru işareti var elbette. Gelin birlikte teknik anlamda Litvanyalı uzunu biraz mercek altına alalım ve önce artılarından başlayalım… Solak uzunun özel bir hücum paketine sahip olduğunu kabul etmek lazım. Genelde potaya yüzü dönük kalmayı ve dış şutları kullanmayı sevse de özellikle Çin’de biraz daha kilo aldığını, kalınlaştığını ve artık pota altında da fiziksel artılarını kullanmayı öğrendiğini gördük, her iki elini de etkili kullanıyor bitirşlerde. İkili oyunlarda perde sonrası hem dışa açılarak hem de potaya devrilerek üretebiliyor. Diğer taraftan bir uzuna göre top tekniği oldukça iyi seviyede ve çabuk bir ilk adımı var, perimetreden potaya atak edebilmesini sağlayan önemli artılar bunlar. Çin Ligi’nde biraz paslanmış olsa da halen mobil bir uzun, geçiş ve hızlı hücumlarda takımını yalnız bırakmıyor. Sadece Çin Ligi’nde değil fiziği ve mevcut hücum silahları ile Euroleague seviyesinde de ciddi ters eşleşmeler çıkarabilecek, rakip koçların canını sıkabilecek bir uzun ki pasör özelliklerinin de olması, alçak posttan pas dağıtımı yapabilmesi de önemli bir artı.

Gelelim eksilerine… Onu Sertaç ve Landale tarzı uzunlardan ayrıran temel nokta, ribaundlarda yeteri kadar agresif ve aktif olmaması. Çin Ligi’nde onu fiziksel anlamda fazla zorlayacak atletik oyuncu olmadığı için bu alandaki zaafları pek ortaya çıkmadı ama Euroleague seviyesinde çok daha sert ve temaslı bir ortamda olacak. Bu da açıkçası ciddi soru işaretlerini getiriyor akla. Sonuçta Sertaç’ın bu takıma kattığı en önemli artılar ribaundlar ve savunma enerjisiydi ki ribaundlar gibi savunmada da pek güvenilir bir isim olmadığını biliyoruz. Yanal hareketliliği çok iyi olmadığı gibi oyunun bu alanında konsantrasyonu da düşük. Çin kariyeri öncesi de savunmayı geçiştiren bir isimdi, şimdi oradaki düşük mücadele seviyesiyle beraber oyunun bu tarafında iyice gerilediğini düşünmek yanlış olmaz. Hücumda ise temel eksilerinden biri şutuna fazla güvenmesi. Dediğim gibi Çin’de onu alçak postta fazla zorlayan oyuncu olmayınca bu eksisini törpilemişti ama şimdi Euroleague’e gelirse buradaki fiziksel savaştan kaçıp tekrar 3 sayı çizgisi gerisinden daha fazla top kullanmaya başlar mı bu da bir soru işareti. Son olarak çok kötü bir serbest atış yüzdesine sahipti. Kariyeri boyunca da bunu geliştiremedi, geçen sezon çizgiden sadece %42.1 isabet bulabilmişti…

Özetle Motiejunas hücumda kesinlikle Sertaç’dan daha fazla artısı bulunan bir uzun. Ancak 2017’den bu yana Çin Ligi’nde oynayan bir oyuncu olarak savunma ve ribaundlar konusunda Euroleague seviyesinde zorlanacağı, Sertaç’ın bu alanlara getirdiği enerjiyi Efes’in arayacağı da bir gerçek. 31 yaşında olmasına rağmen o da Sertaç gibi kendisini koç Ataman’ın ellerine bırakıp gelişime açık bir şekilde gelecekse ve Pleiss artı Dunston ile paylaşacağı süreler ile çok daha düşük bir maaşı kabul ederse faydalı bir transfer olabilir. Ama belirttiğim gibi özellikle savunma ve ribaundlar konusunda ciddi soru işaretlerini barındıran bir isim benim için…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Zalgiris’den Baskonia’ya Farklı Tarife

Turkish Airlines Euroleague 31. hafta mücadelesinde Zalgiris Kaunas konuk ettiği Baskonia‘yı 94-76 gibi farklı bir …