Güncel Haberler

RESMİ: Asvel’e NBA’den Guard Takviyesi! (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague ekiplerinden, son Fransa Betclic Elite Pro A şampiyonu LDLC Asvel Villeurbanne kadrosuna NBA patentli bir guard ekledi.

Son olarak NBA G-League ekiplerinden Long Island Nets forması ile izlediğimiz Elie Okobo ile 1 yıllık kontrat imzaladıklarını duyurdular.

23 yaşında olan 1.91 metre boyundaki Fransız oyun kurucu, geçen sezon forma giydiği 14 maçta ortalama 27.2 dakika süre alırken 8.9 sayı, %30.4 3sayı, 3.4 ribaund, 5.0 asist, 1.2 top çalma istatistikleri ile katkı verebilmişti. NBA’de ise 2019-20 sezonunda Suns forması ile 55 maça çıkarkan 3.8 sayı, 1.6 ribaund, 2.0 asist istatistikleri üretebilmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Solak oyun kurucu atletik özellikleri ve çok yönlü oyunuyla öne çıkıyor. Hücumda bir çok silahı var ve en önemlisi dribbling üstünden kendi skorunu üretebilmesi. Atletizmi ve çabukluğu sayesinde ikili oyunlar sonrası potaya rahatça kıvrılabilen Okobo, temas aldığı anlarda çizgiden de yüksek yüzdeyle oynayan bir isim. Ayrıca sahanın her yerinden şut tehditi var. Özellikle ikili oyunlar sonrası dribblingi kesmeden bulduğu üçlüklerle etkili. Hücumda bu kadar artısı var ama aynı zamanda oyunu iyi okuyan, hisseden, takım arkadaşlarını da çok iyi organize eden bir isim. Pasör özellikleri, saha görüşü iyi seviyede ve ikili oyunlarda hem devrilen uzunu hem de ceza şutörünü bulabilecek pasları gönderebiliyor. Özetle ikili oyunlarda üçlü tehdite sahip. Aayrıca söylemeye gerek bile yok ama açık alanda, yüksek tempoda etkinliği artan, hem pasör hem de bitirici olarak takıma katkı sağlayabilen bir isim. Atletik özellikleri sayesinde pozisyonuna göre ribaundlar da ortalamanın üstünde katkı veriyor, özellikle hücum ribaundlarında. Savunma tarafında da doğuştan gelen fiziksel özellklerini, avantajlarını iyi kullanıyor, oyunun bu alanında da çalışkan ve agresif bir isim. Onu değerli kılan en önemli artılarından biri savunmaya da liderlik edip, savaşçı kimliği, oyunu okuması ve enerjisi ile takımı da yukarı taşıyabilmesi.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Öncelikle evet sahanın her yerinden şut tehditi var ama istikrarlı değil, bu da zaman zaman verimliliğinin düşmesine neden oluyor. Her ne kadar atlet ve çabuk bir oyuncu olsa da potaya gidişlerde, özellikle trafiğe girdiğinde teması sönümleyebilecek sertlikte ve kalınlıkta bir fiziğe sahip değil. Bu da dengesinin çabuk bozulmasına hatta bazen bu nedenle de temastan kaçınıp yeteri kadar çizgiye gidememesine neden oluyor. Hücumda bazen oyundan kopuyor ve sadece pası düşünüyor, bu da pasif kalmasına skora yeteri kadar katkı verememesine neden oluyor. Oyunu daha iyi okuyup nerede devreye girip sazı alması gerektiğini analiz etmeyi öğrenmeli. Savunmada agresif ve baskıyı seven bir guard, ancak basit faullere de açık, erken faul problemine girebiliyor, tatlı sert oyunu, doğru ve zamanında teması öğrenmeli bu durumdan kaçınmak için.

Koç Parker gibi efsane bir NBA oyuncusunun takımının ortaklarından biri olması ve onun da bir oyun kurucu olması elbette bu transferdeki önemli etkenlerden biri. Eminim Okobo’ya da mentörlük anlamında çok önemli katkısı olacaktır Parker’ın. Diğer taraftan NBA’de beklentileri karşılayamadı atletizmi, fiziksel artıları ve çok yönlü oyununa rağmen. Hücumdaki istikrarsızlık ve yeteri kadar kalınlaşamaması onu tekrar Avrupa’ya döndürmüş durumda. Burada hem savunmada hem de hücumda çok faydalı olacağını düşünüyorum NBA’deki gibi üst düzey atletler olmayacak karşısında, bu nedenle hücumda da bir tık daha rahat edeceğini, skora daha fazla katkı vereceğini düşünüyorum. Mütevazi bir bütçeyle yola çıkan Asvel için çok ama çok değerli bir hamle.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Lider Real Madrid’i Deplasmanda Devirip Play-In Biletini Kaptı

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Baskonia konuk olduğu lider Real Madrid‘i 91-95’lik skorla geçmeyi …