Güncel Haberler

İDDİA: Galatasaray’a EuroCup Şampiyonu Oyun Kurucu (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray, ikinci yabancı transferini tanıdık bir oyun kurucuyla yapıyor.

Son 2 sezonu AS Monaco‘da geçiren, sezonu EuroCup şampiyonu olarak tamamlayan ve daha önce 2014-15 sezonunda ülkemizde Trabzonspor forması ile de izlediğimiz Dee Bost ile Sportando’nun haberine göre anlaşma sağladılar.

1.88 metre boyunda olan 31 yaşındaki tecrübeli oyun kurucu, geçen sezon Pro A’da 34 maçta ortalama 24.7 dakika süre alırken 11.3 sayı, %33.8 3sayı, 2.3 ribaund, 4.0 asist, 1.2 top çalma, 11.7 verimlilik puanı ve EuroCup’da ise 22 maçta ortalama 28.9 dakika süre alırken 13.8 sayı, %35.0 3sayı, 2.8 ribaund, 4.5 asist, 13.8 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Devşrime olarak Bulgaristan milli takımının da formasını giyen Bost, sürati, deliciliği ve pasör özellikleri ile bilinen bir oyun kurucu. Öncelikle bu sezon guardların sisteminde çok önemli rol oynadığı koç Mitrovic yönetiminde kendisini hücum anlamında ciddi şekilde geliştirdiğini belirtelim. Zaten koridoru bulduğunda potaya kadar atak eden, korkusuz, yırtıcı ve agresif bir penetreciydi. Şimdi buna orta mesafe şutları, floaterları da eklemiş durumda. Ayrıca birkaç yıl önce yay gerisinden ceza atışlarında etkiliydi, onda da istikrarsızdı. Ama şimdi hem bunu istikrarlı hale getirdi hem de artık dribbling üstü 3 sayı tehditine de sahip. Top tekniği ortalamnın üstünde olan, her iki elini de efektif kullanabilen bir guard ama genelde çabuk ilk adımının avantajını kullanarak potaya gidiyor. Bunu yaparken de ceza şutörlerini ya da topsuz kat yapan uzunları besleyebiliyor. Tepe ikili oyunlarında da üçlü tehdite sahip; penetre ve şut dışında hem devrilen uzunları hem de zayıf taraftaki şutörleri bulup asistleyebilecek pas yeteneklerine, saha görüşüne sahip. Açık alanda etkisi artan, tempoyu seven ve bunu doğru ayarlayarak hem takımını iyi organize eden hem de pozisyonları bitirebilen bir isim. İşin savunma tarafında da çabuk bacakları ile yanal hareketliliği iyi seviyede ve elleri de aynı şekilde çabuk, top baskı yapıp rakiplerini hataya sürükleyerek top çalma sayısını arttırabilen bir guard.

Üzerindeki baskı arttığında, tuzaklı savunmalar geldiğinde zaman zaman basit hatalar yapabiliyor. Diğer taraftan hücumdaki topsuz pozisyonlarda çok pasif, bu da verimliliğini düşürüyor. Üzerindeki baskı arttığında topu verip, perdelerden çıkarak da pozisyon bulmayı, bu şekilde kendisini ve takımını rahatlatmayı öğrenmesi gerekiyor. İkili oyunlarda kendisini geliştirmiş olsa da halen bu alanda saf bir isim değil. Tercih hataları yapabiliyor, bazen basit oynamak için sayı pasını ya da kendi skor opsiyonunu gözden kaçırabiliyor. Devrilen uzunları daha çabuk ve doğru zamanda beslemesi gerekiyor. Serbest atışlar da halen eksilerinden biri. Kariyerinin son döneminde gelişim gösterse de Pro A’da sadece %74 isabet ile attığını, bir oyun kuruc, özellikle potaya çok atak eden için bunun düşük olduğunu belirtelim. Savunma tarafında aslında topa baskı konusunda iyi ama ikili oyunlarda perde geldiğinde direkt uzun oyuncuyla temasa girip savaşmayı tercih etmesi takımın rotasyon sayısını arttırıyor, ne zaman perde altından geçip ne zaman üstünde kalması gerektiğine karar verip, uygulaması gerekiyor. Diğer taraftan perdede fiziksel teması aldıktan sonra toparlanıp adamını yeniden bulması beklenenden uzun sürebiliyor. Hücumda olduğu gibi savunmada da topsuz oyunlarda zayıf. Rakiplerini takip etmede, özellikle şutör isimlerin seri perdeler eşliğinde yaptığı koşularda sıkıntılı. Ayrıca topsuz oyunlarda takip konsantrasyonu da iyi değil.

Bost, atletik özellikleri, çabukluğu, enerjisi ve tecrübesi ile Galatasaray’a Şampiyonlar Ligi’nde kesinlikle değer katabilecek kaliteli bir oyun kurucu. Son yıllarda dış şutlarında gösterdiği gelişim ve istikrar ile beraber skor katkısı da arttı, EuroCup şampiyonluğundaki katkısı önemliydi. Onun yanına alınacak saf şutör bir guardla Galatasaray’ın doğru kimyayı burada bulabileceğini düşünüyorum. Bu şartlarda, mütevazi bir bütçeyle ve transferde geç kalınmışken gayet iyi bir hamle Bost.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ene, Bursaspor Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu Bursaspor İnfo Yatırım‘ı …