Güncel Haberler

Analiz: NBA’de Serbest Kalacak Avrupalı Oyuncular

NBA‘de serbest oyuncu piyasasının başlamasına artık sayılı günler kaldı.

Herkesin gözü Olimpiyatlar’da olsa da 6 Ağustos’da takımların serbest oyuncularla resmi anlaşma imzalayacakları dönem başlayacağı için bir çok takım 29 Temmuz’daki Draft öncesi ve sonrası için planlarını yapmaya başladılar.

Elbette bir çok takım Chris Paul, Kawhi Leonard, Mike Conley, Kyle Lowry ve DeMar DeRozan gibi yıldızların etrafında dönen transfer-takas kurguları yapıyorlar. Ama kariyerlerini yeni anlaşmalar yaparak sürdürecek önemli Avrupalı oyuncular da var:

(Sıralama oyuncuların geçen sezon aldıkları maaşlara göre yüksekten düşüğe göre yapılmıştır.)

Dennis Schröder

28 yaşındaki Alman yıldızın Los Angeles Lakers ile kontratı bitti ve sınırsız serbest kalıyor. Son sezonunda 17.5 milyon dolar gibi ciddi bir maaşı bulunmasına karşın şampiyonluk hedefi ile yola çıkan takımda beklentilerin çok altında kalmış, açıkçası Lebron ile Davis’in seviyesine yaklaşamamıştı bile. NBA kariyerindeki 8. sezonuna başlayacak olan Schröder, 3 farklı takımın formasını giyerken çıktığı 557 maçta ortalama 14.3 sayı, 2.9 ribaund, 4.7 asist istatistikleri ile mücadele etmişti. Tokyo Olimpiyatları’nda Lakers ile arasındaki yüksek sigorta bedeli anlaşması nedeniyle yer alamadı.

Evan Fournier set to make his Boston Celtics debut - Orlando Sentinel

Evan Fournier

28 yaşında olan Fransız yıldız sezona Orlando’da başladıktan sonra Boston’a takas olmuştu ve kontratı sona erdi, sınırsız serbest kalmış durumda. Son sezonunda 17 milyon dolarlık bir kontratı vardı ve aslında Doğu temsilcisinde pek de isteneni verememişti, 22 maçta ortalama 30.8 dakika süre almasına rağmen 13.3 sayı, %45.0 3sayı, 3.5 ribaund, 2.7 asist, 1.2 top çalma ile katkı verebilmişti. Ancak kariyerindeki 10. NBA sezonu öncesi Fransa milli takımı ile Olimpiyatlar’da önemli işlere imza atıyor ve skorer oyunuyla tekrar dikkatleri üstüne çekmiş durumda. Belki yeniden 17 milyon gibi büyük önemli bir kontrat yakalayamaz ama halen çift haneli rakamlar kazanabilecek düzeyde.

Report: Nemanja Bjelica set to play for Serbian national team in Olympic  qualifiers - Heat Nation

Nemanja Bjelica

Fenerbahçe’deki müthiş sezonunun ardından NBA’in yolunu tutmuş ama Avrupa’da kalmadığına pişman olan oyuncular arasına girmişti. NBA’de sıradan bir oyuncu olabildi, genelde görev adamı rolünden öteye geçemedi. 33 yaşındaki forvet buna rağmen Heat’den yılda 6.8 milyon dolar kazanıyordu ama kontratı bitti ve sınırsız serbest kalacak. NBA’de artık bu meblağlarda bir kontrat alamayacağını kendisi de biliyor. Bu nedenle ilerleyen yaşının da etkisiyle artık Avrupa’ya dönme istediğinin sinyallerini vermişti. Ancak Avrupa’da da onu alabilecek seviyede olan ve bütçesi yüksek olan takımların bir çoğu hamlelerini tamamladılar, dolayısıyla buraya dönüp iyi bir seviyede oynaması da kolay değil.

Bulls' murky Lauri Markkanen situation stems from offensive struggles -  Blog a Bull

Lauri Markkanen

Fin Nowitzki olarak lanse edilen ve aslında NBA’e de dış şut tehditi olan bir uzun olarak gayet iyi giriş yapan 24 yaşındaki Markkanen geçen sezon beklentileri karşılayamadı. Sakatlıkların da etkisiyle ritmini bulamayan ve 51 maçta görev alabilen Fin yıldız ortalama 25.8 dakika süre alırken 13.6 sayı, %40.2 3sayı, 5.3 ribaund istatistikleri ile sıradan bir performans ortaya koymuştu. Yıllık 5 milyon dolar kazandığı kontratın senesinde bu performansta kalması da soru işaretlerini ekstra arttırdı. Bu yaz sınırlı serbest olacak ve Bulls isterse ona gelen teklifleri karşılama hakkında sahip olacak.

NBA free agents: Bulls' potential targets, Daniel Theis suitors | RSN

Daniel Theis

Bulls bu yaz uzun rotasyonunda hareketli bir dönem geçirebilir çünkü Alman uzun Theis’ın kontratı da sona erdi ve sınırsız serbest kalıyor. NBA’deki 5. sezonuna girecek olan 29 yaşındaki Theis, geride bıraktığımız sezona Boston’da başlamış sonrasında Bulls’a takaslanmıştı. Boğalar’da 23 maçta ortalama 25.0 dakika süre alırken 10.0 sayı, %28.1 3sayı, 5.9 ribaund, 1.8 asist istatistikleri ile katkı vermişti. 5 milyon dolarlık yıllık kazancı geride bırakıyor kontartı bittiği için ama ona en az bu rakamı hatta daha fazlasını verecek bir takım bulabilir. Alternatif uzun olarak ribaundlardaki istikrarlı katkısı ve savaşçı kimliği halen çok değerli.

Knicks: Frank Ntilikina sprains knee, and injury updates

Frank Ntilikina

23 yaşındaki genç guardın kontratı bu yaz sona eriyor ama sınırlı serbest kalacak. Yani Knicsk isterse Fransız guarda gelen teklifleri karşılayabilecek. Halihazırda 4.7 milyon dolarlık bir kontratı vardı ve ortaya koyduğu performansla bu rakamların üstünden bir teklif alması bana pek mümkün gelmiyor. Geride bıraktığımız sezon sakatlıkların da etkisiyle sadece 31 maçta ortalama 10.5 dakika sahada kalabilmiş, 2.9 sayı, 1.0 ribaund ile katkı verebilmişti. Artık 23 yaşına geldiğini de düşünürsek ona bir genç oyuncu gibi yatırım yapmak isteyen takım çıkması zayıf ihtimal. Avrupa’da pişmeden erken NBA’e gitmenin cezasını çeken isimlerden biri…

How Tall Is Boban Marjanovic?

Boban Marjanovic

33 yaşında olan 2.24 metr boyundaki dev Sırp uzun, bu sezon Dallas ile başarılı maçlar çıkardı ki daha da önemlisi takımın süper yıldızı Doncic ile de aralarında çok iyi bir ilişki var. Yılda 3.5 milyon dolar kazandığı kontratı sona erdi ve sınırsız serbest kalacak. İlerleyen yaşının da etkisiyle bu kontrattan fazlasını kazanması zor görünüyor. Özellikle Doncic ile arasının iyi olmasının etkisiyle Dallas onunla yeniden anlaşabilir ve burada emekli olabilir diye düşünüyorum.

Kerr: 'Batum'u, Clippers'tan önce almak için çok uğraşmıştık' - Golden  State Warriors

Nicolas Batum

32 yaşındaki tecrübeli forvet 14. NBA sezonu öncesi sınırsız serbest kalacak. Hali hazırda 2.5 milyon dolar kazanıyordu ve kariyerinin son yıllarında NBA’de görev adamı olarak devam ediyorsa benzer bir kontrat alabilir, hata şampiyonluk kovalayan bir takıma da gidebilir ve kariyerini yüzükle süsleyebilir. Geçen sezon Clippers ile tam 86 maçta ortalama 27.8 dakia gibi önemli süreler aldı ve 8.1 sayı, %40.2 3sayı, 4.9 ribaund, 2.2 asist, 1.1 top çalma ile istatistiklere imza attı. Özetle kontratından fazlasını verdi takıma.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Atlanta, Flynn’in 50 Sayısına Rağmen Detroit Engeline Takılmadı

NBA Doğu Konferansı mücadelesinde Atlanta Hawks konuk ettiği Detroit Pistons‘u Flynn’in 50 sayılık performansına rağmen …