Güncel Haberler

Analiz: Milliler, Çekya’yı Furkan Liderliğinde Farklı Geçti

2020 Tokyo Olimpiyatları‘na katılacak takımlarından birini belirlemek için Victoria’da düzenlenen elemelerin B grubu kapsamındaki maçta A Milli Takımımız, Furkan’ın etkili oyunu eşliğinde Çekya‘yı 87-70 gibi farklı bir skorla geçmeyi başardı.

Bu sonuçla Ay-Yıldızlılar grubu lider bitirdiler yarı finalde Yunanistan-Çin maçının galibi ile karşılaşacaklar.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Berk’den yoksun oynayan millilerimizde Furkan Korkmaz 20 sayı, 4-8 3sayı, 4 ribaund ile maçın yıldızı olurken, Melih Mahmutoğlu 13 sayı, 3-4 3sayı, Ersan İlyasova 12 sayı, 2 ribaund ve Cedi Osman 11 sayı, 6 asist ile galibiyetin diğer mimarları oldular.

Çekya cephesinde ise Tomas Satoransky 15 sayı, 5 ribaund, 6 asist ile öne çıkarken, Jan Vesely 13 sayı, 11 ribaund, 2 asist ve Patrik Auda 10 sayı, 5 ribaund ile direnmeye çalışan diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Koç Ene bu maça Uruguay maçından farklı bir beşle başlamayı seçti ve sahaya Doğuş, Furkan, Cedi, Ersan, Ömer Faruk’u sürdü ilk etapta. Maça iyi başlayan Çekya oldu ve 5-0’lık seri ile öne fırladılar. Millilerimiz ise Furkan ile cevap vermeye başladı. Sonrasında Cedi de katkı vemeye başladı ve skorda üstünlüğü yakaladık. Çeyreğin son bölümünde Buğrahan ve Ömer Faruk’un da 2 NBA temsilcimize katkı vermeleriyle beraber 10 dakika biterken 17-13 öne geçmiştik.

İkinci çeyreğe Sertaç’ın ekstra üçlüğü ile moralli başlayan 12 Dev Adam, Melih ve Buğrahan ikilisi liderliğinde skor üretimine sorun yaşamadan devam etti. Ancak farkı 6 sayıya kadar çıkardığımız anlarda Çekya’dan gelen 8-0’lık seriye engel olamadık. Koç Ene’nin molası sonrası hücumda toparlanan millilerimiz Alperen’in devreye girerek Furkan ve Melih’e eşlik etmesiyle beraber Çekya’ya 7-0’lık seriyle karşılık vermeyi başardı. İlk yarının son bölümlerinde Alperen’i içerde iyi kullanan milliler, Furkan’ın da skorer oyunuyla beraber soyunma odasına 45-38 önde girmeyi başardı.

İkinci devrenin başında Sertaç’ı pota altında iyi kullanıp farkı çift hanelere çıkardık. Furkan’ın soluklandığı bu dönemde Cedi direksiyona geçerek skor katkısı verirken, genç yıldız Alperen de üretime devam etti. Cedi ve Furkan’ın birlikte sahada olduğu anlarda hücumda daha organize ve verimli oynayan milli takım farkı 12 sayıya kadar çıkarsa da Çekya kolay pes etmeyeceğini gösterdi ve farkı tek hanelere indirdi. Son çeyreğe 63-54 ile önde girdik.

Son çeyrekte de reçete aynıydı, Furkan ve Cedi hücumu taşıyan isimlerdi. Ersan’ın kıpırdanmasıyla farkı yeniden çift hanelere çıkardık. Bu bölümde koç Grinzburg mola alarak müdahele etmek istedi ama rakibinin direncini kıran 12 Dev Adam hata yapmadı, farkı korumaya devam etti, son 4 dakikaya da 76-66’lık, 10 farkla önde girdik. Ersan’dan gelen üst üste sayılar artı Melih katkısıyla 9-2’lik güzel bir seri yakaladık ve Çekya’nın tüm umutlarını bitrdik, son dakikaya da 85-68 önde girerek maçı 87-70 gibi net bir skorla kazanmış olduk.

Öncelikle hem Larkin hem de Berk’in olmadığı bir günde oyun kurucu rotasyonunu çok iyi idare ettik. Karşısında Satoransky gibi yıllardır NBA’in tozunu yutan ve uzun yıllardır milli takım forması giyen tecrübeli bir isim olmasına rağmen Doğuş savunmada çok iyi iyi çıkardı, evet belki istatistik kağıdında halen Çek yıldız iyi gözüktü ama maç içerisinde onun sazı eline almasına, takımını ayağa kaldırmasına hiç izin vermedi. Diğer taraftan şutuna güvendiğinde ve ritmini bulduğunda Furkan’ın ne kadar önemli bir skorer olduğunu tekrar gördük, bu maçta sahneye çıkan, takımı sürükleyen isimdi ve bir alkış da Cedi’ye tabiki. NBA’de bu sezon zaman zaman 1 numara oynamasının onun saha görüşünü ve pas özelliklerini nasıl geliştirdiğine şahit olmuştuk. Bu maçta da asistleriyle tam bir point-forward gibi oynadı, takımı 3 numarada gayet iyi organize etti. Ayrıca bir kez daha gördük ki Ersan, Sertaç, Alperen gibi yetenekli, çok yönlü uzunlarınız olunca işler ne kadar kolay olabiliyor. Hangi ikisi sahada olursa olsun Vesely, Balvin, Auda gibi tecrübeli, yırtıcı uzunlara karşı hep üstünlük bizdeydi. Gerçekten son yıllardaki hem kağıt üstünde hem de sahada ortaya koyduğu performansla en iyi en keyif veren kadromuz. Keşke bir de Larkin olsaydı, o da pastanın çileği olurdu adeta. Şimdi sıradaki rakibimiz Çin’i yeneceğini düşündüğüm Yunanistan.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …