Güncel Haberler

RESMİ: Tofaş’ın Forveti Akdeniz’den! (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil etmeye devam edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Tofaş, ikinci yabancı transferini de ligimizden yaptı.

Geride bıraktığımız sezon Akdeniz ekibi Lokman Hekim Fethiye Belediyespor‘un formasını giyen skorer forvet Elgin Cook ile anlaştıklarını duyurdular.

1.96 metre boyunda olan 28 yaşındaki kısa forvet, geçen sezon BSL’de 29 maçta ortalama 32.9 dakika süre alırken 15.9 sayı, %38.7 3sayı, 6.6 ribaund, 1.9 asist, 1.0 top çalma, 16.0 verimlilik puanı istatistikleri ile mücadele etmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Cook, atletizmi ve topu yere vurabilmesi ile her iki forvet pozisyonunda da fark yaratabilen bir isim. Şut tehditinin bulunması ve 4 numara için çabuk 3 numara için güçlü kalması ona sürekli ters eşleşme avantajı getiriyor. Genelde dribbling üstü orta mesafe şutlar ve ceza atışları ile takımına skor katkısı veriyor ama tabi kapanan savunmalara karşı dribbling ile potaya gidebilmesi de her iki forvet pozisyonu için çok değerli. Ayrıca açık alanda atletizmi ve dinamik oyun tarzıyla önemli bir silah. Diğer taraftan mücadeleci kimliği ve enerjisi ile her zaman maçın içinde kalmayı biliyor. Ribaundlardaki katkısını da net olarak gördük bu sezon, özellikle hücum ribaundlarında aktif olan, takımına ikinci şanslar kazandıran bir forvet.

Eksilerine gelecek olursak; yay gerisinden istikrarsız bir şutör ve hücumda bazen çok pasif kalabiliyor skor üretimi konusunda. Şutuna fazla güvendiği için ritmini bulamadığı zaman diğer opsiyonları değerlendirme konusunda tercih hataları yapabiliyor. Ayrıca tek yönlü bir forvet, pas özellikleri sınırlı, onu bir bitirici olarak düşünüp pozisyonları bu şekilde hazırlamak, organize etmek gerekiyor. Savunma konusunda kötü diyemeyiz, genelde işin mücadele, enerji ve tamamlayıcılık kısmında ön planda. Ancak takım savunmasındaki rotasyonlar ve oyunun bu tarafındaki pozisyon bilgisi üst düzey değil, bu da gelişim alanlarından biri.

Oyunun hücum tarafında tempoyu seven ve bu tarz birebiri kuvvetli skorer forvetlerle oynamayı tercih eden koç Demir’in sisteminde önemli bir parça olacaktır. Geçen sezon Purcell’de olduğu gibi Cook’un da skor patlaması yaşadığı bir çok maç görebiliriz. Yeter ki özellikle BCL maçlarında işin savunma tarafında biraz daha konsantre ve istekli oynasın, takımını yanlız bırakmasın. Savunmada biraz daha kıpırdanırsa Tofaş adına çok ama çok değerli bir parça olacaktır etkili hücum performansıyla birlikte.

Tofaş‘dan yapılan resmi açıklama şu şekildeydi:

Yeni sezon için kadrosunu güçlendirmeye devam eden TOFAŞ Basketbol Takımı, Amerikalı forvet Elgin Cook ile anlaşma sağladı.

2021-2022 Sezonu kadro yapılanması için çalışmalarına devam eden TOFAŞ, kadrosuna bir takviye daha gerçekleştirdi. Mavi Yeşilliler, geçen sezon Lokman Hekim Fethiye Belediyespor forması giyen Amerikalı forvet Elgin Cook ile anlaşma sağladı. Oregon mezunu olan ve 2017-2018 sezonunda Alman temsilcisi MHP Riesen Ludwigsburg ile Basketbol Şampiyonlar Ligi Final Four deneyimi yaşayan Elgin Cook, 2019-2020 sezonunda Rusya’nın Avtodor Saratov takımında sergilediği performansla sezon içinde Unics Kazan’a transfer olmıuştu. Ancak pandemi nedeniyle sezonun yarıda kalmasıyla bu takımda sadece 1 maç oynayabilen Elgin Cook, 2020-2021 sezonunu ise ülkemizde geçirdi.

Fethiye formasıyla süre aldığı 29 maçta 15.9 sayı-6.6 ribaund-1.9 asist-1 top çalma ortalama istatistiklerine imza atan 1993 doğumlu ve 1.97 cm boyundaki kısa forvet, ortaya koyduğu bu performans ile geride kalan sezonda ligin öne çıkan isimlerinden biri olmayı başarmıştı.

ELGIN COOK KİMDİR?

14 Ocak 1993 doğumlu ve 1.97 cm boyundaki Elgin Cook, small forward (3) pozisyonunda görev yapmaktadır.

Basketbola ülkesi Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başlayan ve eski NBA oyuncusu (Milwaukee) Alvin Robertson’un da oğlu olan Elgin Cook, Amerikan Kolej Basketbol Ligi (NCAA) kariyerini Oregon Üniversitesi’nde geçirdi. 2016 NBA Yaz Ligi’nde Sacramento Kings adına mücadele veren Elgin Cook, 2016-2017 sezonu öncesi Golden State Warriors’ın sezon hazırlıkları kampına katılsa da sezonu D-League’de Santa Cruz Warriors’da (20 maç-16.2 sayı-5.3 ribaund-1 top çalma) geçirdi.

2017 NBA Yaz Ligi’nde bu kez Golden State Warriors forması giyen Elgin Cook, sezon öncesinde MHP Riesen Ludwigsburg’a transfer olarak ilk Avrupa deneyimini Almanya’da yaşadı. 2017-2018 Sezonda Alman liginde 39 maçta 13.1 sayı-3.7 ribaund; final four oynama başarısı gösterdikleri Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde (BCL) ise 25 maçta 10.7 sayı-3.6 ribaund-1.2 asist-1.2 top çalma ortalamalarını tutturan yetenekli oyuncu, 2018-2019 sezonunu ise KK Cedevita Zagreb’de geçirdi. Adriyatik Ligi’nde 12.2 sayı-5 ribaund-1.3 asist; 7Days Eurocup’ta ise 11.8 sayı-5.1 ribaund ortalamalarını sergileyen Elgin Cook, 2019-2020 sezonunda Rusya’nın Avtodor Saratov takımıyla performansının zirvesine çıktı.

Rusya VTB Ligi’nde Saratov formasıyla 14 maçta 15.4 sayı-5.5 ribaund-1.7 asist-1.1 top çalma ortalamalarına imza atan Elgin Cook, bu performansı sonrası Ocak 2020’de bir diğer Rus ekibi Unics Kazan’ın yolunu tuttu. Ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle yarıda kalan sezonda Unics Kazan formasıyla sadece 1 Eurocup maçına çıkabilen Elgin Cook, 2020-2021 sezonunu ise ülkemizde geçirdi.

Lokman Hekim Fethiye Belediyespor’da 29 maçta görev yapan ve başarılı bir performans ortaya koyan Elgin Cook, 15.9 sayı-6.6 ribaund-1.9 asist-1 top çalma ortalama istatistikleriyle sezonun öne çıkan isimlerinden biri olmayı başardı.

Tofaş Spor Kulübü

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …