Güncel Haberler

RESMİ: Yalovaspor’un Yeni Uzunu İtalya’dan (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi‘nin yeni ekiplerinden Semt77 Yalovaspor, yeni uzununu Serie A’dan getirdi.

Geçen sezon Cremona takımının formasını giyen Birleşik Amerikalı uzun Marcus Lee ile anlaştıklarını duyurdular.

2.11 metre boyunda olan 26 yaşındaki Lee, Serie A’da 28 maçta ortalama 7.5 sayı, 7.4 ribaund, 1.6 blok (lig ikincisi), 12.3 verimlilik puanı ile mücadele etmişti.

California mezunu olan Lee, Cleveland ve Miami’de NBA macerasına girmeyi denemiş ve başarılı olamamıştı. Sonrasında 2019-20 sezonunu G-League’de geçirdikten sonra Avrupa’daki macerasına geçen yaz İtalya’da Cremona forması ile başlamıştı.

EDİTÖR YORUMU:

Lee, atletik özellikleri, çember altı bitiriciliği ve blok tehditi ile bilinen bir uzun. Boyalı alanda aktif bir bitirici, potaya yakın aldığı topları genel smaçla, yüksek yüzdeyle sayıya çeviriyor. İkili oyunlarda devrilerek, hareketli aldığı pozisyonlar da aynı şekilde iyi bir bitirici atletik özellikleri sayesinde, hava harekatlarını BSL’de de izlemeye devam edeceğiz. Ribaundlar konusunda özellikle bu sezon Cremona’da iyi iş çıkardı, her iki pota altında da fiziksel avantajlarını iyi kullanarak pozisyon aldı, bu alanda önemli katkı verdi takımına. Müthiş bir atlet ve dikey patlayıcılığı da üst düzeyde, hal böyle olunca da doğuştan bir blok tehditi haline dönüşmüş durumda. Zaten Serie A’da da en çok bu yönüyle adından söz ettirdi. Ayrıca ikili oyun savunmasında da hiç fena değil, çabuk bacaklarının ve uzun kollarının avantajını burada da kullanıyor. Son olarak yüksek motora sahip bir uzun, takımla beraber tam sahayı koşup hücuma katkı verebiliyor.

Gelelim geliştirmesi gereken yönlere. Öncelikle hücumda sınırlı, ham bir isim olduğunu söylemek lazım. Hem yüzü dönük hem sırtı dönük silahlarını arttırması lazım ki şut tehditinin olmaması da önemli bir eksi zaten günümüz basketbolunda. Hatta öyle ki faul çizgisinden bile sorunlu, bu sezon sadece %42 ile oynamıştı. Hücumda topu yere vurduğu an tehlike çanlarını çalmanız lazım, top kaybetmeye meyilli bir uzun. Savunmada hanesine bir çok artı yazdık ama önemli bir eksisi var ki oda disiplinsizlik ve konsatrasyon. Savruk bir oyuncu savunma tarafında ki maç içerisinde uzun süreler oyundan kopabiliyor, haber alınamayabiliyor… Aslında hücumda olduğu gibi bu alanda da ham bir oyuncu demek en doğrusu.

Özetle henüz Avrupa basketboluna yeni yeni ısınmaya çalışan, oyunun her iki alanında da gelişime açık ama henüz ham bir oyuncudan bahsediyoruz. Atletik özellikleri ve pota altında vaadettikleri ile heyecan verici bir uzun olsa da koç Yavuz’un mental anlamda onu çekip çevirmeye önemli bir mesai harcayacağını belirtmek lazım. Adaptasyon sorunu yaşamaz ve kendisini koç Yavuz’un maharetli ellerine bırakırsa kısa sürede savunma ve ribaund odaklı, enerjisi yüksek, agresif bir pota altı oyuncusuna dönüşür. Aksi durumda Yalova için sezon ortasında uzun değiştirme konusunda bir plan yapılmalı…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …