Güncel Haberler

RESMİ: Büyükçekmece’ye Tecrübeli 4 Numara (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Büyükçekmece, kadrosunu tecrübeli bir uzun forvet ile güçlendirdi.

Geçen sezon Macar temsilcisi Szombathely forması ile izlediğimiz Evan Bruinsma ile gelecek sezon için anlaştıklarını açıkladılar.

29 yaşında olan 2.02 metre boyundaki Birleşik Amerikalı forvet, geçen sezon Macaristan Ligi’nde 31 maçta ortalama 29.4 dakika sahada kalırken 14.5 sayı, %31.0 3sayı, 5.7 ribaund, 2.5 asist, 1.3 top çalma, 18.7 verimlilik puanı ve BCL’de ise 6 maçta ortalama 31.5 dakika sahada kalırken, 16.2 sayı, %61.9 3sayı (13-21), 4.8 ribaund, 1.2 asist, 1.0 top çalma, 14.3 verimlilik puanı istatistikleri ile mücadele etmişti.

Detroit Mercy çıkışlı olan Bruinsma, Avrupa kariyerine Lüksemburg ekibi Steinsel ile başladıktan sonra Çekya, Bulgaristan, Hollanda, Almanya, İsrail ve son olarak Macaristan liglerinde boy göstermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Bruinsma Avrupa’nın gezgin oyuncularından biri. Ancak kariyeri boyunca üst düzey takımlarda ve liglerde oynamadığını da görüyoruz. Bu anlamda BSL onun için büyük meydan okuma olacak. Gelin birlikte önce artılarına bakalım. Amerikalıların Stretch 4 dedikleri, dış şut tehditi ve yüzü dönük silahları bulunan, bu sayede de takımların hücumda 4 dışarıda yerleşip çember altı etkinliklerine alan açabildikleri, bunu sağlayabilen bir uzun forvet. Hücumdaki bir diğer artısı da özellikle dipten yaptığı topsuz katlar. 5 numara ile oynanan tepe ikili oyunlarında dip çizgide kalarak savunmanın yükselmesini değerlendirip burada yaptığı katlarla kolay sayılar bulabilen, oyunu iyi okuyan, zeki bir uzun. Tepe ikili oyunlarında perde sonrası dışarı açılarak 3 sayı tehditini kullanması da değerli bir özellik. Alçak postta da silahları var, ters eşleşmeyi yakaladı mı kullanan bir uzun. Diğer taraftan hızlı hücumlarda kanat koşularını iyi yapıyor, mobil bir uzun.

Gelelim eksilerine. Öncelikle kariyeri boyunca Avrupa’nın düşük kalibre liglerinde oynamasının temel nedenlerinden biri savunmada kısalara karşı ağır, uzunlara karşı da yumuşak kalması. Pozisyonuna göre fiziksel temasa olabildiğince girmesi gerekirken o genelde bundan kaçıyor. Bu da potadan uzaklaşmasına ve doğal olarak ribaundlarda da beklentilerin altında kalmasına neden oluyor. İşin hücum tarafında da durum aynı. Denk rakipleri karşısında potadan uzaklaşıp dış şutlarla ya da yüzü dönük topla oynayarak üretmeye çalışıyor. Ama çabuk bir ilk adımı yok, patlayıcı değil ve atletik özellikleri de ortalama seviyede. Bu nedenle atlet 4 numaralar karşı potaya gitmesi kolay olmuyor. Zaten fazla temas alıp çizgiye gidemiyor ama gittiği anlarda da istikrarlı bir serbest atışçı değil.

Büyükçekmece’nin 5 numarası henüz belli değil. Ama Bruinsma hamlesinin ardından, atlet, çemberi iyi koruyan ve boyalı alanda hücum silahları bulunan bir isme yönelmeleri doğru olacaktır. Aksi durumda Bruinsma’nın savunma ve ribaundlar konusunda zaaflarını kapatmakta zorlanırlar. Diğer taraftan Crawford ve Greene gibi iki topla yaratabilen guard varken, Bruinsma gibi dışarıdan etkili bir bitirici olması da hücumda iyi bir saha yerleşimi kurmalarını sağlar. White da dış şutlar konusunda destek olacaktır forvetten. Bütçe-başarı beklentisi anlamında ve Avrupa’daki tecrübesine bakacak olursa Büyükçekmece için doğru bir hamle olduğunu söyleyebiliriz ama belirttiğim özellikler bir 5 numara alınması takım kimyası adına kritik olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …