Güncel Haberler

İDDİA: Galatasaray’ın Yeni 4 Numarası Belli Oldu (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray, 4 numara pozisyonu için İsrail Winner Ligi’nden bir isimle anlaşmak üzere.

Israel Hayom’un haberine göre son olarak Galil Gilboa formasıyla izlediğimiz Kerry Blackshear ile anlaşmak üzereler. Hatırlayacağınız üzere transfer döneminin başında adı Daçka ile de anılmış ama bir gelişme olmamıştı.

2.08 metre boyunda olan 24 yaşındaki Birleşik Amerikalı uzun bu sezon İsrail Winner Ligi’nde 31 maçta ortalama 28.8 dakika süre alırken 15.0 sayı, %40.3 3sayı, 7.9 ribaund, 1.9 asist, 20.0 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Blackshear, modern basketbolda her takımın aradığı şutör 4 numaralardan biri. Yumuşak bilekleri ile gerek ceza üçlükleri gerekse tepe ikili oyunları sonrası dışarı devrilerek bulduğu yüzdeli atışlarla takımına önemli seviyede skor katkısı verebilen bir isim. Bu alanda kendisini geliştirip, şut mekaniğini biraz daha çabuklaştırıp, karar süresini de minimuma indirebilirse Thompkins potansiyeli var diyebiliriz. İkili oyunlar demişken güçlü fiziği ile iyi perde yapan ve iyi saha görüşü artı yüksek basketbol IQ’su sayesinde pozisyonları iyi okuyarak ne zaman dışarı ne zaman içeri devreileceğini genelde doğru seçebilen bir uzun. İkili oyunun pasif tarafından topsuz katları iyi yapan, oyunu takip eden, sürekli içinde olan bir uzun. Bunun yanında yüzü dönük silahları da var, fake sonrası potaya gidebilmesi, teması aldığında bile dengeli kalıp pozisyonları bitirilebilmesi önemli artılarından biri kuşkusuz. Ayrıca alçak postta da zaman geçirmeyi sevdiği ve buradan da skor üretimi yapabildiği için onu farklı beşlerde pivot olarak kullanma şansınız da oluyor, sonuçta 2.08 metre boyunda. Burada şutuna güveniyor olsa da geriye çekilerek kullandığı atışlarda yüzdesi düşük, buna çalışıp silahları arasına ekleyebilir. Her ne kadar elit bir atlet olmasa da ve dike patlayıcılığı çok iyi olmasa da hücum ribaundlarında çok faydalı bir uzun. Çünkü fiziksel temastan kaçmadan oynuyor ve güçlü fiziği artı sezgileri sayesinde iyi pozisyon alıyor. Geçiş oyunlarında etkili bir uzun, koşmayı seviyor ama biraz tembel kalabiliyor, üst seviyelerde daha iyi koşan uzunlara karşı motoru biraz daha fazla çalıştırmalı ki bu alandaki avantajını kullanabilsin.

Gelelim işin savunma tarafına; belirttiğimiz gibi atletizm ya da patlayıcılık çok öne çıkan özellikleri değil ama uzun kolları ve boyunu ayakları yere sağlam basarak iyi kullanıyor, çoğu pozisyonda zıplamadan da rakipleri şutlarını bozabilecek seviyede savunma yapabiliyor. İkili oyun savunması ise geliştirmesi gereken noktalardan biri. Bacakları çok çabuk değil ve ama uzun kolları artı fiziksel avantajları sayesinde kısaların potaya kolay gitmesine engel oluyor, rahatsız ediyor. Dolayısıyla adam değişme savunmalarında zayıf halka değil ama üst seviyeler için kendini geliştirmek zorunda.

Sarı kırmızılılar 5 numara için Kravish ile anlaştı, resmi açıklama bekleniyor bildiğiniz üzere. Dolayısıyla Blackshear onun ekürisi olacak ilk beşte. Kravish’in pota altında daha etkili bir uzun olduğunu biliyoruz ve bu nedenle de Blackshear dış şut tehditiyle oyunu açabilecek, hücumda saha yerleşimini daha verimli kılabilecek, doğru bir tercih olur. Bu arada ribaundlara da çok yardımcı olan bir isim, sarı kırmızılılarn Bost ve Trimble gibi açık sahayı etkili kullanan iki guardı olduğunu düşündüğümüzde bunun çok daha değerli olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca kısa beşlerde onu 5 numarada da kullanıp açık alanda daha tehlikeli, daha verimli bir takım olabilirler.

Küçük bir not: Eskiler hatırlarlar, ben onu biraz Chuck Davis’e benzetiyorum, şut tehditi, genel oyun tarzı, zaman zaman taktığı kafasındaki bant 😉 siz nedersiniz?

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …