Güncel Haberler

Analiz: Milliler, Uruguay’ı Son Çeyrek Performansıyla Geçti

2020 Tokyo Olimpiyatları’na gidecek takımı belirlemek üzere Kanada’nın Victoria kentinin ev sahipliğinde düzenlenen eleme organizasyonunun B grubu mücadelesinde A Milli Takımımız rakibi Uruguay karşısında zaman zaman zorlansa da son çeyrekteki etkili oyunu sayesinde 86-95’lik skorla kazandı.

Milliler bu sonuçla beraber yarı final biletini büyük ölçüde garantilemiş oldu. Son maçta Çekya’yı yenerlerse de grubu lider olarak bitirip diğer grubun ikincisi ile yarı finalde eşleşecekler. Uruguay ise Çekya karşısında tamam mı devam mı maçına çıkacak.

TÜM İSTATİSTİKLER İÇİN TIKLAYINIZ.

Ay-yıldızlılarda Cedi Osman 27sayı, 3-7 3sayı, 9 ribaund, 4 asist ile yıldızlaşırken, Alperen Şengün 15 sayı, 7 ribaund ve Melih Mahmutoğlu 10 sayı ile öne çıkan diğer isimler oldular galibiyet yolunda.

Uruguay cephesinde ise Jayson Granger 25 sayı, 4-11 3sayı, 5 ribaund, 10 asist ile öne çıkarken, Mathias Calfani 16 sayı, 8 ribaund, 3 asist, Esteban Batista 12 sayı ve Luciano Parodi 10 sayı ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Koç Ene maça Berk Uğurlu, Furkan Korkmaz, Cedi Osman, Alperen Şengün, Sertaç Şanlı beşiyle başlamayı tercih etti. Cedi ve Furkan’ın hücumdaki enerjik, skorer oyunuyla iyi bir giriş yapan ay-yıldızlılar pota altında Sertaç ve Alperen’i de erkenden devreye sokarak 9 sayı farkla öne geçti. Ancak savunma biraz zorlanmaya başladık ve Granger’ın birebirleri ile toparlanan Uruguay da skora tutundu. Cedi ve kenardan gelen Ömer Faruk’un katkısıyla ilk çeyreği 27-22 önde kapattık.

İkinci çeyreğe savunmada agresif başlayan hücumda Granger’ın yanında pota altında Cafani’yi de aktif kullanmaya başlayan Uruguay fark 1 sayıya kadar indirdi. Ersan ve Ömer Faruk’dan geley sayılarla vites arttıran 12 Dev Adam, skorda tekrar üstünlüğü yakaladı ve 6 sayı ile öne geçti. Fitipaldo maça tutunan Uruguay karşısında kısa savunmasında yine sorun yaşadığımız anlarda pota altını iyi kullanarak farkı korumayı bildik. Çeyreğin son bölümünde de Furkan’ın skorer oyunuyla soyunma odasına 43-37 önde girmeyi başardık.

İkinci yarıya Uruguay hücumda etkili başladı. Granger’ın dışarıdan Batista’nın içeriden üretimiyle skor bulmakta zorlanmadılar. Biz ise Melih’in sayılarıyla karşılık verdik farkın kapanmasına izin vermedik. Ancak sonrasında Granger vites yükseltirken, Calfani de ona eşlik etti çeyreğin ortasına geldiğimiz anlarda skoru da 53-53 dengelemeyi başardı Uruguay. Kenardan gelen Buğrahan takımı iyi organize etti ve skorda bir adım da olsa öne geçtik ama koruyamadık ve son çeyreğe 63-61 geride girdik.

Final çeyreğine iyi başlayan taraf Uruguay oldu, iki tecrübeli isim, iki eski Efesli Granger ile Batistan hücumda ağırlıklarını koymaya başladılar ve takımlarını 72-64 ile öne taşıdılar. Millilerimiz gecikmeden savunmada reaksiyon gösterdiler, vidaları sıktılar. Hücumda ise Cedi, Doğuş, Alperen üçlüsünün sayılarıyla 12 Dev Adam son beş dakikaya 76-74 önde girdi. Cedi ve Granger’dan karşılıklı gelen basketler sonrası maçta denge bozulmadı. Cedi tam anlamıyla maça ağırlığını koyarken, hem bulduğu sayılarla hem de yaptığı asistlerle hücuma yön veren isimdi. Onun liderliğinde son 1.5 dakikaya 87-84 önde girmeyi başardık. Cedi’nin skorer oyunu karşısında çözüm bulmakta zorlanan Uruguay farkın 5 sayıya çıkmasıyla breaber havlu attı ve hücumdaki etkinliğini maç sonunda da devam ettiren ay-yıldızlılar bu kritik maçtan galibiyet çıkarmayı başarmış oldu.

Bu tarz turnuvalarda ilk maçlar her zaman zordu, özellikle favori olarak sahaya çıkıyorsanız. Milliler ilk 3 çeyrek bunun dezavantajını yaşadı. 1 numarada Larkin’in olmayışı takımı derleyip toplama anlamında, organize olma anlamında sorunlar yaşamamızı da beraberinde getirdi. Granger karşısında da Doğuş ve Berk gibi iyi savunmacılarımız sınıfta kaldılar. Furkan ve Ersan’dan beklediğimiz katkıyı alamasak da genç Alperen’in olgun basketbolu ve Cedi’nin tam da gereken anlarda sahneye çıkarak taşın altına elini sokması, hücumda takıma liderlik etmesi, tam bir point-forvet gibi oynamasıyla kazanmayı bildik. Şimdi bu maçtan tüm derleri hızlıca çıkarıp, çok daha zorlu bir rakip olan Çekya maçına hazırlanmalıyız, özellikle mental olarak. Vesely ve Baldvin gibi önemli pota altı oyuncuları ile Alperen ve Sertaç’ı da çok daha fazla zorlayacaklardır, bu nedenle kısalarımızın daha aktif daha akıllı oynaması gereken bir maç olacak.

https://www.youtube.com/watch?v=jebIhvZd_nQ

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …