Güncel Haberler

RESMİ: Yalovaspor’ın Yeni Oyun Kurucusu Cosey Oldu (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi‘nin yeni takımlarından Semt77 Yalovaspor yeni oyun kurucsunu Yunanistan Ligi’nde buldu.

ESAKE’de bu sezonun flaş takımı olan ve finale çıkma başarısı gösteren Lavrio‘nun oyun kurucusu Glenn Cosey ile anlaştılar. Birleşik Amerikalı guard kariyerinin ilk yıllarında ülkemizde Pertevniyal forması da giymişti.

1.83 metre boyunda olan 29 yaşındaki Cosey, bu sezon ESAKE’de 30 maçta ortalama 25.2 dakika süre alırken 11.8 sayı, %41.2 3sayı, 1.9 ribaund, 3.1 asist, 10.6 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı verebilmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Cosey Avrupa kariyeri boyunca Fransa, Hırvatistan, Polonya, Çekya, Letonya, Slovenya, Danimarka ve Türkiye ile Yunanistan gibi bir çok ülkede basketbol oynamış, oldukça gezgin ve tecrübeli bir oyun kurucu. Onu tanımlarken deliciliği, sürati ve top tekniğini öne çıkarmak gerekli. Topla oynamayı seven, dribbling ve yön değiştirme becerileri kuvvetli bir guard. Dribbling üstü kullandığı üçlüklerle önemli bir tehdit oluşturduğu gibi ceza üçlüklerinde de iyi bir silah. Sürati ile potaya kadar gitmeyi de seven, temas aldığında da dengesini koruyup pozisyonu sayıyla tamamlayabiliyor. Orta mesafe tehditinin de iyi seviyede olduğunu belirtmek gerekli. Ayrıca faul çizgisinden de yüksek yüzdeyle oynaması da böyle aktif ve teması fazla alan bir guard için avantaj elbette. İkili oyunlarda üçlü tehdite sahip; dribbling üstü üç sayılar en çok tercih ettiği opsiyon olsa da potaya kadar giderek pozisyonları bitirebildiği gibi devrilen uzunu ya da ceza atıcılarını da servisleyebiliyor. Onun adına hücumda söyleyeceğimiz bir diğer önemli artı da korkusuz bir oyuncu olması ve rakipten bağımsız her takıma karşı aynı agresiflikte aynı cesaretle oynaması. Ayrıca el yakan toplarda, kritik anlarda sorumluluk almaktan, sahneye çıkmaktan çekinmeyen bir lider ve bu pozisyonları da yüksek yüzdeyle kullandığını hem Krka’da hem de Lavrio’da çokça kez görmüştük.

Savunmada da hücumdaki gibi korkusuz ve agresif bir oyuncu, göründüğünden çok daha güçlü ve sert. Ancak fiziksel dezavantajlarının olduğunu da belirtmek lazım tabiki. Kendisinden kalın ve güçlü guarlara karşı alçak post savunmasında sorun yaşadığı gibi adam değişme savunmalarında da zayıf halka olabiliyor. Atletik bir oyuncu olmaması da bu fiziksel defolarını kapatmasını zorlaştırıyor. Aynı şekilde bu iki dezavantajı yani boyu ve atletik olmaması ribaundlar anlamında da kötü bir isim yapıyor onu, bu alanda bir guard için bile kötü seviyede. Son olarak bencil bir oyuncu olmadığını hatırlatmakla beraber asist performansının da bir oyun kurucudan çok 2 numara gibi olduğunu belirtmek gerekli. Pas opsiyonlarını düşünse de genelde skora gitmeyi tercih ediyor, bu da asist rakamlarını düşürmüş durumda.

Yalova büyük olasılıkla Jones’u da kadroda tutacak. Dolayısıyla iki fiziksel dezavantajı olan guardla sahada olacaklar. Hücumda yüksek tempoda oynayan, savunmada topa baskı yapmaya çalışacak bu sistemde guard rotasyonuna yerli isimlerin getireceği savunma ve enerji katkısı çok önemli olacak. Ayrıca 3 numaradaki seçeneklerinin de fizikli, savunma ve ribaundlar konusunda öne çıkan bir isim olması bence kritik olacak bu iki kısa guardın eksiklerini kapatabilmek adına.

https://www.youtube.com/watch?v=nqgviwLkPAg

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …